Hedef göstermeler, tehditler meyvesini verdi. Ekrem İmamoğlu’nun Erzurum’daki mitingi taşlı saldırılar yüzünden iptal edildi. Polis saldırganları engellemedi. Ne yaparsanız yapın halk 14 Mayıs’ta sizi gönderecek.

Taliban ittifakı kazanamayacak
Saldırganların birçoğu bozkurt işareti yaptı. Polis ise saldırıya engel olmadı. (Fotoğraf: İHA)

Politika Servisi

Seçimler yaklaştıkça miting meydanlarında da tehdit ve hakaretlerini artıran Cumhur İttifakı istediğini aldı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önceki gün Millet İttifakı’nı mermiyle tehdit etmesinin ardından dün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Erzurum’da düzenlemek istediği miting, MHP’li ve HÜDA PAR’lıların saldırısına uğradı. Saldırının ardından İmamoğlu mitingi iptal etmek zorunda kaldı.

İmamoğlu dün önce Çorum ve Sivas’ta miting düzenledi. Erzurum’da düzenleyeceği miting öncesi provokasyon ilk olarak Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatıldı. Miting meydanı saatler önce Belediye’ye ait otobüslerle dolduruldu. Olaya tepki gösteren İmamoğlu şunları söyledi: “Erzurumlu hemşehrilerimle saat 18.00’deki buluşmamıza engel olunmaya çalışılıyor. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, bu nezaketsizliğin kara lekesini ömrünün sonuna kadar taşıyacaksın.”

İmamoğlu’nun tepkisinin ardından alana gelen yurttaşlar da Belediye’nin tavrını protesto etti. Bunun üzerine otobüsler alandan çıkarıldı.

Fakat miting saati yaklaştıkça alanın etrafı MHP’nin simgesi olan ‘bozkurt’ işareti yapan provokatörler tarafından dolduruldu. Polis mitinge rağmen provokatörleri uzaklaştırmadı. İmamoğlu saat 18.00 civarında miting alanına geldi ve “Her şey çok güzel olacak” sloganlarıyla karşılandı.

İmamoğlu miting alanına geldikten sonra provokatörlerin taşlı saldırısı başladı. İmamoğlu konuşmasında kitleye sakin olmaları çağrısında bulundu. Önce meydana yakın bir noktaya toplanan gruba ilişkin polislere seslenen İmamoğlu, “Seyreden polisler, biz de sizi seyrediyoruz. Bu şehrin valisi, emniyet müdürü; biz de sizi seyrediyoruz. Devam edin. Hiç sorun yok. Bakın; ekonomik kriz, yoksulluk, fakirlik… Erzurum, kişi başı düşen gelirde Türkiye’de 81 ilin içinde 62’nci. Bu şehrin sorunu fakirlik, bu şehrin sorunu yoksulluk. Ama aldatılmış gençler olabilir, aldatılmış yöneticiler olabilir. Bakın polisler; burada yaralanan vatandaşlar var. Siz seyrediyorsunuz. Erzurum Valisi, Erzurum Belediye Başkanı; hakkınızda suç duyurusunda bulunacağım. İnsanları tahrik ediyorsunuz. Siz sakın cevap vermeyin. Erzurum; her şey çok güzel olacak. Göreceksiniz. Polisler, bu insanları hala takip ediyorsunuz. Bak, seyrediyorsunuz. Polisler, 200 kişiyi seyrediyorsunuz. Emniyet müdürü, vali, belediye başkanı; hakkınızda suç duyurusunda bulunacağız” dedi. Atılan taşlar nedeniyle İmamoğlu ve beraberindeki heyeti taşıyan otobüste hasar meydana geldi. İmamoğlu’nun otobüsü alandan ayrılırken miting sırasında hiçbir müdahalede bulunmayan polis de saldırganlara TOMA’larla su sıktı. Saldırı sırasında aralarında çocukların da olduğu çok sayıda yurttaş yaralandı.

İmamoğlu saldırının ardından yaptığı ilk açıklamada ise şu ifadeleri kullandı:

“Büyükşehir belediyesi büyük nezaketsizlik gösterdi. Otobüslerini alana yığdı. Belediye başkanını tanıyorum, bu nezaketsizliği yakıştıramadım. Daha sonra vali ile irtibat kuruldu. Vali gerekli tedbirlerin alındığını söyledi. Konuşma yapacağımız alana vardık. Erzurumlu vatandaşlarımıza seslenecektik. Bir baktık ki her yerden taş yağdı. Polislerin hiçbirisi kılını kıpırdatmadı. Bu bir talimattı. Milletin kafasına taşlar atıldı. Ben konuşmamın beşinci dakikasında konuşmamı kestim. Emniyet müdür olmak üzere suç duyurunda bulunacağım. Ben oradan otobüsle ayrıldım.”

Valiye mesaj atıp istifa etmesi gerektiğini söylediğini aktaran İmamoğlu şöyle devam etti: “Biz sadece esnaf ziyaretini biliyorduk. Miting olduğu için tedbirleri o anlamda almadık. 300 tane provokatörü engelleyemediniz. Siz Erzurum’a yakışmayan bir valisiniz. Yakışmayan bir emniyet müdürü, yakışmayan bir irade var. Bu iradenin tepesinde kim varsa, içişleri bakanından cumhurbaşkanına kadar sorumludur.”

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu ise İmamoğlu’nun Erzurum mitingine yapılan taşlı saldırının ardından Twitter’dan paylaştığı videosunda şunları söyledi: “Sevgili halkım, mafyalar, militanlar, SADAT’çılardan, Sinan Ateş’i öldüren torbacılardan, 5’li çetelerden, domuz bağcılardan oluşan bir militarist koalisyon var. Bugün Ekrem başkanımıza saldıranlar bunlardır. Amaçları, insanları korkutmaktır, sandıktan uzak tutmaktır. Tüm Türkiye itidalini koruyacak, Türkiye makul çoğunluk ülkesi. Çoğunluk bu kötülüğü bitirecek. 14 Mayıs’a odaklanan. Başka her şey teferruattır. Sakın kızmayın, sakın küsmeyin. İnsanınızı sevin, bağrınıza basın. O terör gruplarını kahreden de tam da budur. Ekrem evladıma da geçmiş olsun. Ülkeye değişim getirmenin bir bedeli vardır. Bunu da ödemeye hepimiz hazırız.”

Saldırıya muhalefetten çok sert tepki geldi. Saadet Partisi Lideri Karamollaoğlu: “Uğradıkları çirkin saldırı nedeniyle Sayın İmamoğlu’na ve değerli Erzurumlu vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, bu provokasyonu gerçekleştirenleri ve seyirci kalan idarecileri kınıyorum! Bizler sabırla, sakin ve kararlı bir şekilde yolumuza devam edeceğiz” dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener şu açıklamayı yaptı: “Devletin imkânlarıyla demokrasiye ket vurmaya çalışanlar şunu iyi bilsin ki; Millet iradesini ne taşla ne de kurşunla durduramazsınız. Ne Ekrem kardeşimi, ne beni, ne de Millet İttifakı’nın hiçbir üyesini bu şekilde korkutamazsınız. Biz bu seçimi sükûnetle kazanacağız!”

Gelecek Paritisi Lideri Ahmet Davutoğlu ise şu paylaşımı yaptı: "Ülkeyi getirdiğiniz hale bakın. Kardeşi kardeşe düşman ettiniz. Erzurum’da Sayın Ekrem İmamoğlu ve miting alanındaki kardeşlerimize yönelik saldırının faili de azmettiricisi de bu kirli iktidardır. Herkes müsterih olsun; bu yaşananlar tarihin utanç sayfalarında yer alacak, 14 Mayıs’ta ülkemiz huzura kavuşacak."

SOL Parti’den yapılan açıklamada ise “Erzurum’da İmamoğlu’nun mitingine dönük provokasyon girişimini ve halka yönelik saldırıları kınıyoruz. Bu halk size boyun eğmez, dayanışmayla göndereceğiz!” denildi.

Ülkü Ocakları miting öncesi bu pankartı astı. (Fotoğraf: İHA)

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da “Ekrem İmamoğlu’nun maruz kaldığı saldırı, iktidarın kirli dilinin ürünüdür. Profesyonel şekilde organize edildiği aleni olan bu hadise Erzurum’a, Erzurumlulara mal edilemez, halkın duruşunu yansıtmaz. Ancak tehlikeli olan şu ki kaybedeceğini gören iktidar, halka korku salmayı marifet biliyor. Haftaya bugün, halkımız gereken cevabı verecektir” dedi. 

***

MERMİYLE TEHDİT, ‘KİTAPSIZ’ KÜFRÜ

Seçim süreci başladığından beri muhalefeti ‘terörle’ ilişkilendiren açıklamalar meydanlarda dile getirilirken başta Cumhur İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP İstanbul Milletvekili Adayı Süleyman Soylu gibi isimler sık sık hakarete varan açıklamalarda bulunuyor. Son olarak Bahçeli önceki gün Yalova’da düzenlediği mitingde Millet İttifakı’nı mermi ile tehdit etti. Bahçeli şunları söyledi: “Cumhuriyet Halk Partisi ve ittifak ortaklarını 14 Mayıs’ta acıklı bir son beklemektedir. Kılıçdaroğlu’nun ittifak ortakları Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kaldıracaklarını vadediyor. Afrin’i geri alacaklarını söylüyorlar. Bu hainler alsalar alsalar ağırlaştırılmış müebbet ceza alırlar ya da vücutlarına mermi alırlar.”

Erdoğan, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun da katıldığı 3 gün önceki Erzurum mitinginde şu ifadeleri kullanarak muhalefeti hedef almıştı: “CHP geçen hafta Erzurum’a gelmiş. Öyle mi? 250-300 kişi gelince güvenlik gerekçesi deyip mitingi iptal etmişler, öyle mi? İP gelmiş, sadece esnaf ziyareti yapmış, 300 kişi etrafında toplanmış. En son HDP 1500 kişiyle Hınıs’ta miting yapmış. Ben şimdi buradan Hınıs’taki kardeşlerime de sesleniyorum. Bunlardan ne bekliyorsunuz? Benim Hınıslı kardeşim imanlıdır, inançlıdır, Hınıslı kardeşim bu imansızlara, bu kitapsızlara, bu ezansızlara artık ‘Haydi buradan’ demeyecek mi?”