TBMM Genel Kurulu'nda kesintisiz 2 gündür görüşülen Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair...

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER YERİNE AĞIR ‘YETKİLİ’ MAHKEMELER GELDİ
Tabela değişikliği kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda kesintisiz 2 gündür görüşülen Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarı kabul edilerek kanunlaştı. Kanun ile Özel Yetkili Mahkemeler (ÖYM) de kaldırılmış oldu.

TBMM Genel Kurulu’nda pazar gecesi 3. yargı paketinin ÖYM ile ilgili değişikliğin yapılacağı 74. maddesinin görüşmelerine geçildiğinde günboyu süren gerilim had safhaya ulaştı. AKP'liler BDP'li vekillere saldırdı. Olay şöyle gelişti:

'ANAYASAYA AYKIRI' İTİRAZI

CHP, MHP ve BDP, AKP’nin önergesinin TBMM İçtüzüğü’ne ve içeriği itibariyle de Anayasa’ya aykırı olduğunu savunarak, önergenin Genel Kurul’da görüşülemeyeceğini savundu. Genel Kurul’u yöneten AKP'li TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam önergenin görüşülmeye engel bir hal olmadığı yönünde görüş belirtti.
Sağlam’ın kararıyla TBMM katip üyesi AKP'li Mine Lök önerge metnini okumaya başlayınca CHP’liler sıra kapaklarına vurarak ve alkışlarak durumu protesto ettiler.

CHP’lilerin eyleminin yaklaşık 5. dakikasında BDP’li Hasip Kaplan kürsüye yönelerek, metni okuyan Mine Lök’ün elinden önergeyi aldı.

BDP'Lİ VEKİLLERE SALDIRI
Lök, Kaplan’ın elinden geri aldığı önergeyi okumaya devam ederken, AKP grubu Kaplan’ın bu hareketi üzerine kürsüye doğru koşmaya başladı. Kaplan ise bu sırada katip üyenin elindeki önerge metni ile komisyon raporunu aldı. Kürsüye doğru ilerleyen AKP milletvekili Mustafa Akış, Kaplan’a yumruk savurdu. Akış bu sırada dengesini kaybedip yere düştü. TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam birleşime ara verirken, AKP'liler ile BDP’liler arasındaki arbedeye CHP’liler de dahil oldu.

Kaplan’ın salon dışına çıkartılmasıyla tanisyon da yavaş yavaş düştü.

4 SAATİN SONUNDA KABUL EDİLDİ
Daha sonra Sağlam’ın görüşmeleri sürdürmesi tansiyonu yeniden yükseltti.  CHP’li milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak yeniden protestoya başlaması üzerine bazı AKP'li vekillerle sözlü sataşmalar yaşandı.

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli muhalefet grup başkanvekillerinin yanına tek tek giderek yatıştırmaya çalıştı. Ancak tansiyon düşmedi. Sağlam Genel Kurul’a yeniden ara vererek partilerin grup başkanvekillerini odasına çağırdı.

Kavga ve protesto eylemleri eşliğinde sürdürülen yaklaşık dört saatlik gergin görüşmelerin sonucu AKP'nin teklifi kabul edildi.  Saat 21.27’de madde üzerinde başlayan görüşmeler gece 01.34’da sona erdi.
CHP'li vekiller önergenin kabul edilmesini "yuh" çekere protesto ederken, AKP'liler de CHP'lilere alkışlarla karşılık verdi.

Yargı paketinde dikkat çekenler

Toplam 110 madde 4 bölümden oluşan kanunla birlikte yürürlüğe girecek bazı dikkat çeken uygulamalar şöyle:

» Avukatın dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alması, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürecek ise bu yetki kısıtlanabilecek. Ancak, şüphelinin ifadesini içeren tutanak ile bilirkişi raporları için en çok 3 Ay süreyle kısıtlama kararı verilebilecek.

» Toplama ve yasaklama kararı verilen yayınlar ve kitaplar hakkındaki yasaklama kararının kaldırılmasına ilişkin kapsam süresi genişletildi. Buna göre, 31 Aralık 2011 tarihine kadar mahkemelerce basılı yayınlarla ilgili olarak verilen toplatma, yasaklama, dağıtım ve satışın engellenmesi kararları, kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde, mahkemeden bu yasaklılığın devamı niteliğinde bir karar alınmamışsa kendiliğinden hükümsüz hale gelecek. Bu tür kararlarla ilgili bilgi ve deliller, 2 ay içinde başsavcılığa iletilecek.

»  Kanunla, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişiye ayrıca örgüte üye olmak suçundan verilecek cezada maktu indirim yapılması yerine, hakime indirim yapıp yapmama, yapacaksa bu indirimin oranı hakkında takdir yetkisi tanındı.

»  Örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte, örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişi örgüt üyesi olarak cezalandırılacak, ancak örgüt üyeliğinden dolayı verilecek ceza 3'te 1'ine kadar indirilebilecek.

»  Basın yayın yoluyla işlenen suçlara ilişkin dava ve cezaların infazının ertelenmesinin toplumsal barışın sağlanması ve sürdürülmesi bakımından büyük önem taşıdığı ifade edilen yasada yer alan geçici düzenlemeye göre, 31 Aralık 2011 tarihine kadar basın yayın yoluyla ya da düşünce açıklama yöntemleriyle işlenen, adli para cezası ya da üst sınırı 5 yıldan fazla olmayan hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı kamu davası açılması ile kovuşturmanın veya kesinleşmiş olan mahkumiyet hükümlerinin infazı ertelenecek. Kesinleşmiş olan hapis ve adli para cezalarının hükümlerinin infazı da ertelenecek.

» Kamu davasının açılmasının veya kovuşturmanın ertelenmesi kararı verilen kişinin erteleme kararının verildiği tarihten itibaren 3 yıl içinde yeni bir suç işlememesi halinde, kovuşturmaya yer olmadığı veya düşme kararı verilecek. Cezasının infazı ertelenen kişi, 3 yıl içinde yeni bir suç işlemezse mahkumiyet bütün sonuçlarıyla ortadan kalkacak.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Kabul edilen önerge ile kanunun yayınlanarak yürürlüğe girdiği günden itibaren ÖYM'lerin görev alanına giren suçlara ilişkin soruşturma ve yargılamalara Ağır Ceza Mahkemeleri'nde bakılacak.