İktidarın cemevlerini kontrol altına almak amacıyla, Meclis’e sunduğu yasa teklifi protesto edildi. Aleviler, Meclis önünde polis müdahalesine maruz kalırken teklifin inançlarına bir hakaret olduğunu vurguladı.

Taleplerimiz yıllardır görmezden geliniyor
Polis Alevilere müdahale etti.

Cemevlerini Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlayan, merkezi yönetime bağlı “Cemevi Başkanlığı”nın kurulmasını öngören, Alevi dedelerine kadro veren torba kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri öncesinde Meclis önünde bir araya gelen Alevi kurumları, teklifin geri çekilmesini istedi. Açıklama yapmak isteyen Alevi kurumları temsilcilerine polis müdahale etti.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Demokratik Alevi Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, yaklaşan seçimler öncesinde Aleviler’e yönelik çeşitli düzenlemeler içeren kanun teklifine karşı bir araya geldi. Meclis kapısı önünde AKP’nin seçim ayarlı teklifine tepki göstermek isteyen kitleye polis ekipleri izin vermedi.

Engellemelere rağmen açıklamalarını yapmak isteyen kurum temsilcileri ve Alevi yurttaşlar, polis müdahalesiyle karşılaştı. Çok sayıda dernek yöneticisi, yoğun biber gazı ve kalkanlı müdahaleye maruz kaldı. CHP ve HDP Milletvekillerinin de destek verdiği Aleviler, polis ekiplerine tepki gösterdi.

ALEVİLİK TORBAYA SIĞMAZ

Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte AKP’ye yönelik yoğun tepkiler de vardı. Aleviler, “Alevilik torbaya sığmaz”, “AKP halka hesap verecek” sloganlarıyla iktidara tepkilerini gösterdi. Meclis Çankaya Kapısı önüne kadar süren yürüyüşün ardından Alevi deyişleri söylendi, saz çalındı. Meclis önünde bir araya gelen Aleviler, “Alevilik torbaya sığmaz, yasanızı geri çekin” yazılı pankartı taşıdı, “AKP elini inancımdan çek”, “Aleviler vardır Alevilik haktır” ve “Cem ibadetimiz, cemevleri ibadethanemizdir” sözleriyle tepkilerini dile getirmeye devam etti.

Aleviler, daha sonra Meclis Parkı’nda bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Kitle adına konuşan Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat, AKP’nin asimilasyon projesi yürüttüğünü, torba teklifin de bu amaca hizmet ettiğini kaydetti.

SORUN OLARAK GÖSTERİLİYOR

Fırat, AKP’nin aleviler üzerinde yürüttüğü asimilasyon politikalarının devam ettiğini ve Cumhuriyetin birinci yüzyılında eşit yurttaş olarak görülmeyen Alevilerin ikinci yüzyılında ise tamamen köklerinden koparılmak istendiklerini belirtti. AKP tarafından hazırlanan “Vergi Usul Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin” içerisine Cemevlerinin aydınlatma su ve personel giderleri gibi maddeler eklenerek Alevi sorunun çözülemeyeceğine değinen Fırat, “Bu kanun ile Alevilerin ibadeti olan Cem ve ibadethaneleri olan Cemevlerimiz, bir sorun olarak gösterilmektedir” dedi.

TALEPLERİMİZ KARŞILIK BULMUYOR

AKP’nin bu yasa tasarısı ile Alevi inancını ve kimliğini inkâr ettiğini ve kendince bir Alevi tanımı yaptığını dile getiren Celal Fırat, yıllardır üstünü çizerek dile getirdikleri haklarının kabul görmediğini aktardı. Fırat, “Bu yasa ile Aleviliği, Sünni geleneğin altında kültürel bir öge olarak göstermekte, inancımıza ve kimliğimize hakaret etmektedir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararları, Alevi halkının talepleri onlarca yıldır ortada dururken, bu tasarı ile AKP hükümeti çözümü betonda, demirde görmektedir. Yıllardır dile getirdiğimizi buradan bir kez daha haykırıyoruz, siyasi iktidarda artık bunu görmek, anlamak ve uygulamak zorundadır. Aleviler var, aleviler burada ve Alevilik haktır” ifadelerini kullandı.

KAYYUM ATANMAK İSTENİYOR

Alevilerin inançlarının yok edilmek istendiğini kaydeden Fırat, açıklamasında şunları vurguladı: “İnancımız 72 millete bir nazarla bakan ocak sistemi ile rıza ilişkisidir. Yolumuz rızalık üzerine yürür. İnancımızın sınırları kanunlar ya da kararnameler ile değil toplumsal rızalık esasıyla kendini ifade etmiştir. Bu yönüyle torba yasa yaklaşımı inancımıza saygısızlık olduğu gibi, ocaklarımıza kayyum atamaktır. Kabul etmiyoruz. Yol bir sürek bin bir diyen inancımız her inancın içerisinde ki hakikat arayışına kıymet verir, kıymet bilir. Devlet bu kıymet de adalet şirazesi ile ancak mana bulabilir. Bugün kutuplaştıran, ayrıştıran, şiddet dili ve politikaları topraklarımızda derin ayrışmalara sebep olacak hırslar barındırıyor. Bu duruma ancak vicdan ile karşı durabilir. Bir birine hürmet ile yol bulabiliriz. Hakkımızdır ki inancımızın kök değerlerini yok edercesine zulme varan bu imha yasasını kabul etmiyoruz. Ocağımıza, inancımıza dokunmayın.”

***

İKİ KURUM YÖNETİCİSİ HASTANEDE

Torba yasadaki ‘Alevilik’ düzenlemesine yönelik Meclis önünde gerçekleştirilen polis müdahalesi nedeniyle iki yönetici hastaneye kaldırıldı. Meclis Parkı’nda basın açıklamasını okuyan Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Celal Fırat ve eylemde yer alan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez biber gazının etkisiyle fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Yöneticilerin sağlık durumuyla ilgili halktv.com.tr’ye açıklamalarda bulunan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Örgütlenme Sekreteri Ezgi Türkyılmaz, Ercan Geçmez için tansiyonunda yükselme ve biber gazına bağlı kalp spazmı olabileceğini söylediklerini ifade etti. Türkyılmaz, “Kolundan darbede almış. Celal Fırat dedenin ise karın boşluğunda bir darbe var. Meclis hastanesinde doktor dalakta yırtılma gördü. O yüzden Şehir Hastanesine kanama ve hayati risk olabilir diye sevk etti. Celal Fırat dede açıklama sırasında bir şey hissetmemiş, Meclis’e geldiğimizde fenalaştı” dedi.

***

ALEVİLİK GÖSTERİ NESNESİ DEĞİLDİR

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında aleviler tarafından Meclis’te gerçekleştirilen protestoyla ilgili konuştu. “Alevilerin talepleri bu torbalara sığmaz” diyen Sancar, “Bütün Alevi canlarının ilk talebi, cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulması ve bunun Anayasal güvence altına alınmasıdır. Alevilik, folklorik ve gösteri nesnesi değildir, kim böyle bakarsa on yılların mücadelesine hakaret etmiş olur” ifadelerini kullandı.