Hong Kong’daki protestolarla ilgili BirGün’e konuşan protestocu Fung L., eylemcilerin beş ana talebi olduğunu aktardı. Fung L., bunlar karşılanmadan da meydanları terk etmeyeceklerini ifade etti.

Taleplerimiz karşılanana kadar meydanlardayız

ANIL ATAŞ

Suçluları iade yasa tasarısının iptali istemiyle haziran sonundan bu yana süren Hong Kong’daki eylemler, tasarı iptal edilmesine rağmen devam ediyor. Şiddetli çatışmaların yaşandığı gösteriler, zamanla tasarı protestosunu aşarak, Çin-Hong Kong bağlantısını reddeden bir noktaya evrildi. Eylemlerin dış bağlantılı olduğunu iddia eden Çin, ABD ve İngiltere bayraklarıyla eylemlere katılan kişileri işaret ederek, Batı’yı iç işlerine karışmakla eleştiriyor.

SON 22 YILIN EN KİTLESEL DİRENİŞİ

Konuyla ilgili görüştüğümüz 35 yaşındaki Hong Konglu protestocu Fung L., 73 gündür süren eylemlerin 1997 yılından beri ülkenin gördüğü en kitlesel direniş olduğuna dikkat çekti. Fung L, herhangi bir örgüte bağlı kalınmadığı için de eylemlere dair net bir yol haritası olmadığını belirtti. Genel hatlarıyla kitlenin isteklerini beş ana talepte toplayan Fung, bunları şöyle sıraladı: “Tasarının geri çekilmesi, Başbakan Carrie Lam’in istifa etmesi, yoğun polis şiddeti hakkında soruşturma başlatılması, tutuklananların serbest bırakılması, daha fazla demokratik özgürlük.”

Fung, hükümetin bu taleplere karşılık vermediğini ancak kitlenin en kısa sürede bağımsız bir soruşturma başlatılmasını ve mevcut tartışmaların hafifletilmesi üzerine hükümetin geri adım atmasını talep ettiğini kaydetti. Bunun yanı sıra kasım sonunda meclis seçimi yapılacağını belirten Fung, “Bu seçim, pozisyonları için savaşacakları ve halkın nasıl hissettiğini gösteren bir savaş olacaktır” dedi.

SOLUN KENDİNİ KONUMLANDIRMASI ZOR

Gerçekleşen toplumsal eylemlerde sol hareketlerin nerede durduğunu sorduğumuzda ise Fung, “Aslına bakılırsa Çin’e ve Çin halkına karşı kitlede büyüyen öfke ve ‘Hong Konglu’ kimliğinin vurgulanması öne çıktığından dolayı milliyetçi hareketlere nazaran solun kendini konumlandırması zorlaşıyor” ifadelerini kullandı. “Aşırı eşitsiz servet dağılımı gibi ekonomik problemler insanların en büyük sorunlarından birisi olması gerekirken, ne yazık ki kitle bu konularla şu an için pek ilgilenmiyor” diyen Fung, solun var olma çalışmalarını anlatarak sözlerini şöyle sonlandırdı: “Genel grev çağrısı yapıldı ama büyük bir etki yaratamadı. Yine de eylemler içerisinde polise karşı oluşturulan dayanışma ve yardımlaşma ruhu gibi konularda sol örgütler kendini var etmeye çalışıyor.”