GEZİ direnişine ilişkin hazırlanan iddianamaye karşı toplantı düzenleyen Taksim Dayanışması, “Hükümet ve yargı eliyle kirletilmeye çalışılan Gezi Direnişi’nin, taleplerine ve değerlerine sahip çıkmaya devam edeceklerini” açıkladı. “Karanlık gider Gezi kalır” pankartının açıldığı toplantıya Taksim Dayanışması bileşenlerinin yanı sıra HDP Milletvekilleri Hüda Kaya, Oya Ersoy ve Musa Piroğlu, CHP Milletvekilleri Ali Şeker ve Sezgin Tanrıkulu, EMEP […]

Taksim Dayanışması: Gezi’yi lekelemek isteyenlere izin yok

GEZİ direnişine ilişkin hazırlanan iddianamaye karşı toplantı düzenleyen Taksim Dayanışması, “Hükümet ve yargı eliyle kirletilmeye çalışılan Gezi Direnişi’nin, taleplerine ve değerlerine sahip çıkmaya devam edeceklerini” açıkladı.

“Karanlık gider Gezi kalır” pankartının açıldığı toplantıya Taksim Dayanışması bileşenlerinin yanı sıra HDP Milletvekilleri Hüda Kaya, Oya Ersoy ve Musa Piroğlu, CHP Milletvekilleri Ali Şeker ve Sezgin Tanrıkulu, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, CHP Beyoğlu Belediye Başkan Adayı Alper Taş, Antikapitalist Müslümanlar’dan İhsan Eliaçık, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan ve Barış İçin Akademisyenler katıldı.

tamamen komplo teorisi

Ortak açıklamayı okuyan Mücella Yapıcı, “Gezi bu toprakların adalet umududur. Gezi Direnişi, hukuka ve gerçeğe aykırı bir şekilde karalanmaya, temel hak talepleri suç unsuru gibi gösterilmeye, barışçıl direnişin tarihsel ve meşru gerçekliği çarpıtılmaya çalışılıyor” dedi. Yapıcı şöyle konuştu: “Hiçbir somut delile dayanmayan, tamamen komplo teorilerinden ilhamla yazılmış akıl dışı bir iddianameyle Gezi’nin tarihi yeniden yazılmak isteniyor. Çaresizce iddia ettiğiniz gibi içeriden veya dışarıdan bir şefi, reisi, yönlendiricisi, talimat vereni, tepe örgütü, finansörü yoktur. Gezi Direnişi’ni suçla, terörle, darbeyle, kalkışmayla anılan bir eyleme dönüştürmenize asla izin vermeyeceğiz.”

İki kez yargılama yapılmaz

TMMOB Genel Başkanı Emin Koramaz, iddianamenin ‘FETÖ’ üyeliği ile suçlanan savcı Muammer Akkaş tarafından 2014’te hazırlanan iddianame ile aynı olduğunu ifade etti. Koramaz, “Gezi’yi FETÖ’ye bağlıyorlardı şimdi FETÖ’cülerin iddianamesiyle arkadaşlarımızı yargılıyorlar. Aynı suçlama ve iddianame ile iki kez yargılama yapılamaz. Bu hukuka aykırıdır” dedi.

Gezi’ye sahip çıkacağız

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, Gezi’nin yeniden hedef alındığını savunarak şöyle konuştu:“Kutuplaştırıcı siyaset izleyen iktidar, karşıtı gördüğü düşüncelere saldırdı. Gezi o yüzden hedef alındı. Kendiliğinden bir hareketi iktidar aklıyla bir yerlere bağlamak ancak böyle bir iktidarın aklı olabilirdi. Gezi’nin taleplerine sahip çıkmaya devam edeceğiz.”
Sanatçılar Girişimi adına konuşan Ataol Behramoğlu ise, iktidarın Türkiye’yi iç savaşa sürüklemeye çalıştığını ifade etti. Behramoğlu, Gezi’nin değerlerine sahip çıkacaklarını ve yargılananların yanında olacaklarını belirterek, “Yargıçlara seslenmek istiyorum, Erdoğan’ın askerleri olmayın. Türkiye Cumhuriyeti’nin, aydınlanmanın, hukukun yargıçları olun” dedi.

16 SANIKLI DAVA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan Gezi İddianamesi 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından geçtiğimiz hafta kabul edildi. İddanamede aralarında Osman Kavala, Mücella Yapıcı ve Memet Ali Alabora’nın da bulunduğu 16 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. 657 sayfalık Gezi iddianamesinde sanıklar, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüsle suçlanıyor.