Valiliğin 1’inci ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararına ilişkin yargı süreci devam ederken, şirketin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak yeni bir ÇED raporu süreci başlattığı ortaya çıktı

Talan için ÇED oyunu

Yatağan Termik Santralı’na kömür sağlamak için açılması planlanan kömür ocağı için verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı yerel mahkeme tarafından 2’nci kez iptal edildi

AYCAN KARADAĞ

MUĞLA’da Bereket Enerji’ye ait Yatağan Termik Santralı’na kömür sağlayan maden ocaklarının neden olduğu tahribat sürüyor. Yatağan’ın Turgut, Hisarardı ve Hacıbayramlar köyünün ortasındaki bölgeye açılmak istenen kapalı kömür ocağına Valilikçe ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verildi. Buna karşı açılan davayı köylüler kazandı. Muğla 2. İdare Mahkemesi, Yatağan Termik Santralı’na yeraltı kömürü sağlayacak projeye ilişkin “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptaline karar verdi. Ancak şirketin temyiz başvurusu sonucu Danıştay, köylülerin aleyhinde bir karar verdi. Danıştay, Muğla 2. İdare Mahkemesi’nin kararını bozdu ve dosyayı yeniden mahkemeye gönderdi. Bu esnada hukuki süreç devam ederken, Bereket Enerji, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak ikinci bir ÇED süreci başlattı.

MAHKEME KARARINDA ISRAR ETTİ

Danıştay’ın bozma kararının ardından dosya bir kez daha Muğla 2. İdare Mahkemesi’ne geldi. Mahkeme, 10 Ocak’ta kararını verdi ve “ÇED Gerekli Değildir” kararını 2’nci kez iptal etti.

BU BİR HUKUK GARABETİ

Hukukçu Mehmet Çilsal’a göre, mevcut ÇED sürecin devam ederken şirketin ikinci bir ÇED süreci başlatması hukuka aykırı. Av. Çilsal, “Biri bitmeden aynı konuda aynı yerde aynı şirket tarafından ikinci ÇED süreci başlatılması ülke hukuk tarihinde bir ilk” dedi ve ekledi: “Bu bir hukuk garabetidir. Sebep belli; ÇED sürecinin bir biçimde devam etmesi kredibilite açısından hayati derecede önemli. Şirketin milyarca borcu var” ifadelerini kullandı. Tayyibe Demirel ise çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Gece gündüz ettiğim dualar kabul oldu.”

SÜREÇTE NELER YAŞANDI?

  • 12 Haziran 2018’de Yatağan Termik Santralı’na kömür sağlamak için açılması planlanan kapalı kömür ocağına Muğla Valiliği tarafından “ÇED Gerekli Değildir” kararı verildi.
  • Bunun üzerine 13 Ağustos 2018’de Turgut Köyü’nden Tayyibe Demirel, “ÇED Gerekli Değildir” kararının iptali için Muğla 2. İdare Mahkemesi dava açtı.
  • 11 Ekim 2018 tarihinde Muğla 2.İdari Mahkemesi’nin Valiliğin “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal etti.
  • Ardından şirket temyize giderek kararı Danıştay’a taşıdı. Danıştay, 27 Şubat 2019’da yapılacak bilirkişi incelemesinin sonuçlarına göre karar verilmesi gerektiği gerekçesiyle, kararı bozarak dosyayı mahkemeye geri gönderdi.
  • 30 Nisan 2019’da, Şirket ise Danıştay’ın dosyayı Muğla 2. İdare Mahkemesi’ne göndermesinin ardından mahkeme kararını beklemeden yeni ÇED dosyası hazırlayarak bakanlığa başvuruda bulundu.
  • 10 Ocak 2020 tarihinde mahkeme Danıştay’dan dosyaya bilirkişi raporunu ekleyerek yeniden ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını iptal etti.