CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, AYM’nin HDP’nin Hazine yardımı hesaplarına bloke koymasına ilişkin karara “Anayasanın 149. ve AYM Kuruluş Yasasının 52.Maddesi uyarınca bu tedbir kararının da oy çokluğu değil 2/3 nitelikli çoğunlukla verilmesi gerekmektedir. Karar kanımca yok hükmündedir” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Tanrıkulu’ndan, HDP’nin Hazine yardımına bloke konulmasına tepki: Karar yok hükmündedir

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Halkların Demokratik Partisinin (HDP) kapatılması istemiyle açılan davada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulması talebini "tedbiren" kabul etmesine ilişkin açıklama yapan CHP’nin hukukçu milletvekili Sezgin Tanrıkulu, kararın Anayasa’nın 149. ve AYM’nin kuruluş yasasının 52. maddesine aykırı olduğunu söyledi.

Tanrıkulu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“HDP’ye seçim yardımına ilişkin olarak verilen kararın oy çokluğuyla verildiği basına yansımıştır. Anayasanın 149. ve AYM Kuruluş Yasasının 52. maddesi uyarınca bu tedbir kararının da oy çokluğu değil 2/3 nitelikli çoğunlukla verilmesi gerekmektedir. Karar kanımca yok hükmündedir.”

İŞARET EDİLEN ANAYASA MADDELERİ NE DİYOR?

Söz konusu Anayasa’nın 149. ve AYM’nin kuruluş kanununda yer alan 52. madde de, “Anayasa değişikliğinde iptale, siyasî partilerin kapatılmasına ya da Devlet yardımından yoksun bırakılmasına karar verilebilmesi için toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğu şarttır” ibaresi yer alıyor.