SYRIZA ile Bağımsız Yunanlar koalisyonda anlaştı, Çipras Başbakan oluyor

Yunanistan’da SYRIZA, seçim zaferinin ardından yeni kurulacak hükümet için Bağımsız Yunanlar (ANEL) ile anlaştı. Sandıkta oyların yüzde 4,73’ü ile 13 vekil çıkaran ANEL’in Genel Başkanı Panos Komenos, koalisyon görüşmelerinin başlamasından daha bir saat geçmeden, partisinin SYRIZA lideri Aleksis Çipras’ın başbakanlığında hükümet kurulması için destek vereceğini duyurdu.

“Şu andan itibaren hükümetimizin olduğunu söylemek istiyorum. Bağımsız Yunanlar Başbakan Aleksis Çipras’a güvenoyu verecek” diyen Komenos, yeni kabinenin ise Çipras tarafından Cumhurbaşkanı ile yapılacak görüşmenin ardından açıklanacağını söyledi.


ANEL, 2012'de o dönem iktidarda olan Yeni Demokrasi'den AB kurtarma planına karşı oldukları için ayrılan milletvekillerini barındırıyor.

Çipras'ın Cumhurbaşkanı Karolos Papoulias ile öğleden sonra biraraya gelmesi bekleniyor.

SYRIZA seçimlerde yüzde 36,38 oyla 149 milletvekili çıkarmıştı. Güvenoyu için ise 151 milletvekilinin oyu gerekiyor.

ÇİPRAS DİNİ YEMİN TÖRENİ İSTEMİYOR
Bu arada Çipras’ın,Yunanistan’da siyasetçilerin dini yemin töreni kurallarına göre geleneksel olarak yaptıkları gibi İncil’e el basmak istemediği belirtiliyor. Müstakbel Başbakan’ın bu konuyu bizzat Yunanistan Kilisesi ve Atina Başpiskoposu İeronimos'u ziyaretinde gündeme getirmesi bekleniyor.

SYRIZA kabinesinin bu konuda nasıl bir tavır alacağı görüşmede yapılacak fikir alışverişinin ardından netleşeceği söyleniyor
.

Yunanistan'da 'umut' kazandı, iktidara 2 kaldı

Yunanistan seçimine tepkiler: Avrupa solu SYRIZA'nın rüzgârını arkasına aldı

Bizim çocuklar yaptı!