Taksim korkusu sürüyor: Yasak bitmedi

1 Mayıs İşçi Bayramı bu yıl olağanüstü hâl (OHAL) koşullarında Türkiye’nin dört bir yanında bugün kutlandı. 1977'de 34 kişinin hayatını kaybettiği kanlı 1 Mayıs'tan beri tartışmaların odağında yer alan Taksim Meydanı ve çevresi bu yıl da kutlamalara kapatıldı. İstanbul genelinde 30 bin polis görevlendirilirken, Taksim Meydanı'na girişe izin verilmedi. Binlerce polisin konuşlandığı Taksim'de İstiklal Caddesi'ne de geçiş yaptırılmadı. Bakırköy'deki 1 Mayıs kutlamaları 16:40'ta sona ererken Taksim Meydanı ve çevresi hâlâ kapalı durumda.

İstanbul Valiliği, şehir genelinde gözaltına alınan kişi sayısının 165 olduğunu açıkladı. Günün ilk gözaltı haberi Taksim Meydanı'ndan geldi. Meydana çıkarak pankart açmak isteyen iki kişi gözaltına alındı. Kutlamaların yapıldığı Bakırköy'de HDP kortejinin pazar alanına girişi sırasında yaşanan arbede sırasında polisin havaya 3 el ateş etmesi gerginliğe neden oldu. Bu sırada Kürdistan bayrağı taşıyan üç kişi gözaltına alındı. Gün boyunca İstiklal Caddesi'ne çıkan Mis Sokak'tan ve Talimhane bölgesinden Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen çok sayıda kişi gözaltına alındı. Ayrıca Beşiktaş'tan yürüyerek Taksim'e yürümek isteyen onlarca kişi Barbaros Bulvarı'nda ve Köyiçi'ndeki Kartal heykelinin önünde gözaltına alındı.

Gazeteci Ceyda Karan, sosyal medya hesabından 20.40'da yaptığı paylaşımda yasağın sürmesine tepki gösterdi:

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Devrimci İş Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), 1 Mayıs’ı İstanbul Bakırköy Halk Pazarı’nda kutlama kararı alırken, İstanbul dışında kutlama kararı alan sendikalardan Hak-İş, Erzurum'u, Türkiye Kamu Sen, Eskişehir'i ve Memur Sen ise Kütahya'yı seçmişti.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Devrimci Anarşist Faaliyet (DAF), Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Devrimci Yolda Özgürlük, Emek ve Özgürlük Cephesi, Maltepe Sokak Kültür Derneği, Mücadele Birliği Platformu, Partiza, Proleter Devrimci Duruş, Sosyalist Dayanışma Platformu ve Birleşik Devrimci Parti ise Taksim’de buluşacaklarını duyurmuştu.