Yaklaşık 27 sene cezaevinde tutulan ve son olarak geçen hafta hastaneye kaldırıldıktan sonra tahliye edilen Mehmet Emin Özkan'ın oğlu Ahmet Özkan, tahliye haberini savcıyla görüşmeye giden kardeşinin tesadüfen öğrendiğini söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi
Tahliye edilen Mehmet Emin Özkan’ın oğlu Ahmet Özkan: Tesadüfen öğrendik

HABER MERKEZİ

Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan 84 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan tahliye edildi.

Edinilen bilgilere göre Mehmet Emin Özkan, fenalaşması üzerine 13 Temmuz’da Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yoğun bakım ünitesine kaldırıldı. 

Kelepçeli bir şekilde tedaviye götürülen Özkan, yoğun bakım servisinden çıkarılarak, normal servise alındı. Özkan, daha sonra yeniden cezaevine götürüldü.

Özkan’ın durumuna dair kızı Selma Özkan, babasının hastaneye kaldırıldığı bilgisini diğer tutuklulardan öğrendiklerini aktardı.

Babasının tansiyon, kan değerinin düşmesi ve vücudunda intihap oluşması nedeniyle yoğun bakımda tutulduğunu belirten Selma Özkan, babasının bayram sonrası 5 kez hastane kaldırıldığını kaydetti. 

Özkan, babasının yeniden cezaevine götürülmesi üzerine kardeşinin Adli Tıp Kurumu (ATK) raporunu sormak için Diyarbakır Adliyesi’ne gittiğini ve savcının kardeşine, “Tutukluluk 3 ay ertelendi. İşlemlerden sonra cezaevinden serbest bırakılacak” dediğini paylaştı.

Karar sonrası cezaevinden çıkan Özkan, cezaevi önünde bekleyen yakınları tarafından zılgıtlar ve alkışlarla karşılandı. Özkan, yaşı ve hastalıları nedeniyle yakınlarının desteğiyle ayakta durabildi. Özkan, cezaevinden çıktıktan sonra ailesi tarafından eve götürüldü.

MA’ya konuşan Özkan, “Sonuna kadar direneceğiz. Arkadaşlarımız orada büyük bir direniş veriyor. Ne söylesem bu direnişi anlatmaya yetmez” dedi.

Öte yandan Artı Gerçek'e konuşan 84 yaşındaki Mehmet Emin Özkan'ın oğlu Ahmet Özkan tahliye kararını da tesadüfen öğrendiklerini söyledi.

Ahmet Özkan, "Bizler bu günlerde hastaneye yatırmayı düşünüyoruz. Hasta tutsakların tedavisi insani bir durumdur. Buna asla ideolojik yaklaşılmaması gerekiyor. Ne suç işlerlerse işlesinler belli bir duyarlılık göstermek gerekiyor. Maalesef ATK'nın aldığı kararlar insanları ölüme sürüklüyor. Babamın durumu da bu şekildeydi. Tahliyesi yedi defa reddedildi” diye konuştu.

 Özkan, süreci şöyle anlattı:

“Daha önce de tüm başvurularımıza rağmen hiçbir sonuç alamadık. Sağlık kuruluna çıkma durumu oldu ve yaklaşık bir hafta önce araştırma hastanesinde dört gün boyunca acil bölümüne yatırıldı. Hastaneye gittikten sonra durumunun normal olduğunu söyleyerek taburcu edeceklerini söylediler. Ben de sağlık sorunları ile ilgili kardeşimi adliye binasına savcı ile görüşmesi için gönderdim. Orada kardeşim de tesadüfen öğreniyor, Adli Tıp tarafından üç ay ceza ertelemesi kararı çıkmış."

***

NE OLMUŞTU?

İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) hasta tutuklular listesinde yer alan Özkan, Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın ölümünden sorumlu tutularak, 1996’da Mersin’de gözaltına alındıktan sonra 2 tanığın beyanları doğrultusunda tutuklandı. Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) “Devletin birliği ve bütünlüğü bozmak” iddiasıyla yargılanan Özkan, müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 2 tanık, daha sonra işkence altında ifade verdiklerini dile getirdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), “adil yargılanma” yönünde ihlal kararı verdi. AİHM kararı üzerine Özkan'ın hakkında açılan davanın yeniden görülmesine karar verildi. Özkan'ın davası 2014’ten bu yana devam ediyor.

Özkan, cezaevinde kaldığı süreçte birçok hastalığa yakalandı. Ancak hastalıklarına rağmen tahliye edilmiyordu. Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 6 Nisan 2015 tarihinde de Özkan'a dair bir rapor hazırlamış ve vücut fonksiyonunda yüzde 87 kayıp olduğunu belirtmişti. Hastanenin "cezaevinde kalamaz" raporuna rağmen Özkan, ATK'nin “cezaevinde kalabilir” yönünde hazırladığı raporlar nedeniyle tahliye edilmiyordu.