Kayyum tarafından yönetilen Koza Altın İşletmeleri, İzmir’de aynı bölgede üçüncü altın madeni projesi için harekete geçti. Şirket daha önceki projelerinde olduğu gibi yine ormanı talan edecek.

Talan edilmedik yer bırakmıyorlar
Fotoğraf: Çukuralan Altın Madeni

Aycan KARADAĞ

Kayyum tarafından işletilen Koza Altın İşletmeleri, İzmir’de aynı bölgede üçüncü altın madeni projesi için çalışma başlattı. Şirket, Dikili’nin Gökçeağıl mahallesinde 12,8 hektarlık alanda altın-gümüş madeni açık ocak işletme projesi yapmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu.

Proje 12,8 hektarlık ormanlık alanda yapılmak isteniyor. 3 yılda 379 bin 503 ton üretim yapılması planlanıyor. Ocaktan çıkan ürün yine aynı bölgede şirketin kendi bünyesinde olan Ovacık Altın Madeni’nde işlenecek. Öte yandan ocak alanındaki hammadde ise patlatma yöntemiyle çıkarılacak. Yılda 192 patlatma işlemi yapılacak.

Proje alanına en yakın konut ise sadece 480 metre mesafede yer alıyor. 1,4 kilometre mesafede Kültür Turizm Bölgesi ve 2 kilometre mesafede ise Gökçeağıl Göleti yer alıyor. Ayrıca proje alanın çevresinde ise zeytin alanları bulunuyor.

ŞİRKET BÖLGEYİ ELE GEÇİRDİ  

Şirket bu projeyle birlikte Dikili ve Bergama bölgesini kapsayan Kozak Yaylası’nın eteklerinde üçüncü projeyi hayata geçirmiş olacak. Şirketin bölgede Ovacık ve Çukuralan altın madeni projeleri bulunuyor. Son olarak Çukuralan Altın Madeni için mahkemenin daha önce iptal etmesine rağmen üçüncü kez kapasite artışı için "çevresel etki değerlendirme(ÇED) olumlu" kararı verildi. Ayrıca şirketin yakın zamanda Bergama Kozak Yaylası’ndaki Gelintepe’si için de benzer bir şekilde ÇED süreci başlatması bekleniyor.

YERİN ÜSTÜ DAHA DEĞERLİ

Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Bölgede tarım yoğun bir şekilde yapılıyor. Bu bölgede şirket üçüncü ocağını açılmak isteniyor.  Bu proje bölgeyi tamamen bitirir. Burada şirket daha önceki projeleri bölgeye ciddi zararı oldu. Yerin üstü yerin altından daha önemli” dedi.

Engel şunları dile getirdi: “Bölgedeki maden ocakları, taş ocakları, altın madeni faaliyetleri; doğal hayatı doğrudan etkiliyor. Hava ve su kirliliğine sebep oluyor. Her geçen gün şirketler bölgede madencilik faaliyetleri konusunda yeni bir girişimde, ÇED başvurusunda bulunuyor. Bakanlık bu talana artık göz yummamalı. Bizler doğamızı korumak için mücadelemizi sürdüreceğiz.”

MİLYARLAR KAZANIYOR

Öte yandan Koza Altın İşletmeleri’nin sahibi firari Akın İpek’in FETÖ’den hüküm giymesi üzerine 2015 yılında şirkete kayyum atandı. İktidarın desteğiyle her geçen gün büyüyen Koza Altın, 2022 yılında 4,1 milyar TL net kâr sağladı. Şirketin, önceki sene kârı 3 milyar TL olarak açıklandı.