Gezi Direnişi nedeniyle "örgüt" suçlamasıyla haklarında dava açılan Taksim Dayanışma Platformu üyelerine, olayların yıldönümü için açılan soruşturmada "demokratik hak" kullanıldığı görüşüyle takipsizlik kararı verildi

Taksim Dayanışması’na Gezi’den takipsizlik

Al Jazeera Türk’ten Selahattin Günday’ın haberine göre, Gezi Direnişi'nin ardından Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu’nun aralarında bulunduğu 5 platform üyesi hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçlamasıyla dava açılmıştı. Yargılamaları süren bu isimler, geçtiğimiz haziran ayında Gezi Direnişi'nin birinci yılı nedeniyle Taksim’de yapılan eylemlere katılmıştı. Taksim Dayanışma’nın çağrısı üzerine birçok kişi Taksim’de toplandı. Gezi Parkı’nın polis tarafından kapatıldığı yıldönümünde polis eylemcilere biber gazıyla saldırdı. Saldırı sonrası ortaya çıkan görüntüler tepki çekmişti.

İstanbul Terör Savcılığı, anma nedeniyle Mücella Yapıcı ile sanatçılar Tarık Akan ve Edip Akbayram’ın da aralarında bulunduğu 13 kişi hakkında soruşturma başlattı. 3 aydır devam eden soruşturma sonucunda terör savcılığı takipsizlik kararı verdi.

EYLEME DAVET ÇAĞRISI
Kararda, Taksim Dayanışma Platformu üyelerinin Gezi Direnişi'nin yıldönümü nedeniyle 31 Mayıs 2014’te Taksim Meydanı’nda toplanma çağrısı yaptıkları ifade edildi. Adı geçen sanatçıların da "31 Mayıs 2014’te meydandayız" adlı videoda yer aldıkları ve bu video ile eyleme davet çağrısı yaptıkları belirtildi.

Takipsizlik kararında sanatçılar Edip Akbayram, Tarık Akan, Genco Erkal, Damla Özen, Şebnem Dönmez, Orhan Aydın, Ezel Akay, Nejat Yavaşoğulları ile Taksim Dayanışma üyeleri Mücella Yapıcı, Ali Çerkezoğlu, Avukat Can Atalay, Hüseyin Demirdizen ve Akif Burak Atlar’ın isimleri yer aldı.


YAŞAM İÇİN MEYDANLARA
Kararda, platform üyeleri ve sanatçıların basın açıklamasında "yaşam alanlarımızı ve yaşamımızı özgür kılmak için meydandayız" şeklinde demokratik hakların sıralandığı ifade edildi.

Basın açıklamasında illegal örgütlere yapılan herhangi bir çağrı olmadığını da vurgulayan savcılık, "Toplantıya molotof, taş ve bunun gibi silahla katılımın istenmediği, şiddet içeren eylemlere tahrik eder nitelikte bir açımlama olmadığı, basın açıklamasının bir anma ve demokratik taleplerin açıklamasına yönelik bir toplanma çağrısı" olduğunu belirtti.


BARIŞÇI İFADELER
Adı geçen isimler tarafından yapılan basın açıklamasının barışçıl ifadeler içerdiğini ifade eden savcılık, "Örgütlenme hakkı çerçevesinde demokratik bir hak kullanılmıştır. Açıklamadaki ‘Meydandayız’ sözü sadece bir ifade, çağrı niteliği yok" dedi.

Savcılık Taksim Dayanışması üyelerine isnat edilen suçun yasal unsurlarının oluşmadığını ve demokratik hakkın kullanıldığını belirterek dava açılmasına gerek olmadığına karar verdi.


DAVALAR
Gezi Direnişi nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca birçok kişiye dava açıldı. Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu’nun da aralarında yer aldığı 5 kişi hakkında "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma" suçlamasıyla dava açıldı.

Gezi Direnişi ile ilgili son dava Beşiktaş’ın taraftar grubu Çarşı’nın bazı liderlerinin de aralarında yer aldığı 35 kişi hakkında açılmıştı. 16 Aralık’ta başlayacak davada şüpheliler "hükümeti yıkmaya teşebbüs" suçlamasıyla yargılanacak.