Taliban’a para yok
Taliban Kabil'den 150 kilometre uzaklıktaki stratejik Gazne’yi de ele geçirirken Kuzey İttifakı karşı saldırı hazırlığında. Berlin, Taliban’ın şeriat getirmesi halinde Afganistan’a tek bir sent dahi vermeyeceğini açıkladı.
DIŞ HABERLER SERVİSİ
Afganistan'daki ilerleyişini sürdüren radikal İslamcı Taliban, başkent Kabil'e yaklaşıyor. Gazni Vilayeti Konseyi Başkanı Nasir Ahmed Fakiri, AFP'ye yaptığı açıklamada, Taliban'ın Kabil'den 150 kilometre uzaklıktaki vilayet merkezinde kontrolü ele geçirdiğini ve vilayette çatışmaların yer yer sürdüğünü söyledi. Taliban da sosyal medya hesaplarından kentin ellerine geçtiğini doğruladı.
Deutsche Welle’nin haberine göre Alman haber ajansı DPA'ya konuşan yerel siyasetçiler Gazni Valisi'nin Taliban'la gizli bir anlaşma yaptığını ve vilayet merkezini Taliban'a teslim ettiği suçlamasında bulundu. Vali ve emniyet müdürünün kenti terk ettiği ve Kabil'e gittiği ifade ediliyor.
İSLAMCILARA KARŞI BİR KALEYDİ
Gazni vilayetinin başkenti olan 180 bin nüfuslu Gazne, Taliban'ın bir hafta içinde kontrolüne altığı 10'uncu vilayet merkezi oldu. Kabil ve Kandahar'ı birbirine bağlayan yolun üzerinde bulunan Gazne, Afganistan için stratejik öneme sahip. Gazne, güneydeki İslamcı güçlerle başkent arasında bir kale görevi görüyordu. Gazne'nin İslamcıların eline geçmesiyle birlikte Taliban güçlerinin Kabil'e daha kolay ilerleyeceği tahmin ediliyor.
ALMANYA YARDIMI TOPTAN KESECEK
ABD güçleri olmadan kimsenin askerini Afganistan'a gönderemeyeceğini söyleyen Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise Taliban'ın ülke yönetimini ele geçirmesi ve hilafet getirmesi durumunda ülkeye yaptıkları yardımları keseceklerini dile getirdi. Maas, "Her yıl 430 milyon euro veriyoruz. Taliban'ın ülkeyi tamamen ele geçirmesi, şeiratı getirmesi ve ülkeyi bir hilafete dönüştürmesi durumundu bir cent bile vermeyeceğiz" dedi. Uluslararası yardımlar olmadan Afganistan'ın tek başına ayakta durmaya gücü olmadığını belirten Maas, Taliban'ın bu yardımlara muhtaç olduğunun açık olduğunu söyledi.
Taliban'ın tek başına ülkenin başına geçmesi söz konusu olmayacağı, hükümetin önemli bir parçası olmayı isteyeceği öngörüsünde bulunan Maas, bunun da anayasanın nasıl olacağı ve hangi hakların verileceği ile ilgili olduğunu kaydetti.
Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer de Taliban'ın Kabil'e doğru ilerleyişi ile ilgili farklı analizler olduğunu, çünkü Taliban'ın Kabil konusunda farklı bir strateji izlediğini söyledi.
KUZEY İTTİFAKI TALİBAN'A KARŞI DEVREDE
Taliban’ın geleneksel olarak kendisine karşı olan kuzeydeki Belh vilayetinin Mezar-ı Şerif kentini de kuşattığı bildirildi. Taliban, ülkenin Orta Asya ile bağlantısını sağlayan kuzey vilayetlerine yönelmesi üzerine Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, önceki gün siyasi ve askeri liderler Raşid Dostum, Muhammed Muhakkik ve Cuma Han Hamdard ile kuzeydeki Mezar-ı Şerif’e gitti. Özbek asıllı komutan Dostum’un bölgede Taliban’a karşı yürütülen harekatın komutasını devralması bekleniyor. Dostum, Taliban’ın daha önce de birçok kez kuzeye gelerek tuzağa düştüğünü ifade etti. Kuzeydeki halkın Taliban’a karşı ayaklanacağına inandığını vurgulayan Dostum, Taliban’ın bu bölgede yenilgiye uğrayacağının altını çizdi. Kentin kuşatılması üzerine İran, Mezar-ı Şerif Başkonsolosluğunu Kabil’e taşıdı.
AKAR, İSLAMABAD'DA KABİL PAZARLIĞINDA
Pakistan’da temaslarda bulunan Savunma Bakanı Hulusi Akar, İslamabad Büyükelçiliği’nde gündeme dair açıklamalarda bulundu. Akar, Afganistan’daki havalimanının işletilmesine yönelik yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki günlerde bu konu şekillenecek. Bizim herhangi bir şekilde askerlerimizi tehlikeye atmak gibi durumumuz söz konusu olamaz” ifadelerini kullandı.