Artan hayat pahalılığı ve enflasyon Türkiye’de en çok öğrencileri etkiliyor. Vakıf üniversitelerinde tam burslu okuyan öğrenciler geçinemediklerini belirterek, okuldaki yemeklerin pahalılığından şikâyetçi.

Tam burslu olmak avantajlı değil

Gonca YILDIZ

Türkiye’de günden güne artan enflasyon ve hayat pahalılığı öğrencileri zor durumda bırakıyor. Okudukları vakıf üniversitelerinde kendilerini müşteri gibi hissettiklerini söyleyen tam burslu öğrenciler, kendilerine ekstra yemek ve yurt desteği yapılmasını istediklerini belirttiler. Yemekhane ücretlerinin devlet üniversitelerine göre 5 veya 6 katına çıktığı vakıf üniversitelerinde, alternatifler de fiyat bakımından farklı olmadığı için tam burslu öğrenciler aç kalmamak için mecburen bütçelerinin dışına çıkıyorlar.


Tam burslu olmasına rağmen belirlenen dereceye giremediği için okulun yurdunun kendisine ücretli olduğunu belirten ve ismini vermek istemeyen bir öğrenci şunları söyledi: “Okulun imkânları, kalitesi çok iyi olduğundan başından beri bu okula gelmek için çalıştım. Eğitim gerçekten kaliteli, hocalarımız çok ilgililer, bölüm içi imkânlarımız çoğu okula kıyasla çok iyi ama yüzde 100 burslu olmak bu okul için çok da bir avantaj değil çünkü biz sadece okul parası ödemiyoruz. Okulumuz İzmir’in en pahalı ve lüks denebilecek bir semtinde bulunuyor. Bir öğrencinin okulun yakınında eve çıkması gerçekten çok zor. Okulun kendi yurdu var fakat girmek için aşırı zor bir derece yapmak gerekiyor, dil ve sözel öğrencileri için ilk 2 bin 500 sıralama istenirken sayısal öğrencileri için ilk 10 bin sıralama isteniyor. Tam burslu olmama rağmen yurt bana ücretli oluyor.”

‘TAM BURSLU OLMAK OKUMAK İÇİN BAZEN YETERLİ DEĞİL’

Yemekhanenin de aşırı pahalı olduğunu belirten öğrenci, “Derslerim gereği haftanın en az 3 günü okul yemekhanesinde yemek zorundayım fakat bu benim bütçemi aşırı zorluyor çünkü KYK kredisiyle geçinmeye çalışan bir öğrenciyim. Çıkan yemekler gayet doyurucu, lezzetli ama bir öğrencinin bütçesine göre aşırı pahalı. Tam burslu öğrenciler için yemek bursu veya en azından indirim olmasını isterdim. Okulun içinde birçok kafe var ama bunlar da bütçe dostu değiller. Kantinler keza aynı şekilde. Bir okulun kantininde hazır kahvenin 8 TL, suyun 3 TL olması bana pek doğru gelmiyor. Her ne kadar yüzde 100 burslu olarak bu üniversiteye girmiş olsam da burada okumak için bu yeterli olmuyor” dedi.

Yine tam burslu olarak vakıf üniversitesinde okuyan bir başka öğrenci ise, “Okulda kendim öğrenci değil de müşteri gibi hissediyorum” dedi ve ekledi: “Okul eğitim açısından gerçekten iyi, yeterli olduğunu düşünüyorum. Nitelikli hocalara sahibiz ve bizimle gayet ilgililer ancak okulun tam burslu öğrencilere tanıdığı avantajlar çok az. Ben İzmir’e uzak bir yerden geliyorum ve yüzde 100 burslu olmama rağmen okulun yurdunda kalamıyorum. Kendi alanında belirledikleri dereceye girmediysen yurda almıyorlar. Onun dışında yemekhane bütçemi çok zorluyor. Bir öğün yemeğe neredeyse 33 TL veriyoruz. KYK bursuyla geçinmeye çalışıyorum fakat aşırı zorlanıyorum. Yemekhanede çıkan yemekler gayet lezzetli, doyurucu ama keşke okul tam burslu öğrencilere yemek yardımı da yapsa çok iyi olur. Okulda çoğu zaman kendimi öğrenci değil de müşteri gibi hissediyorum.”