SYRIZA'nın ortağının girişimine protesto: Ege'de NATO üssü istemiyoruz!

Yunan hükümetinin Ege’de yeni bir NATO üssü yapılması için harekete geçmesi, ülkedeki barışseverleri kızdırdı.

Rodos ile Girit adasının arasında yer alan Karpathos adasında kurulması planlanan NATO üssüne karşı Yunan yurttaşlar bir eylem düzenledi.

Yunan barışseverler, SYRIZA-ANEL hükümetinin Ege'de yeni NATO üsleri için yeşil ışık yakması nedeniyle Rodos Kalesi'ne dev bir pankart astı.

Rodos'taki ortaçağdan kalma kaleye dev bir pankart asan barışseverler, üzerine İngilizce ve Yunanca "NATO üssüne hayır, ne Karpathos'ta, ne Ege'de" yazdı.

Aktaion ve diğer doğu Ege adalarında da benzer NATO karşıtı eylemler düzenlenecek.

Savunma Bakanı ve aynı zamanda SYRIZA’nın muhafazakâr koalisyon ortağı ANEL’in Genel Başkanı Panos Kammenos, geçen hafta Washington ziyareti sırasında ABD’li yetkililere Ege’nin güneyinde bir üs kurulmasını teklif ettiğini açıklamıştı.

Ancak SYRIZA’nın Savunma Bakanlığı’ndaki temsilcisi “bu mevcut hükümetin bir kararı ya da görüşü değildir” diyerek Kammenos’un bu girişimine katılmadığını söylemişti.

Kammenos, üs kurulması teklifi için bölgedeki IŞİD tehdidini gerekçe göstermişti. İddialara göre Kammenos’un üs kurulması için teklif ettiği adalar arasında Kaş’ın hemen karşısında bulunan Meis (Kastellorizo) adası da var.