Yunanistan’da SYRIZA’nın seçimlerde kazandığı zafer Türkiye’deki sol siyasi partiler tarafından umutla karşılanırken, Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) Merkez Komitesi Üyesi Metin Çulhaoğlu ve Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, SYRIZA iktidarının sol-sosyalist siyaset açısından ne anlama geldiği konusunda BirGün’e değerlendirmelerde bulundu

SYRIZA ve sol: Seçim zaferi önemli, takip etmek gerekir

Yunanistan’da SYRIZA’nın seçimlerde kazandığı zafer Türkiye’deki sol siyasi partiler tarafından umutla karşılanırken, Halkın Türkiye Komünist Partisi (HTKP) Merkez Komitesi Üyesi Metin Çulhaoğlu ve Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, SYRIZA iktidarının sol-sosyalist siyaset açısından ne anlama geldiği konusunda BirGün’e değerlendirmelerde bulundu. İki isim de seçim zaferinin olumlu olduğunu belirtmekle birlikte, mücadelenin sürdürülmesi gerektiği yönündeki fikirlerini dile getirdi. Çulhaoğlu SYRIZA’yı beğenmeyen ya da Türkiye’ye aynen uyarlamaya çalışan sol yaklaşımları eleştirirken, Polat, SYRIZA’yı iktidara taşıyan halk muhalefetine işaret ederek “SYRIZA’nın bu teveccühü nasıl sürdüreceğine bakmak gerekiyor. Kuşkuyla değil eleştirel bakış açısıyla izlenmesi gerek” yorumunu yaptı.

‘KENARA İTMEK YANLIŞ’
SYRIZA’nın seçim başarısını her yöne evrilecek açık süreç olarak gördüğünü belirten HTKP MK Üyesi Metin Çulhaoğlu sürecin, SYRIZA’ya destek verenlerin beklentileri ile SYRIZA’nın kendi solundan ortaya çıkacak baskıya göre belli olacağını söyledi. Çulhaoğlu “Bizim burada kaçınmamız gereken; bunlar uzlaşmacıdır, şucudur, bucudur, Chavez’e benzeyecek diye fal açmak değil. Her tarihsel süreç kendi olasılıklarını beraberinde getirir. Bu nedenle önümüzdeki dönem için karşılıklı etkileşimleri takip etmek gerekiyor. SYRIZA’yı ‘bize gitmez’ diye kenara itmeye karşıyım, birebir buraya uyarlamaya çalışmaya da karşıyım. Yunanistan’da oldu bizde ‘tamam’ olacak diye bir durum yok. İşimiz daha zor diyebilirim. Yunan halkının sol birikimi ile buranın sol birikimi aynı değil” dedi.

DESTEK VE ELEŞTİRİ
SYRIZA’nın zaferinin Yunanistan halkının, işçi ve emekçilerin neoliberal politikalara karşı itirazının başarısı olduğunu belirten Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat da SYRIZA’nın başarısının önemli olduğunu fakat sürecin eleştirel bakış açısıyla takip edilmesi gerektiğini belirtti. Polat, “Yunan halkı neoliberal politikalara karşı uzun zaman sokaktaydı. Halkın uzun süre devam eden eyleminin siyasal arayış karşılığı olarak SYRIZA kendini var etmeyi başardı. Sol koalisyon olarak ortaya çıktı. SYRIZA’nın bu teveccühü nasıl sürdüreceğine bakmak gerekiyor. Kuşkuyla değil eleştirel bakış açısıyla izlenmesi gerek” dedi.

Türkiye’de 2001 krizi sonrası halkın sol-demokrat birlik bulamayınca tercihini bugüne kadar devam eden iktidardan yana kullandığını hatırlatan Polat, “Haziran Hareketi ve HDP ile SYRIZA benzetmeleri için hem benzer hem ayrışan yönler var. Haziran Hareketi’nin içinde bulunan bazı kesimler SYRIZA’yı desteklerken bazı kesimler daha eleştirel yaklaşıyor. HDP-HDK için de bunu diyebiliriz. Orası da demokrasi ve kimlik eksenli bir politik oluşum olarak dururken SYRIZA daha emek eksenli ve ekonomik taleplere yönelik bir yapı” diye konuştu. Kobane’de IŞİD’ın temizlenmesiyle de olumlu rüzgarlar esmeye başladığını ifade eden Polat  “Türkiye’de sağlam bir Haziran geçmişi ve bunun yanında halk hareketi içinde  ortaya çıkan Kürt hareketi var. Burada ortaya çıkan imkanları yeni bir seçenek ve alternatif olarak sunmak gerek” dedi.