10 gün sürecek festivalde 25 yerli, 4 yabancı yetişkin oyunu ile 3 çocuk ve 3 sokak oyunu sahnelenecek

TAKSAV 8. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali başladı

BirGün İZMİR

8.Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali başladı. Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından düzenlenen 8.Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali bu yıl 6-16 Aralık tarihleri arası 10 gün süreyle gerçekleştirilecek.

İzmir’de 2012 yılında düzenlenmeye başlayan Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali, bugüne kadar Merhaba, İtiraz, Dayanışma, Özgürlük, Umut, Cesaret ve Yaşamak temaları ile yapılırken, festivalin bu yılki teması “Birlikte Yapabiliriz” olarak belirlendi.

8.Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali açılışı için bugün Alsancak Kıbrıs Şehitleri caddesinde festival yürüyüşü düzenlendi. Ardından Kültürpark İzmir Sanat Sahnesi’nde açılış töreni düzenlendi.

TAKSAV Yönetim Kurulu başkanı Prof. Dr. Selçuk Candansayar’ın açılış konuşması ile başlayan törende, Fatih Erdaş’ın geçen yılın kısa oyun yarışması birincisi “Haber alamadığım kimse yaşamıyor” adlı oyunu sahnelendi.

TAKSAV başkanı Selçuk Candansayar, açılış gecesinde yaptığı konuşmada, "TAKSAV Dünya’da sömürüye hayır diyenlerin kurduğu bir vakıf, 1993 de kurulduk. Türkiye’de en çok kıyıma uğrayan insanlar tarafından kuruldu. TAKSAV uzun ve bitmeyecek bir yol.Bizim en baştan beri temel meselemiz birlikte yürüyelim, yürürken değişelim, daha sonra yolu da değiştirelim.TAKSAV’ın tiyatroyu seçmesinin sebebi hayatı değiştirmeyi amaçlaması.Tiyatro bir tür gözden geçirme, yeni hayatı oluşturma sanatıdır.TAKSAV dünyayı değiştirmek isteyenlerin vakfı.Gelin hep birlikte yapalım bu Dünya’yı değiştirelim" dedi.

ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Festival’in her yıl 4 alan da verilen ödülleri de açılış gecesinde sahiplerini buldu. Festivalin bu yılki Emek Ödülü oyun yazarı Hidayet Sayın’a, Onur Ödülü sanatçı Meltem Cumbul’a verilirken, Dayanışma Ödülü ise Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğrenci ve Öğretim Üyeleri ile V-For Vendetta oyununda canlandırdığı rolden dolayı tutuklanan oyuncu Nazlı Masatçı’ya verildi.

taksav-8-uluslararasi-izmir-tiyatro-festivali-basladi-658424-1.
Selçuk Candansayar

Oyun yazarı Hidayet Sayın’ın ödülü BirGün yazarı L.Doğan Tılıç, sanatçı Meltem Cumbul’un ödülü seçici kurul üyesi Zeynep Altıok, Güzel Sanatlar Fakültesi Dayanışmasının ödülü seçici kurul üyesi Prof. Dr. Selda Kulluk Yerdelen ve oyuncu Nazlı Masatçı’nın ödülü de Yaşam Kaya tarafından verildi.

taksav-8-uluslararasi-izmir-tiyatro-festivali-basladi-658444-1.
L.Doğan Tılıç ve Hidayet Sayın​

Yazarımız L.Doğan Tılıç, ödül töreninde yaptığı konuşmada, "Hidayet Sayın hocama teşekkür ediyorum.Şuan olduğum yerde sizin çok büyük emeğiniz var.11 yaşında Ankara’da çocukken tiyatroda yaşadığım hisleri çok net hatırlıyorum. O salonda sahneden seyircilere cesaret akıyordu.Türkiye’de şuan en büyük eksik en çok ihtiyaç duyduğumuz şey cesaret" dedi.

Bu yıl 5’incisi gerçekleştirilen Kısa Oyun Yazma Yarışmasına, geçen yılın Emek Ödülü sahibi Prof. Dr. Özdemir Nutku’nun adı verilirken, ödüller de Prof. Dr. Hülya Nutku tarafından verildi.

taksav-8-uluslararasi-izmir-tiyatro-festivali-basladi-658445-1.
Meltem Cumbul ve Zeynep Altıok​

TAKSAV İzmir Temsilcisi Yasemin Sağlam desteklerinden dolayı, İzmir Büyükşehir, Konak, Bayraklı, Balçova, Bornova, Buca, Çiğli, Gaziemir, Karabağlar, Karşıyaka, Menemen, Narlıdere, Seferihisar Belediyeleri ve Konak Kent Konseyi, TMMOB, DİSK, KESK, EBRULİ TUR ve PINAR ile BirGün başta olmak üzere tüm İzmir basınına desteklerinden dolayı teşekkür etti.

taksav-8-uluslararasi-izmir-tiyatro-festivali-basladi-658447-1.

BirGün yazarı Barış ince, herkesi BirGün ile dayanışmaya çağırarak, iktidarın seslerini kısamayacağını söyledi.

FESTİVAL ŞEHRİN HER YERİNDE

“Festival şehrin her yerinde” şiarı ile düzenlenen İzmir Tiyatro Festivali sadece İzmir merkezde değil, ilçeleri ile birlikte tüm İzmir’de gerçekleşecek. Şehrin birçok salonunda, 19 ayrı sahne Kültürpark İzmir Sanat, Karşıyaka Hikmet Şimşek Kültür Merkezi, Ziya Gökalp Kültür Merkezi, Deniz Baykal kültür Merkezi, Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi, Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi, Konak Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi, Güzelyalı Kültür Merkezi, Türkan Saylan Kültür Merkezi, Gaziemir Atatürk Kültür merkezi, Karabağlar Muzaffer İzgü Sahnesi, Yaşar Üniversitesi salonu, Çiğli Belediyesi Fakir Baykurt Salonu, Seferihisar Çağan Irmak Sahnesi, Menemen Kubilay Kültür Merkezi ile İnönü Kültür Merkezi, Bayraklı İsmet İnönü Kültür Merkezi, Tepekule, Buca Olimpik Havuz Salonu) ve sokaklarında izleyici ile buluşacak.

taksav-8-uluslararasi-izmir-tiyatro-festivali-basladi-658407-1.

10 gün süre ile katılımcı toplulukların oyunlarının yanı sıra, atölye çalışmalarının da yer alacağı 8. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali’ne yerli, yabancı profesyonel ve amatör olmak üzere 150’ye yakın oyun başvurusu gerçekleşti. Bu çalışmalar içinde 25’i yerli, 4’ü yabancı yetişkin oyunu ile 3 çocuk, 3 sokak oyunundan oluşan Festivali seçkisi; Prof. Dr. Selda Kulluk Yerdelen, Zeynep Altıok, Sanat eleştirmeni Yaşam Kaya, Yönetmen ve Eğitmen Polat İnangül ile Oyuncu Tansel Öngel tarafından belirlendi.

Oyunlara ek olarak Festivalde yazarlık ve oyunculuk üzerine 2 atölye de İzmirliler ile buluşacak. Üst yazı ile takipte kolaylık sağlanacak olan Azerbaycan, Irak İran ve Gürcistan oyunlarının yanı sıra Festivalde bir de Kürtçe oyun yer alacak.

İzmirlilere tiyatro ve sanat dolu bir 10 gün yaşatma hedefine sahip, tamamen gönüllülerden oluşan TAKSAV ekibi, her yıl daha çok katılımcı grup ve seyirciyi ağırlıyor. Festival oyunlarından davetiyeli olanlar ilgili Belediyelerden edinilebilirken, fiyatları 15 ila 40 lira arasında değişen oyunların biletleri de Biletinial Sitesi ya da TAKSAV’ın İzmir ofisinden alınabiliyor.

cukurda-defineci-avi-540867-1.