İktidarın 'normalleşme' sürecini 1 Haziran itibariyle başlatacağını açıkladı. Tabip Odaları ise her gün 1000 civarında yeni vakanın görüldüğü Türkiye'nin henüz normalleşecek seviyeye gelmediği görüşünde

Tabip odaları: Normalleşme seviyesine gelinmedi

BERKAY SAĞOL

Türkiye, dünyadaki 193 ülke arasında Covid-19 vakaları sayısında ilk 10 ülke arasında bulunuyor. 1 Haziran itibariyle iktidarın 'normalleşme' sürecini başlatacağını açıklamasının ardından, seyahat kısıtlaması, sokağa çıkma kısıtlamaları gibi pek çok yasak sona ererken restoranlar ve kafelerinde hizmet vereceği açıklandı. Normalleşme süreciyle birlikte turizm sektörü yeniden açılacak. Tabip odaları ise Türkiye'nin normalleşme seviyesine gelmediğini ifade etti.

Tüm Türkiye genelinde alınan normalleşme kararının erken olduğunu söyleyen İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, "Normalleşme süreci epidemiyolojik kararlara göre uygulanmalıydı. En azından nüfus olarak yoğun bölgeler daha geç açılabilirdi. Yani şehirlerarasında bir öncelik sıralaması yapılabilirdi ancak gördük ki tüm Türkiye'de yine aynı anda bir karar alındı. Bu da tabi bize çok doğru gelmiyor. İstanbul'un, İzmir'in ve Ankara'nın normalleşme sürecini daha geç dahil olması şeklinde karar alınabilirdi. Bilim Kurulu'nun görüşleriyle değil de ekonomik kaygılarla hareket edildiğini düşünüyoruz. Kalabalık ve fiziksel mesafelerin aşılacağı, insanların maskesiz toplu şekilde bir arada olacağı ortamlar vakaların tekrar artmasına neden olabilir. Plajlarda, havuz kenarlarında ve tatil beldelerinde kalabalıkların önüne geçilip mutlaka önlem alınmalı. Sadece 65 yaş üstü insanlara kısıtlama kararı devam ediyor. Vakaların ve ölümlerin yaş, cinsiyet ve bölge dağılımını bilmediğimiz için, şimdiye kadar alınan tedbirlerin işe yarayıp yaramadığını bilmiyoruz" diye konuştu.

tabip-odalari-normallesme-seviyesine-gelinmedi-737605-1.

"ALINAN KARAR YÜKSEK RİSKLER İÇERİYOR"

Kademeli geçiş yerine bu şekilde alınan keskin bir geçişin problemler yaratacağını söyleyen Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Hakkı Turan, "Her gün 1000 civarında yeni vaka olduğu gözlemlenirken, 1 Haziran itibariyle kısıtlamaların neredeyse tamamı kaldırılıyor. 0-18 yaş arası çocuklar velileriyle herhangi bir izne gerek kalmadan seyahat edebilecek. Bu da herhangi bir sokağa çıkma yasağı olmadığı anlamına geliyor. 65 yaş üstü kişilerde de üzerine bir vergi levhası veya meslek odası kimliği olanlarda muaf olacak. Cumartesi ve Pazar günleri 15 ilde sokağa çıkma yasağı uyguladıktan sonra gece 12'den sonra her şey normalmiş gibi tüm kısıtlar kaldırılıyor. Yani kademeli bir geçiş öngörülürken, böylesine keskin bir geçiş bence sıkıntılar yaratacaktır. Şimdiye kadarda zaten Muğla'daki turizm ilçelerine yoğun bir geliş vardı diğer şehirlerden. 1 Haziran'dan sonra yoğun bir geçiş olmayacak insanlar buraya resmen akın edecek. Turizmi ön planda olan kentlerle birlikte sürecin Anadolu'nun tamamı için yeni riskler barındırdığını söyleyebiliriz. Hem İstanbul Türkiye'nin Wuhan'ı ilan edildi hem de böyle kademeli geçişten bir anda vazgeçip 1 Haziran'da her şeyi serbest bırakacaksınız. Benim görüşüm bu durumun oldukça yüksek riskler içerdiği yönünde" dedi.

tabip-odalari-normallesme-seviyesine-gelinmedi-737606-1.

"HAZİRAN'IN SONUNA DOĞRU VAKA SAYISI ARTABİLİR"

Tatil beldelerinin bu normalleşme sürecinde çok riskli olduğunu ifade eden Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Hakan Karagözlü de, "1 Haziran'da başlayacak olan normalleşme sürecinde en azından iller arası seyahat yasağı kaldırılmasaydı çok daha iyi olabilirdi. Ama bu kararlar tamamen turizmi ve ekonomi düşünerek alındı. Biz ülke olarak henüz normalleşecek seviyeye gelmedik. Aydın pandemi sürecinde şanslı illerden bir tanesiydi. Seyahat yasağı kaldırılınca Kuşadası'na ve Didim'e çok fazla sayıda insan gelecek. Ben bundan dolayı Haziran'ın sonlarına doğru vaka sayılarında yine bir artış olacağını düşünüyorum. Çünkü normalleşme deyince insanlar tamamen normale döndük sanıyorlar ve bütün tedbirleri bırakıyorlar. Kimse maske takmıyor, herkes birbirleriyle sarılıyor ve yakın temasa giriyorlar. Bunlarda salgının yeniden artmasına neden olacaktır. Özellikle tatil beldeleri çok riskli. Salgın sürecinde İstanbul'dan Didim'e gelen 4 kişi mesela Covid-19 tanısıyla hastaneye yattı ve şu anda tedavi görüyor. Salgının en kötü zamanlarında bile alınan önlemlerle beraber Aydın iyi durumdaydı. Ama bu normalleşme süreci çok ciddi risk barındırıyor. Benim tahminim bunlar önümüzdeki süreçte göreceğiz tabi. Normalleşme dense bile insanlar çok dikkatli olması gerekiyor. Diğer ülkelerde de örneklerini gördük normalleşmeye başlanınca vakalar yeniden arttı. Türkiye daha normalleşecek seviyeye gelmedi" ifadelerini kullandı.

tabip-odalari-normallesme-seviyesine-gelinmedi-737607-1.

"İKTİDAR TOPLU HALKA ATMIŞ DURUMDA"

Alınan kararlardan sonra vaka sayısının artacağını düşündüğünü söyleyen Manisa Tabip Odası Başkanı Dr. Şahut Duran ise, "Biz sağlık içindeki normalleşme sürecini, eski sisteme dönme kararını tartışırken tamamen normalleşme kararı çıktı. Birçok ildeki sağlık çalışmaları esnek şekilde devam edecek. Alınan bu kararlar aslında sağlıkta normalleşme sürecine giremediğimizi gösteriyor. İktidar bir nevi 'Biz sorumluğumuzu bir yere kadar getirdik artık siz kendi başınızın çaresine bakın, virüsten korunmanın sorumluluğu size aittir' diyerek topu halka atmış durumda. Sermayenin baskısına da anladığım kadarıyla direnemedi. Dünyada da buna benzer uygulamalar yapılıyor belki onlar örnek alınmış olabilir. Biz yine sağlık çalışanları olarak hazırlığımızı yapıp salgınla mücadeleye tüm tedbirlerimizle devam edeceğiz. Vaka sayılarında tekrar bir artış olacağını düşünüyoruz. Tedbirler kısmen sosyal yaşam için alınmıştı. Bunlarında kaldırılmasıyla muhtemelen Soma'da ve Saruhanlı Devlet Hastanesi'nde olduğu gibi vaka artışı göreceğiz. Yine de biz vaka sayısının artmamasını umuyoruz ve daha tedbirli davranmak durumundayız" dedi.

tabip-odalari-normallesme-seviyesine-gelinmedi-737608-1.