İç tartışmaları noktalayan HDP, özeleştiri süreci kapsamında sokağın sesine kulak verecek. Seçmenlerle bir araya gelecek HDP, tabanın nazbını dinleyecek.

Tabanın sesi dinlenecek
Fotoğraf: Depo Photos

Hüseyin ŞİMŞEK

Milletvekili ve Cumhurbaşkanı seçimlerinde ‘‘başarısızlığı kabul ederek’’ özeleştiri sürecine giren HDP yönetimi, parti içi tartışmaları noktaladı. Cumhurbaşkanı adayı gösterilmemesi ve milletvekili adaylarını belirleme sürecinde hatalı kararlar verilmesi ile ittifakta taktik hatası yapıldığı tespitleriyle bu süreci noktalayan parti yönetimi, bugün Merkez Yürütme Kurulu’nu toplayarak halk toplantılarını planlayacak.

Özellikle sosyal medya platformları üzerinden yöneltilen eleştirilerin ardından halkın karşısına çıkma kararı alan parti yönetimi, bugün MYK toplantısında il ve ilçelerde gerçekleştirilecek buluşmaların takvimini belirleyecek. Toplantıların gelecek hafta başlaması ve bu toplantılarda özellikle seçmenlerin sesine kulak verilmesi planlanıyor. 

Tabandan gelen taleplerin eylül ayı sonunda yapılması planlanan büyük kongrede tüzük değişikliği şeklinde hayata geçirilebileceği öğrenildi. Parti örgütlerinin kentlerde partililerle bugüne kadar gerçekleştirdikleri toplantılarda özellikle milletvekili adaylıkları için iki dönem kısıtlamasının esnetilmeden uygulanması düşüncesinin hâkim olduğu ifade edildi. Seçmenden ayrıca HDP ile yola devam edilmemesi durumunda Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi için isim önerilerinin de alınacağı kaydedildi. Yerel seçimlerde 81 ilde aday belirleme kararı alan parti yönetimi, bu konu hakkında da fikir alışverişinde bulunmayı planlıyor.

SICAK GÜNDEM KOBANE DAVASI

HDP’de bir diğer gündem Kobane davası oldu. Çok sayıda siyasetçinin yargılandığı dava hakkında açıklamalarda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Kobane kumpas davası aynı zamanda demokrasi ve barışa karşı bir tuzak ve kumpastır. Özellikle 2013-15 yılları arasında yürütülen çözüm sürecindeki faaliyetlerin bile isnat konusu, suç konusu yapılması bunun açık göstergesidir. Kobane davası ile barış umudu da yargılanmak isteniyor, Kürt sorununda demokratik çözüm arayışlarının önüne geçilmek isteniyor” dedi.

Kobane davasının HDP’nin kapatılması istemine gerekçe olduğunu da anımsatan Sancar, şunları söyledi:

“Kobane kumpas davası çöktürme planının bir unsurudur. Demokratik siyaseti tümüyle etkisiz hale getirmek, mümkünse tasfiye etmek iktidarın temel amaçlarındandır. 2020’de başlayan Kobane kumpas davası aynı zamanda HDP’ye karşı kapatma davası açılmasının da bir ön aşaması olmuştur. 2020 Eylül’ünde MYK üyelerimize düzenlenen operasyondan sonra 17 Mart 2021’de yani yaklaşık 6 ay sonra, HDP hakkında kapatma davası açılmıştır. Bütün bunlar gösteriyor ki bu dava tamamen siyasi amaçlarla açılmıştır ve siyasi hedeflerle yürütülmektedir. Bu davanın hukukla bir ilgisi yoktur. Esasen duruşmayı yakından takip edenler gayet iyi görüyorlar ki burada uygulanan hukuk ne evrensel ilkelere uygundur ne de ‘milli’ hukuka uygundur. Tam tersine bu Kobane kumpas davasında uygulanan hukuk, düşman hukukudur.”