İstanbul’un önemli ticaret merkezlerinden Tahtakale’nin, ismini bölgedeki Bizans kalesinden aldığı tespit edildi. Kalenin, o dönem gözetleme kulesi olarak kullanılan burcu günümüzde atölye olarak faaliyette

Tahtakale’nin ismi Bizans kalesinden

İstanbul’un ticaret merkezleri arasına giren Eminönü’ndeki tarihi Tahtakale ve çevresinin isminin semtteki Bizans kalesinden geldiği tespit edildi.

Şehir ve Kültür Dergisi Genel Yayın Yönetmeni araştırmacı-yazar Mehmet Kamil Berse, şehirler, kültürler ve medeniyetler üzerine yaptığı araştırmalarla Tahtakale’ye adını veren kaleyi tespit etti. Bizans döneminde yaptırıldığı öne sürülen kalenin sadece gözetleme kulesi olarak kullanılan burcunun günümüze taşınabildiğini belirleyen Berse, Tahtakale semtinin adını, Arapça kale altı-kale çevresi anlamına “Taht-al Kal’a” kelimesinden aldığını tespit etti.

Burcun Büyük Valide Han’ın mütemmim yapılarından, günümüzde Sağır Han olarak bilinen Sagir Han’ın (küçük han) kuzeydoğu iç duvarına yakın yerde bulunduğunu belirten Berse, yaptığı açıklamada, söz konusu burcun bazı tarihi kayıtlarda Eiren kulesi olarak adlandırıldığını söyledi.

tahtakale-nin-ismi-bizans-kalesinden-503486-1.


Valide Han’ın altında kale kalıntılarının da olabileceğine işaret eden Berse, doğma büyüme İstanbullu olarak kendisi gibi birçok insanın merak ettiği konuya açıklık getirdiğini vurguladı.

Berse, Bizans eseri burcun vakıflar tarafından bir kişiye kiralandığını, kiracı kişinin de içeride plastik parça montajı yaptığını kaydetti. Bu tür yapılara sahip çıkılması gerektiğine dikkati çeken Berse, “Burası Bizans Sarayı’nın bir koruma kalesi, kale karakol gibi yapılmış bir yer. Sanırım bayağı da hacimli bir yer olması lazım. Belki de han büyüklüğünde olan bir kaleydi zamanında. Fakat zamanla yıkılmış, tahrip olmuş. Bir tek bu ayakta. Bunu muhafaza etmemiz gerekiyor. Yıllardır bu tür yapıları korumamışız, ayağa kaldırmamışız tam tersine bunları yıpratmak için etrafını sonradan çıkma gecekondu tipi yapılarla perişan etmişiz” diye konuştu.