Tahliye ‘keyfi olarak’ engelleniyor
Sevgi Saymaz 30 yıldır cezaevinde. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

Cezaevlerinde siyasi tutuklu ve hükümlülere yönelik keyfi uygulamalardaki artış sürüyor. Mahkûmlar, hiçbir hukuksal kritere dayanmayan disiplin cezaları nedeniyle infaz yakma uygulamalarıyla karşı karşıya.

Kocaeli 1 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde 30 yıldır tutulan Sevgi Saymaz’ın infaz yasasına göre tahliye edilmesi gerekiyor. Saymaz’ın, 12 farklı disiplin cezası gerekçesiyle şartlı tahliye hükümlerinden yararlanması engelleniyor. Saymaz’a verilen disiplin cezalarının gerekçesi ise slogan atma, açlık grevi yapma, yemekleri boykot etme, imam eğitim programlarına katılmama, saygısızlık, yüksek sesle konuşmak, sayımda ayağa kalkmamak. Sevgi Saymaz’ın babası Müzekkir Saymaz ise “Bu hukuksuz ve sübjektif uygulamaya karşı bütün hukuki haklarını kullanacağını” ifade ederken cezaevlerinde oluşturulan ‘Mahkûm Değerlendirme Kurullarının’ tamamen keyfi kararlarla özellikle siyasi mahkûmların tahliyelerini engellediğini söyledi. Saymaz, “Baskı ve sindirme amacı güden bu uygulama ile itirafçılığa, pişmanlığa zorluyorlar. Benim kızımı fazladan 6 yıl daha cezalandırmış oldular” dedi. Saymaz’ın avukatları ise bu uygulamaların hukuka aykırı olduğunu dile getirdi ve “Saymaz yakalandığı 1992 yılındaki infaz hükümleri uygulanması gerekirken 2020 yılında çıkan ve yönetmenliğe dayanarak infazı yakılmaktadır. Hiçbir yasa aleyhe olarak geriye doğru işletilemez” dedi.

İHD’nin açıklamasında da “Mafya üyelerinin özel yasalarla serbest bırakıldığı bir ortamda siyasi hükümlülerin infazlarının yakılarak yeniden cezalandırılması hukukun katlidir. Bir an önce bu uygulamalardan vazgeçilsin” ifadeleri kullanıldı.