İktidar, Torba Kanun Teklifi ile yeşil alanlarda katliama hazırlanıyor. Deprem bahanesiyle zeytinlikler, ormanlar ve meralar yapılaşmaya açılacak. Av. Okumuşoğlu, uluslararası sözleşmelerin ihlal edildiğini söyledi.

Talanın bahanesi
Fotoğraf: Depo Photos

Zuhal ÇİLOĞLAN

AKP milletvekilleri imzalarıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan Torba Kanun Teklifi’nin, Genel Kurul’da görüşülmesine bugün başlanacak. Anayasa’ya aykırı çok sayıda düzenlemenin bulunduğu teklife göre, meralar, zeytinlikler ve ormanlar deprem gerekçe gösterilerek yapılaşmaya açılacak.

Avukat Yakup Okumuşoğlu, depremden zarar gören illerde zeytinliklerin yapılaşmaya açılmasına tepki gösterdi. Kanun teklifi ile AKP’nin, Anayasa’yı açıkça ihlal ettiğini belirten Okumuşoğlu, konuya ilişkin şunları söyledi:

“3573 sayılı Kanun’un 20’nci maddesine göre, zeytinlik sahalarına üç kilometre mesafede sadece zeytinyağı fabrikaları bulunabilir. Bunun dışında kalan, kimyevi atık, toz ve duman çıkaran tesisler, zeytinliklerin yakınına inşa edilemez. 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun, Anayasa’nın 90’ıncı maddesi gereğince usulüne uygun olarak kabul edilerek iç hukuk kuralı haline gelmiştir. Torba Kanun Teklifi’nin içinde yer alan, ormanlık ve zeytinlik alanların katliamına yol açacak düzenleme hem Anayasa’yı hem de ‘Uluslararası Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin Anlaşması’ isimli uluslararası sözleşmeyi ihlâl etmektedir.”

DAHA ÖNCE DE DENEDİLER

AKP’nin, 3573 sayılı Kanun’un 20’nci maddesini daha önce de yedi kez delmeye çalıştığını hatırlatan Okumuşoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu kanunu delmeye çalışan düzenlemeler her seferinde yargı engeline takılmış, kanun teklifleri ise tepkiler üzerine her seferinde geri çekilmek zorunda kalmıştır. Zeytinlikleri yok edecek kanun teklifleri; 3 Temmuz 2009'da, 21 Nisan 2010'da, 16 Haziran 2014'te, 17 Mayıs 2017'de, 14 Şubat 2019'da, 5 Ekim 2020'de ve 14 Aralık 2022’de TBMM’ye getirilmiş ve her seferinde kamuoyu baskısı nedeniyle geri çekilmiştir.”

ORMANLAR YOK EDİLECEK

Torba kanun teklifi sadece zeytinlikleri değil ormanları da tehdit ediyor. Kanun teklifinin, ormanlık alanların yok edilmesine sebep olacağını vurgulayan Okumuşoğlu, şunları söyledi: “Anayasa’nın 169’uncu maddesinin 2’nci fıkrası gereğince, ormanların mülkiyeti devredilemez. Bu alanlar, kanunda düzenlenmek koşuluyla sadece yönetilebilir ve işletilebilir. Kanun teklifinde, ormanlık alanlar geçici veya kalıcı iskân alanı olarak belirlenmek suretiyle özel mülkiyete konu edilmektedir. Anayasa’nın 169’uncu maddesinin 3’üncü fıkrası, ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme izin verilemeyeceğini düzenlemiştir.”

Ormanların başta sel olmak üzere birçok felaketi önlediğine de dikkati çeken Okumuşoğlu, Türkiye’nin uluslararası sözleşmelerle de ormanlık alanları arttırmayı taahhüt ettiğini vurguladı.