Hapis cezası ve araca el koyma gibi ağır yükümlülükleri bulunan mülteci taşıma işi hükümetin “sınırları açtık” açıklamasıyla revaçta. Taksi şoförlerin geçmişte aldığı cezalara dikkati çeken Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala, “kolluk güçlerinin yönlendirmesiyle taksiciler sınıra mülteci taşıyor” dedi

Taksi Sahipleri Derneği Başkanı: Kolluk yönlendirmesiyle taksiciler sınıra mülteci taşıyor

Hükümetin “sınırları açtık” açıklamasının ardından sınır kentlerinde başlayan mülteci akını sürüyor. 2017 yılında çıkarılan 690 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de mültecileri sınıra taşıma insan kaçakçılığı kapsamına alınması, araçlara el koyma ve hapis cezası gibi ağır yaptırımlar getirilmesine rağmen kamu kurumları ile özel şirketlere ait araçlarla sınıra servis hizmeti sağlanıyor.

‘HAPİS CEZASI VERİLİYOR’

Mezopotamya Ajansı'ndan Sevda Aydın'ın haberine göre İzmir’de bulunan Taksi Sahipleri Derneği Başkanı Mustafa Pala, taksi şoförlerinin son yıllarda en büyük sorununun, mülteci taşımalarından doğan cezalar olduğunu hatırlattı. Göçmenleri taşıyanların araçlara el koyma yanı sıra 3 ila 8 yıl arasında hapis cezası olduğunu ifade eden Pala, özellikle sahil kıyılarına mülteci taşıyan çok sayıda şoförün geçmişte ceza aldığını kaydetti. Pala, hükümetin çağışından sonra bu durumun son birkaç gündür değiştiğini söyledi.

Türkiye’nin dört bir yanından sınırlara mülteci taşıma işine taksicilerin de dahil olduğunu vurgulayan Pala, “Şu ana kadar buna ilişkin ceza alan bir taksi şoförü olmadı. Hükümetin verdiği sınırı açma kararı ve buna bağlı olarak kolluk güçlerinin yönlendirmesiyle taksiciler sınıra mülteci taşımaya devam ediyor” dedi.

‘SAHİLDE NE YAPACAKSIN DİYEMEYİZ’

Taksici hizmet verirken, yolcuya kim olduğunu, nereye gittiğini sorma hakkına sahip olmadığını dile getiren Pala, “Bizler elbette mültecilerin ölümle sonuçlanabilecek bir yolculuğa çıkmasına, onları taşıyarak katkıda bulunmak istemeyiz ama müşteriye de sahilde ne yapacaksın? diye sorma hakkımız yok” dedi.

‘CEZA ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

690 Sayılı Yasadan dolayı yargılanan ve ceza alan şoförlerin olduğunu yineleyen Pala, taksicilerin mülteci taşımaktan yargılanmaya devam edeceğinin altını çizerek; “İnsan kaçakçılığı hala bir suç” diye belirtti. Pala ayrıca, mültecilerin taşınması yönündeki yönlendirici ve özendirici tutuma işaret ederek, bu taşımacılık bugün suç değilse o zaman yasayı değiştirin diye konuştu.

‘YASA DURUYOR, ŞOFÖRLER YARGILANABİLİR’

İzmir Barosu’na bağlı İnsan hakları avukatı Ali Deman Güler, mülteci taşıma konusunda, hukuki bir cezasızlığın olmadığına dikkati çekerek, şunları söyledi: “Bu tamamen siyasi bir manevra. Türk Ceza Kanunu’ndaki insan kaçakçılığındaki madde hala geçerli. Dolayısıyla herhangi bir yeni durum yok. Önümüzdeki günlerde istendiği vakit bu kişiler hakkında soruşturma da açılır, yargılama yolu da açılabilir. Bu yüzden kişileri uyarmak gerekiyor. Bu işi yaptıkları takdirde suç işlemiş olacaklar. Siyasi bir tavır değişikli var.”

Öte yandan daha önce mülteci taşıdıkları için çeşitli ceza alan taksi şoförleri, konuya dair farklı çekincelerden dolayı görüş vermek istemediklerini dile getirdi.