Bilim insanları koronavirüs salgınının nedenlerini tartışıyor. Ünlü biyologlara göre ‘vahşi dünyanın tahribatı durdurulmazsa’ bu salgını daha ölümcül ve yıkıcı olan salgınlar takip edecek

Tahribat durmazsa yeni salgınlar yolda

Dünyayı durduran salgının nedeni bilim insanlarının en önemli gündemi. İngiltere’de yayımlanan Guardian gazetesinin haberini derleyerek aktaran BBC Türkçe’ye göre uzmanlar “Covid-19’un sorumlusu tek bir tür var; o da biziz” diyor.

Biyoçeşitlilik ve Ekosisteme ilişkin platform IPSES geçen yayımladığı raporda doğal yaşam destek sistemlerindeki zayıflamanın, insanlığı tehlikeye attığı sonucuna varılmıştı.

Uzmanlar, doğayı bozan faaliyetlerin daha çok sayıda insanı, hastalıkların yüzde 70’inin kaynağı olan hayvanlarla daha fazla karşı karşıya getirerek pandemilere yol açtığını vurguladı. Bu durumun kentleşme ve küresel hava seyahatlerindeki hızlı büyümeyle birleşerek, Asya’daki yarasalarda görülen zararsız bir virüsün insanlarda “görülmemiş bir acıya dönüştürdüğü” belirtildi.

Bir sonraki IPSES değerlendirmesini Dr. Peter Dazsak ile hazırlayan uzmanlar, Covid-19’un “sadece bir başlangıç olabileceğini” vurgulayıp, şöyle devam etti:

“Bugün yaptığımız seçimlerin olası etkileri konusunda aşırı derecede dikkatli olmazsak, gelecekteki pandemiler büyük ihtimalle daha sık olacak, daha hızlı yayılacak, daha büyük bir ekonomik etkisi olacak ve daha çok sayıda insan öldürecek.”

Bilim insanları ayrıca trilyonlarca dolarlık ekonomik canlanma paketlerinin, çevreyi korumanın güçlendirilmesi için kullanılması gerektiğini söyledi.

Uzmanlar küresel bir “Tek sağlık” yaklaşımının da genişletilmesi gerektiğini belirtirken, Daszak, “İnsanların sağlığı, vahşi yaşamın, besi hayvanlarının ve çevrenin sağlığıyla çok yakından bağlantılı” diye konuştu.

BUNU KENDİMİZ YAPTIK

ABD’deki Geore Mason Üniversitesi’nden Prof. Thomas Lovejoy da “Pandemi doğanın intikamı değil, bunu kendi kendimize yaptık” diye konuşmuştu. Uzmanlar makalelerinde ayrıca “Şimdiki krizden, doğayı koruyarak ve böylece doğanın bizi korumasına yardımcı olarak her zamankinden daha güçlü ve dayanıklı çıkabiliriz” dediler.

SALGINLARI DOĞURAN 4 KRİTİK HATA

IPSES değerlendirmesine göre şu 4 madde salgın için “Mükemmel fırtına” yarattı.

► Yaygın ormansızlaşma

► Tarımın kontrolsüz genişlemesi

► Yoğun çiftçilik, madencilik ve altyapı gelişimi

► Vahşi türlerin sömürülmesi