TAKSAV’dan eğitim paneli

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) önceki gün Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde ‘Eğitimde Neler Oluyor” başlıklı bir panel düzenledi. Panele Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, Veli-der Genel Başkanı İlknur Kaya Bahadır, Gazeteci Yazar Mustafa Hoş ve BirGün Gazetesi Eğitim Editörü Mustafa Kömüş konuşmacı olarak katıldı. Panelde ilk sözü Mustafa Hoş aldı. Hoş, özellikle Ensar ve Fıkıh Der örnekleri üzerinden tarikatların çocuklara yurtlar eliyle nasıl ulaştıklarını anlattı. Tarikatların boyutunun inanılmaz boyutlara geldiğini de aktaran Hoş “Devlet buraları boş bırakıyor, o boşluğu da tarikatlar değerlendiriyor” dedi.

Hoş’tan sonra konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ise AKP’li yıllarda eğitimde yaşanan dönüşümü anlattı. AKP’nin her alanda olduğu gibi eğitimde de 2010 referandumundan sonra yoğun bir şekilde saldırıya giriştiğini aktaran Aydoğan “2012’den sonra daha önce hiçbir iktidarın yapmadığı kadar gerici politikalarla karşı karşıya kaldık. Ama biz eğitim ve bilim emekçileri olarak buna karşı mücadeleyi bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

Daha sonra sözü alan İlknur Kaya Bahadır ise veli mücadelesinin önemini ve bu mücadele sonucunda edinilen kazanımlardan bahsetti. Bahadır ayrıca özellikle Diyanet’le yapılan protokollerle okulöncesi eğitimin neredeyse tamamen bu kuruma teslim edildiğini aktardı. Okullardaki güvenlik sorunundan da bahseden Bahadır bütün bu sorunların velilerin birlikte mücadele etmesiyle çözülebileceğini söyledi.

Son olarak konuşan Mustafa Kömüş ise özellikle ataması yapılmayan öğretmenlerin sorunlarına dikkat çekti. Sayıları yarım milyonu aşan bu öğretmenlerin ciddi bir toplumsal olduğunu söyleyen Kömüş, intihar eden ve iş cinayetlerinde hayatını kaybeden ataması yapılmayan öğretmen sayısının 100’ü aştığını vurguladı.