Mahkeme, İlhan Çomak’ın son sözlerini duymadan 22 yıllık bir duruşmada karar vermek istedi. Avukatlar tepki gösterdi, karar duruşması haftaya kaldı

Tahliye yok karar haftaya

ERK ACARER erkacarer@birgun.net @eacarer

22 yılını cezaevinde tutuklu olarak geçiren İlhan Çomak, dün ‘karar duruşması için bir kez daha hâkim karşısına çıktı. İlhan Çomak’ın duruşmasını, ailesi, yakınları, şair dostlarından oluşan bir kalabalık izledi. CHP’li Sezgin Tanrıkulu ve HDP’li Pervin Buldan da karar duruşmasına katılan isimler arasındaydı.

13: 30’da başlaması gereken duruşma yaklaşık bir saat daha geç başladı. Mahkemeye gelmek istemeyen İlhan Çomak’ın SEGBİS sistemiyle duruşmaya bağlanacağı düşünülüyordu. Ne var ki Çomak, SEGBİS odasına gelmedi.

‘Yargılayanlar yargılanıyor’
Çomak’ın savunmasını yapan avukatları; 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden sonra yakalanan ve tutuklanan hâkimlerin bulunduğuna dikkat çekerek, mahkeme heyetinden bir hâkimin de darbe girişiminden sonra gözaltına alınıp bırakıldığını belirttiler. Avukatlar söz konusu hâkimin bulunduğu celselerde tevsii tahkikat taleplerinin reddedildiğini belirterek, bunların tekrar gözden geçirilmesini istediler.

Müdafiler, tahkikatın genişletilmesi talebinde de bulunularak, Çomak’ın bağımsız ve tarafsız bir heyet tarafından yargılanması gerektiğini, mevcut heyete güvenmediklerini belirttiler. Çomak dosyasının Türkiye yargısının bir yüz karası ve ayıbı olduğu da söylendi. İlhan Çomak’ın 22 yıldır somut deliller olmadan yargılandığı, dosyada olaylar üzerinde çelişkiler bulunduğu anlatıldı.

İfadesi 16 gün süren gözaltında işkence ile alındığı bir kez daha beyan edilerek, işkenceci tanık polisler hakkında işlem yapılması gerektiği ifade edildi.

22 yıldır tutuklu olan İlhan Çomak’ın avukatları karar duruşmasında kısaca şunları aktardılar:

​“DGM’ler lanetlendi, Özel yetkili mahkemeler antidemokratik yargılama yaptıkları için kapatıldı. Müvekkilimiz bu mahkemelerde yargılandı. Bunun yanı sıra 9. Ağır ceza mahkemesinde yargılandı. Bu mahkemedeki hâkim ve savcıların çoğu ise darbe sonrasında tutuklandı. Yargılayanların yargılandığı mahkemeler istemiyoruz. Askeri hâkim tarafından yapılan sorgulama delil kabul edilemez. Yargılayan ve darbe sonrasında ihraç edilenlerin imzaladığı evrakların da dosyadan çıkarılmasını talep ediyoruz. İlhan 50 yıllık hatalı ve çarpık yargı pratiğinin 22 yıllık mağdurudur.”

‘Hücrede tutuluyor, su bile verilmiyor’
Kırıklar F Tipi Cezaevinde bulunan İlhan Çomak’ın neden İstanbul’a gelmediği de şu şekilde anlatıldı: “İşlemler ve yolculuk uzuyor. İlhan bir hafta hücrede tutuluyor. Yemek ve su verilmeyerek işkence yapılıyor. Bu yüzden tercih etmedi.”

Bununla birlikte Çomak’ın avukatları onun SEGBİS sistemiyle mahkemeye bağlanmaması hakkında bir bilgi sahibi olmadıklarını belirttiler.

Çomak için infazın durdurulması ve derhal tahliye kararının verilmesi istendi. Mahkeme verilen aranın ardından tekrar toplandı.

Talepler reddedildi
Mahkeme heyeti, talepleri reddederek İlhan Çomak’ın avukatlarının savunma yapmasını istedi. Tekrar bağlanması istenen Çomak odaya yine gelmedi. Cezaevinden bilgi alındı. Herhangi bir sağlık sorunu olmadığı, ifade vermek istemediği öğrenildi. Mahkeme heyeti avukatlara savunma yapmaları konusunda ısrar edince gerginlik yaşandı. Kararın 22 yıl cezaevinde tutulan İlhan Çomak’ın son sözleri dinlenmeden verilmek istenmesine tepki gösteren avukatlar mahkeme salonunu alkışlarla protesto ederek terk ettiler. Çomak’ın avukatları hakkında tutanak tutuldu.

Mahkeme gelen tepkileri gözeterek, İlhan Çomak’ın da ifadesine başvurarak karar vermek üzere duruşmayı, bir hafta sonraya, 05.10. 2016 tarihine erteledi.

Adalet kokmuş
Çomak davasının geneli hakkında bir değerlendirmede bulunan CHP Vekili Sezgin Tanrıkulu şunları söyledi: “Ortada eylem dosyası yok. Cinayet işlenmiş ama ölü yok gibi bir şey. Adil yargılama olmadığı için yeniden yapılan yargılamanın kendisi de adil değilse adalet kokmuştur.”