Depremde hastane, okul, belediye gibi kritik kurumların yanında en az 30 otel de yıkıldı. Bu otellerde onlarca kişi yaşamını yitirdi. Yıkılan binaların bazılarının apartman olarak yapılıp daha sonra otele çevrildiği öne sürülüyor. Acılı ailelerin beklentisi tüm sorumluların yargılanması.

Tabutluk otellerin hesabı sorulsun
Fotoğraf: AA

Semra KARDEŞOĞLU

Marmara depreminde Yalova’da Baronet Otel, Adapazarı’nda Elmas Otel onlarca kişiye mezar olmuştu. Üzerinden 23 yıl geçtikten sonra hiç değilse insanların toplu olarak bulundukları binaların daha sağlam ve özenli yapılacağını düşünmüştük. Yanıldığımızı 6 Şubat sabahı bir kez daha gördük. Deprem bölgesinde en az 25 otelin yerle bir olduğu düşünülüyor. Üstelik birçoğu adeta bir kum yığınına dönmüş durumda.

Çoğu iş için geldiği kentlerde, ailelerinden uzakta bu otellerin enkazında kalanlara yakınları da saatler sonra ulaşabildi. Enkazda ulaşılamayanlar için sosyal medyadan çağrı yapıldı. Saatler sonra gelen arama kurtarma ekiplerinin çoğunun cansız bedenine ulaşabildi.

AYNI ŞİRKETTEN DÖRT ÇALIŞAN

Sadece Maraş kent merkezinde bilinen 4 otel yerle bir oldu, dördü ağır hasar aldı. O otellerden biri Otel Arıkan. Azerbaycan Bulvarı üzerindeki 48 odalı otelde 21 kişinin hayatını kaybettiği düşünülüyor. Onlardan dördü, Gemak Gıda Endüstri ekipmanları şirketinin çalışanları. Dondurma fabrikasına montaj için gelen mühendis Berk Odabaşı (27), Ustabaşı Hüseyin Gültekin (52) teknik elemanlar Çağrı Pervane (23) ve Önder Alkaya (38) da oteldeydi. Maraş’a ilk geldikleri gün yerleştikleri otelden memnun kalmayan ekip, cumartesi günü Otel Arıkan’a geçmişti. Depremin duyulması ile şirket arkadaşları ve aileler onlara ulaşmaya çalıştı, yanıt alamayınca ellerindeki imkanlarla bölgeye gittiler. Gemak çalışanı Hayri Akçaoğlu, şirketten 15 kişilik bir ekiple Maraş’a gittiklerinde otelin yerinde bir enkaz yığınıyla karşılaştıklarını söyledi. Akçaoğlu, “Enkazdan dört kişi sağ çıkardık. Arkadaşlarımızın kaldığı odaları öğrendik. Arama yaptık ne var ki dördündün de cansız bedenine ulaşabildik” dedi. Dört çalışanın cenazeleri toprağa verildi. Ailelerin şimdi beklentisi tüm sorumluların adalet önünde hesap vermesi.

tabutluk-otellerin-hesabi-sorulsun-1129094-1.



“APARTMANDAN OTELE ÇEVRİLMİŞ”

Önce hastanelere daha sonra mezarlıkta kimliksiz gömülenlere baktıklarını ancak iz bulamadıklarını aktaran Çalışkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Son olarak bizden DNA örneği istendi. Otelde 18 müşteri Biz enkaza geldiğimizde kendimizde gördük. Bina en az 25 yıllık, eski. Nervürlü demir yerine düz demir kullanılmış. Duyduğumuza göre bin apartman olarak inşa ediliyor sonra otele çevriliyor. Otel sahibi de bizimleydi. Ancak otelin kasası bulundu kasayı alıp gitti. Sonra da görünmedi.”

YİMPAŞ OTEL DE YIKILDI

Maraş’ta yıkılan bir başka otel ise Saffron. Saffron Otel’in bilinen ismi Yimpaş Otel. Tanıdık bir isim. Deniz Feneri ve Yimpaş skandalıyla bilinen ve bir süre cezaevinde kalan yeşil sermayenin isimlerinden Dursun Uyar, 2010 yılında ''Saffron'' markasıyla otel ve restoran zinciri kurduğunu duyurmuştu. Bu otel aynı zamanda 2019’da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yönettiği tatbikatta senaryoda yıkılan oteldi. Bu depremde yıkılan otelde kaç kişinin hayatının kaybetti bilinmiyor.

tabutluk-otellerin-hesabi-sorulsun-1129093-1.

***

Raporlu oteli evladımıza mezar ettiler

Malatya’daki Kırçuval Oteli depremde yerle bir oldu. Otelde 4’ü ampute 15 voleybolcu yaşamını yitirdi. Otelde yaşamını yitiren Malatya Büyükşehir Belediyesi Voleybol Takımı oyuncularından Milli Voleybolcu Emincan Kocabaş’ın Eskişehir’de yaşayan ailesi CHP’li Utku Çakırözer’e yaşadıklarını aktardı. Aile “Ağır hasarlı’ raporu olan oteli evlatlarımıza mezar yaptılar” dedi. Acılı aile şunları anlattı: “Depremden üç gün sonra oraya gelen maden işçileri oğlumuzu çıkardı. Öğrendik ki evlatlarımızın kaldığı otel için ağır hasarlı raporu varmış, otelin yıkım kararı olduğu halde evlatlarımızın orada kalmasına izin vermişler. O oteli evlatlarımıza mezar ettiler!" dedi.

***

tabutluk-otellerin-hesabi-sorulsun-1129090-1.

İsias’ın hesabı sorulsun

Otellerde en ağır kayıp Adıyaman'da yaşandı. İçinde 140 kişinin bulunduğu öne sürülen İsias isimli otelde KKTC'den gelen Gazimağusa Türk Maarif Koleji orta okul kız erkek voleybol takımı da var. _Öğrenci, öğretmen ve velilerin de aralarında bulunduğu 35 kişi, enkazda can verdi. Otelde 65 kişinin hayatını kaybettiği öne sürüldü. Otel sahipleri Ahmet, Mehmet Fatih ve Efe Bozkurt ise tutuklandı. Bozkurt ailesi kentte AKP’ya yakınlığı ile biliniyor. Evlatlarını yitiren KKTC’deki aileler ise dün sosyal medyadan çağrı yaptı. isasgizliliğikaldırılsın isiasınhesabısorulacak hastagiyle yapılan kampanyada acılı aileler, yargılamaya gölge düşmemesini istedi. Çocuklarının fotoğraflarını paylaştı. Grand İsias Otel’de de kaçak kat ve kolon kesme iddiaları gündeme geldi.

***

tabutluk-otellerin-hesabi-sorulsun-1129091-1.

Yakınları, 15 gündür enkazda bulunamayan Çalışkan’ı arıyor

Arıkan Otel’de 15 gündür ağabeyi Yusuf Çalışkan’a ulaşmaya çalışan Bilal Çalışkan ümidini kaybetmek üzere. Çalışkan yaşanan süreci şöyle anlattı: “43 yaşında 3 çocuk babası. Malatya’da yaşıyordu. Bir otomotiv firmasında plasiyer. Bursa’da şirketin bir toplantısına gitti. Kullandığı araçla bir arkadaşını Osmaniye’de bırakıyor. Maraş’ta gecelemek üzere bu otele yerleşiyor. Saat 02.15’te giriş yapmış. İki saat sonra deprem oluyor. Haber alınca geldik buraya. Yerle bir olmuştu. Aram çalışması yoktu. Sesimizi duyurmaya çalıştık. Otelde 4 kişi canlı çıkarıldı. Sonra hep ölü. Sanırım 18 kişi öldü otelde. Ağabeyimin çantasına, ayakkabısına, laptopuna her şeyine ulaştık. Enkaz arandı ama ölü ya da diri bulunamadı.”

Yusuf ÇalışkanYusuf Çalışkan