Kapatılan Karşı Gazetesi’nin eski Genel Yayın Yönetmeni ve eski CHP Milletvekili Eren Erdem’in yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı. Savcı, Erdem’in “örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” ve “gizliliğin ihlali” suçlarından 8,5 yıldan 19 yıla kadar hapsini istedi. Duruşmada, 17-25 Aralık sürecinde yasadışı ses kayıtlarını servis ettiği gerekçesiyle yargılanan eski CHP Milletvekili Eren Erdem’in adli […]

Tahliyesine karar verilen Eren Erdem hakkında jet yakalama kararı

Kapatılan Karşı Gazetesi’nin eski Genel Yayın Yönetmeni ve eski CHP Milletvekili Eren Erdem’in yargılandığı davada savcı mütalaasını açıkladı. Savcı, Erdem’in “örgüte üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” ve “gizliliğin ihlali” suçlarından 8,5 yıldan 19 yıla kadar hapsini istedi. Duruşmada, 17-25 Aralık sürecinde yasadışı ses kayıtlarını servis ettiği gerekçesiyle yargılanan eski CHP Milletvekili Eren Erdem’in adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi. Erdem hakkında ayrıca yurt dışına çıkış yasağı da kondu.

Kararın ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Eren Erdem hakkında kaçma şüphesi nedeniyle tahliye kararına itiraz etti. İtirazı kabul eden üst mahkeme aynı gerekçeyle Eren Erdem hakkında yakalama kararı çıkardı.

CHP eski milletvekili Eren Erdem’in ailesi ve yakınları Silivri cezaevi önünde tahliye edilmesini beklerken üst mahkemeden yakalama kararı geldi.

CHP’DEN AÇIKLAMA 

CHP milletvekili Muharrem Erkek, Eren Erdem’e tahliye kararı verilmesinin ardından İstanbul Adalet Sarayı önünde dava ve tahliye kararı ile ilgili açıklama yaptı. Tutuklamanın hukuksuz ve kurguya dayalı iddialara dayandığını söyleyen CHP’li vekil, “Bu tahliye kararı ile birlikte adalet geç de olsa tutuklulukla ilgili tecelli etmiştir. Umarım dosya içeriğine, hukuka, adalete uygun esasa ilişkin karar da verilir” dedi.

Fotoğraf: DHA

“ADALET ÇÖKERSE DEVLET ÇÖKER”

İstanbul Adalet Sarayı’nda görülen duruşmanın ardından CHP milletvekili Özgür Özel ve Eren Erdem’in babası Hasan Erdem’in de aralarında bulunduğu bir grup adliye önünde toplandı. CHP Milletvekili Muharrem Erkek, grup adına yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Kurguya dayalı iddialar, siyasi davalar, kumpas davaları bir gün gelir mutlaka çöker. Türkiye’nin mücadelesi demokrasi mücadelesidir, hukukun üstünlüğü mücadelesidir; hak, hukuk, adalet mücadelesidir. Suçsuz bir insan Eren Erdem bugün verilen tahliye kararıyla Silivri Cezaevi’nden çıkacak, özgürlüğüyle buluşacak. Suçsuz bir insanın cezaevinde olması kadar ağır bir durum yoktur. Ben bugün savunma avukatları değerli meslektaşlarıma çok çok teşekkür ediyorum. Hukuka, adalete, vicdanlarına göre savunma yaptıkları için. Biz her zaman şunu söylüyoruz; Türkiye’nin bağımsız ve tarafsız bir yargıya, güçlü bir yargıya, hakimlere, savcılara, hukukçulara ihtiyacı var. Hukuk yoksa, özgürlük yoksa maalesef hiç bir şeyin olması mümkün değil. Adalet çökerse devlet çöker. Onun için bu adalet mücadelesini veriyoruz. Onun için hukukun üstünlüğü diyoruz, onun için bağımsız ve tarafsız yargı diyoruz. Bu tutuklama kararı hukuksuzdu, haksızdı, kurguya dayalı iddialara dayanmaktaydı. Ve bugün verilen karar dosya içeriğine, hakkaniyete, adalete uygun bir karardır. Ve bu tahliye kararı ile birlikte adalet geç de olsa tutuklulukla ilgili tecelli etmiştir. Umarım dosya içeriğine, hukuka, adalete uygun esasa ilişkin karar da verilir. Çünkü  Eren Erdem yaşamı FETÖ’yle ve bu tür yapılanmalarla mücadeleyle geçmiş değerli bir arkadaşımızdır. Eren Erdem’i FETÖ Terör Örgütü ile ilişkilendirmek, hukuk dışıdır, akıl dışıdır, vicdan dışıdır.”

“BAZI İTHAMLAR DOĞRU DEĞİLDİ, YARGI DA BU KARARI VERDİ ZATEN” 

Açıklamanın ardından gazetecilerin soruları üzerine konuşan Eren Erdem’in babası Hasan Erdem, “Bizim yaşam biçimimizde asla ve asla bu tür devlete ve millete karşı işlenecek suçlarda asla yer olmaz. Bizim zaten her şeyimiz belli. Eren Erdem’e kendisini anlatma şansı verilmediğinden belirli suçlamalara maruz kaldı. Çıktı artık, bundan sonra açıklamalarını yapacak. Bazı ithamlar doğru değildi, yargı da bu kararı verdi zaten.” dedi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Erdem hakkında, “üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek”, “göreve ilişkin sırrın açıklanması” ve “gizliliğin ihlali” suçlarından 22 yıla kadar hapis istemiyle 11 Mayıs’ta iddianame hazırlanmıştı.

İddianameyi 21 Mayıs’ta kabul eden İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, ilk duruşmanın 19 Eylül’de yapılmasına hükmederek, sanık Eren Erdem hakkında yurt dışına çıkış yasağı koymuştu.

Erdem, aynı gün Almanya’ya gitmek üzere Atatürk Havalimanı’na gelmiş; ancak hakkındaki yurt dışına çıkış yasağı nedeniyle gidişi engellenmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanık olarak yargılanan ve ‘kaçma girişiminde bulunduğu’ iddiasıyla havaalanında engellenen Erden Erdem hakkında, ‘kaçma şüphesi’ nedeniyle 28 Haziran’da yakalama kararı talebinde bulunmuştu.

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi, savcılığın talebini kabul ederek Erdem hakkında yakalama kararı çıkarmış, 29 Haziran’da gözaltına alınan Erdem tutuklanmıştı.