Dink cinayeti soruşturmasında takipsizlik kararı verilen 48 kişi için itiraz yapıldı. Takipsizlik kararı verilenler arasında, O.S.'nin cinayet öncesi 68 kez telefon görüştüğü İğci de var

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve BirGün yazarı Hrant Dink'in öldürülmesi ile ilgili soruşturmada, 48 kişi hakkında takipsizlik kararı verilmesine Dink ailesinin avukatları itiraz etti. Avukatlar Soruşturmayı yürüten savcılara verdikleri itiraz dilekçesinde tetikçi O.S. ile 68 kez telefon görüşmesi yaptığı belirlenen Coşkun İğici'nin de bulunduğunu belirterek şüphelinin örgüt üyesi olmak suçundan yargılanmasını istedi. Yasin Hayal'in eniştesi olan Coşkun İğci'nin, jandarma istihbarat elemanı olarak çalışıyor.

JANDARMALARA SORUŞTURMA YOK
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Hrant dink cinayeti soruşturmasında hakkında takipsizlik kararı verilen 48 kişi arasında Yasin Hayal'in Hrant Dink'i öldüreceğini jandarmaya ihbar ettiği öne sürülen Coşkun İğci de bulunuyor. İğci'nin cinayetten önce tetikçi O.S. ile 68 kez telefon görüşmesi yapmasına rağmen İğci'ye bu görüşmelere ilişkin hiçbir soru yöneltilmediği de ifade edildi. Avukatlar İğci'nin ifadesinde adı geçen 7 jandarmadan sadece 3'üne soruşturma izni verilmesine de itiraz etti.

JANDARMA POLİSİ SUÇLADI
Hakkında takipsizlik kararı verilen şüphelilerden Coşkun İğci'nin ifadesinde adı geçen jandarmaların ifadelerinde polisi suçlaması dikkat çekti. Trabzon eski İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, emniyet müdürünün Hrant Dink'in Yasin Hayal tarafından öldürüleceğine ilişkin ihbarları kendisinden gizlediğini öne sürdü. Albay Öz, Coşkun İğci'nin emniyetteki sorgusunda jandarmayı suçlaması için yönlendirildiğini öne sürdü.

Trabzon'un jandarma kontrolündeki Pe-litli ilçesinde örgütlenen organizasyonla Agos gazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink'e suikast düzenlenmesinin üzerinden yaklaşık 5 ay geçmesine rağmen herhangi bir ilerleme kaydedilmemesi nedeniyle, Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz ve İstanbul Emniyet Müdürü Celaettin Cerrah'ın hakim karşısına çıkarılması için Trabzon ve İstanbul'da başvurular yapıldı.

Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ve avukatları Ergin Cinmen ile Erdal Doğan'ın jandarma sorumluluğunda bulunan Pelitli'deki organizasyonun deşifre edilerek sorumluların yargı önüne çıkarılması talepleri bugüne kadar karşılanmadı. Dink'in eşi Rakel Dink'in, ağın ortaya çıkarılması için Başbakanlığa bağlı Teftiş Kurulu'nu görevlendirilmesi talebi de bugüne kadar yanıtını bulmadı. Dink'in 19 Ocak'ta Şişli'deki gazete bürosu önünde kurşunlanarak öldürülmesinden sonra MİT-Emniyet-Jandarma-Alperen Ocakları ağının çözülmesi talepleri gözardı edilirken, okların yönünün çevrildiği Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, Yardımcısı Binbaşı Oğuz Çağlar dahil 143 rütbeli ismin yargılanması yerine Bilecik, Biüis gibi kenüere atanmaları dikkat çekti. Bunun üzerine harekete geçen Dink ailesinin avukatları, Trabzon ve İstanbul'da Bölge İdare Mahkemelerine başvuruda bulundu. Dilekçede olayın arkasının açığa çıkarılması için jandarma sorumlularının yargı önüne çıkarılması istendi.

Avukat Ergin Cinmen, Trabzon'da Jandarma Komutanı Ali Öz ve 5-6 üst rütbeli dahil sorumluluğu olan isimlerin yargılanması için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurduklarını ifade ederek, "Buradaki jandarma teşkilatı Hrant'ın vurulacağını biliyordu. Görevini kötüye kullandı. Suça iştirak ederek kanunları çiğnedi. Dava açılması gerektiğini söyledik" diye konuştu. Trabzon Emniyet Müdürlüğü hakkında idari soruşturmanın sürdüğünü de kaydeden Av. Cinmen, müfettiş raporuna rağmen soruşturma izni verilmeyen İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın yargılanması için de itirazda bulunduklarını kaydetti. Cinmen, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurarak Cerrah'ın yargılananlar dosyasına alınması gerektiğini belirttiklerini, yanıt beklediklerini ekledi.

Av. Erdal Doğan da, müfettişlerin Ali Öz ve yardımcılarının yargılanması talebinin Trabzon il idare Kurulu'nca geri çevrilmesine itiraz ettiklerini kaydederek, "idari ve adli olarak sorumlulukları mevcut" olduğunu bu nedenle soruşturma istediklerini kaydetti. Doğan, "Haklarında soruşturma talep ettik" dedi.

Cerrah, Güler ve Demirtaş
EMNİYET
cephesindeyse Dink'e suikast düzenleneceği yönünde istanbul Emniyeti'ne geçilen bilgi notlarının hasır altı edildiği de ortaya çıkmış, dönemin istanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah müffetiş raporuyla kusurlu bulunmuştu, istanbul Emniyet Müdürlüğü istihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler de görevden uzaklaştırılmıştı, ihbarların yapıldığı dönem ABD eğitimli 16 yıllık istihbaratçı Şammaz Demirtaş da Dönemin İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı olarak görev yapmış, Demirtaş'ın 2006 Eylül'ünde Rize Emniyet Müdürü olarak atandığı belirlenmişti.