‘Tansiyonu düşürün’ çağrısı

HABER MERKEZİ

Doğu Akdeniz’de tansiyon düşmek bilmiyor. Ankara ile Atina arasında karşılıklı Navtex açıklamaları gerilimi giderek tırmandırırken Alman Die Welt gazetesinde yer alan ve askeri kaynaklara dayandırılan bir haber-analiz siyasetin gündemine oturdu. Haberde, Erdoğan’ın Yunanistan’la gerilimi tırmandırmak için kimsenin ölmeyeceği şekilde bir Yunan gemisinin batırılmasını istediği, komutanların buna karşı çıktığı, başka birinin ise gemiyi batırmak yerine bir Yunan uçağını düşürmeyi önerdiği ancak komutanların bu öneriyi de reddettiği iddia edildi.

DW Türkçe’nin aktardığına göre, Die Welt gazetesinin askeri kaynaklara dayandırdığı “Erdoğan’ın hesaplanmış savaşı” başlıklı haber-analizde, “Türk Cumhurbaşkanına kalsaydı, donanma Doğu Akdeniz’de bir Yunan gemisini batırmış olacaktı” ifadesine yer verildi.

Erdoğan’ın kimsenin ölmeyeceği şekilde bunun gerçekleşmesini istediği aktarılan gazetede, “Komutanlar bunu reddedince, başka biri, bunun yerine bir Yunan uçağını düşürmeyi önerdi. Pilotun, otomatik fırlatma koltuğu ile kurtulabileceği belirtildi. Ancak komutanlar bunu da kabul etmedi” denildi.

Haberde Erdoğan’ın Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile yaşanan gerilimde “gerçek” hedefinin “iktidarını güçlendirmek ve Türkleri arkasında birleştirmek” olduğu savunuldu. Ayasofya’yı ibadete açmakla, Karadeniz’de bulunduğunu müjdelediği doğalgaz rezervleriyle ve Yunanistan ile yaşanan gerilimle Erdoğan’ın “halkı kendisine karşı çıkmaktan alıkoymak istediği” görüşüne yer verilen haber-analizde, “koronavirüs pandemisinin ekonomide tarihi bir krize” neden olduğuna dikkat çekildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy ise “Bugün Die Welt Gazetesi’nde Doğu Akdeniz konusunda ülkemize atfen yayınlanan haber tamamen hayal mahsulüdür” dedi.

DİPLOMASİ DEVREYE GİRSİN

Öte yandan Doğu Akdeniz’deki gerilime ilişkin açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, tüm taraflara tansiyon düşürme çağrısında bulundu. Pompeo, “Tüm taraflara Doğu Akdeniz’de tansiyonu düşürme çağrısı yapıyoruz. Herkesi diplomatik görüşmeleri başlatmaya çağırıyoruz, bölgede askeri gerilimin artması kimsenin faydasına değil” dedi.

Güney Kıbrıs’a uygulanan silah ambargosunun 33 yıl sonra kaldırmasına ilişkin de konuşan Pompeo, “doğru bir karar” ifadesini kullandı ve “Uzun zamandır üstünde çalıştığımız bir karardı. Bu adımın Doğu Akdeniz’deki yüksek gerginlik zamanında alındığını biliyoruz ama doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.