Taliban’la Afgan hükümetini uzlaştırmak isteyen ABD’nin girişimleri sonuç verdi. Taliban, hükümet temsilcileriyle mahkum takasının başlaması konusunda anlaştıklarını açıkladı

Taliban hükümetle anlaştı

Afganistan’da hükümetle Taliban arasında yeni bir anlaşmaya varıldı. ABD’nin barış anlaşması imzaladığı Taliban, Eşref Gani liderliğindeki hükümetle mahkum takası konusunda anlaştı.

Taliban’ın Katar’daki siyasi ofis sözcüsü Süheyl Şahin, Afgan hükümetinin teknik heyetiyle video konferans aracılığıyla önceki gün toplantı yaptıklarını söyledi.

Katar, ABD ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nden temsilcilerin de yer aldığı toplantıda, ‘mahkum takası’ konusunun ele alındığını ifade eden Şahin, “Dört saat süren toplantıda Taliban ile Afgan hükümetinin mahkumları karşılıklı olarak serbest bırakma sürecinin 31 Mart’ta başlaması sonucuna varıldı” açıklamasını yaptı.

Şahin, serbest bırakılan mahkumları tanımak için Afganistan’ın her vilayetini temsilen 34 kişiden oluşan bir heyetin başkent Kabil’de bulunacağını kaydetti. Söz konusu karar, Taliban’la hükümet arasında uzlaşıya varılan ilk karar oldu. ABD ile Taliban arasında imzalanan anlaşma gereği, karşılıklı mahkum takasının yapılabilmesi için 10 Mart’a kadar süre verilmiş ancak Taliban, güvenlik güçlerini hedef alan saldırılarına devam ettiği için karar uygulanamamıştı.

NE OLMUŞTU?

ABD’de 3 Kasım 2020’de yapılacak başkanlık seçimleri öncesi Afganistan’dan askerlerini çıkarmak isteyen Trump yönetimi, Taliban’la masaya oturarak 29 Şubat’ta barış anlaşması imzalamıştı. Anlaşma gereği, askerlerin ülkeden çıkarılması takvime alınırken, Afgan güvenlik güçlerine dönük saldırılarına devam eden Taliban’dan da uzlaşıya açık olması istenmişti. Afgan hükümetiyle Taliban arasında orta yolu bulmak için girişimlerde bulunan ABD, en son Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun başkent Kabil’e ziyaretiyle hamlede bulunmuştu.

Pompeo, bu hafta başında Cumhurbaşkanı Eşref Gani’yle yaptığı görüşmede, ülkede hem seçim sonuçlarından kaynaklı siyasi krizin sona ermesini hem de Taliban’la uzlaşıya varılması konusunda adım atılmasını istemiş, bu adımların atılmaması halinde hükümete yapılan bir milyar dolarlık yardımın kesileceğini bildirmişti. Bunun üzerine, Afgan hükümeti ve Taliban temsilcileri arasında video konferans aracılığıyla görüşme düzenlenmiş, tutuklu mahkumların ve barış anlaşmasının değerlendirildiği bu görüşmelerin devam edeceği açıklanmıştı.