Tahıl sevkıyatı için hazırlıklar devam ederken Kiev yönetimi rotayı açıkladı. Tahıl yüklü ilk geminin bu hafta Çornomorsk Limanı’ndan kalkması planlanıyor.

Tahıl sevkıyatı için ilk rota Çornomorsk Limanı
Rus ordusunca Ukrayna'nın Odessa bölgesine düzenlenen füze saldırısında bazı binalar ve araçlar zarar gördü. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

İstanbul'da imzaları atılan Karadeniz'deki tahıl koridoru anlaşması konusunda Ukrayna yönetiminden yeni bir açıklama geldi. Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin çarşamba günü çalışmalara başlayacağı duyuruldu. Tüm konvoylara Ukrayna gemilerinin eşlik edeceğini açıklayan yekili, limanların kontrolünün Ukrayna'da olacağına vurgu yaptı. Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, tahıl yüklü ilk gemilerin bu hafta içerisinde Çornomorsk Limanı’ndan hareket etmesini umut ettiklerini söyledi. Ukrayna Altyapı Bakanı Yardımcısı Yuriy Vasyukov da, Çornomorsk’tan sonra Odessa ve Pivdennyi limanlarından da tahıl sevkiyatına başlanacağını ifade ederken, 3 limandaki faaliyetlerin 2 hafta içerisinde başlayacağını söyledi.

İhraç edilecek tahıl miktarı konusunda herhangi bir sınır olmadığı ifade ediliyor.

SEVKIYATI ENGELLEMEZ

Anlaşmaya imza atıldıktan kısa bir süre sonra Odessa’nın Rus güçleri tarafından bombalanmasına ilişkin açıklama yapan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus ordusu tarafından yapılan bu saldırıyı savunarak, "Bu sadece askeri altyapıyla ilgili. Bunun, anlaşmaların uygulanması ve tahılın çıkarılması için kullanılacak altyapıyla hiçbir ilgisi yok. Bu nedenle, bu durum tahıl çıkarma sürecinin başlamasını hiçbir şekilde engelleyemez ve engellememeli" ifadelerini kullandı.

Peskov, İstanbul’da imzalanan anlaşma doğrultusunda Rus tahıl ve gübresinin pazarlanması yönündeki engellemelerin kalkacağını ve Birleşmiş Milletler'in (BM) bu doğrultuda üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesi gerektiğini belirterek, "Daha önce de söylediğimiz gibi BM’nin, Rus ihracatına yönelik kısıtlamalarla ilgili yükümlülükleri yerine getirmesi gerekiyor. Mutabakatlara uygun olarak kurulan mekanizmaların verimliliğine, işleyişine dair değerlendirme yapmak için bekleyelim" dedi.

AFRİKA TURU SÜRÜYOR

Ukrayna işgali sonrası uluslararası arenadaki imajını güçlendirmek isteyen Rusya’nın Afrika’ya yaptığı diplomatik çıkarma devam ediyor. Hafta sonunda Mısır’ı ziyaret eden Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov burada ev sahibi mevkidaşı ile görüştükten sonra Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne geçti. Lavrov sonrasında ise Uganda ve Etiyopya’ya gidecek. Gezi öncesinde Lavrov, Rusya’nın Afrika ile Sovyetler Birliği dönemine uzanan uzun bir dostluk ilişkisini olduğunu belirtti. Bakan Lavrov Rusya’nın Afrika’nın sömürge ülkelerden kurtulmasındaki rolüne vurgu yaparak "ulusal kurtuluş hareketlerine, sonrasında bağımsız ülkelerin kuruluşuna ve ekonomik kalkınmasına destek verdiklerini" belirtmişti.