İktidarın ve yandaş rektörlerin hedefindeki ODTÜ’lü öğrenciler “ODTÜ Ayakta AKP’ye Direniyor” şenliği kapsamında kampustaki Devrim Stadyumu’na “ODTÜ ayakta” yazdı

BURCU CANSU ANKARA

“ODTÜ Ayakta AKP’ye Direniyor” diyerek iki gün boyunca üniversitelerini terk etmeyen ODTÜ’lüler “AKP’ye Direniş Şenliği”yle bir kez daha boyun eğmeyeceklerini gösterdi. İngilizce hazırlık binasının önünde bir araya gelen öğrenciler buradan kampus içerisindeki Stadyuma yürüdü.
“ODTÜ ayakta, AKP’ye direniyor” pankartı arkasında toplanan binlerce öğrenci yürüyüş boyunca sık sık “AKP defol üniversiteler bizimdir”, “YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek” sloganları attı.
Stadyuma ulaşan binlerce kişi stadyumun çimlerine “ODTÜ ayakta” yazdı. Araştırma Görevlisi Ercan Bölükbaşı yaptığı konuşmada, “Erdoğan ODTÜ’ye geldiğinde susacağını sandı ama yanıldı. Tayyip işgalcidir ve işgalciler her zaman kaybeder, o da kaybedecek” dedi.


ÖĞRENCİLER BARİKATLARI AŞTI
Hacettepe ve Ankara üniversitelerinden bir grup öğrenci de, şenliğe katılmak için ODTÜ yerleşkesine geldi. A-1 kapısından yerleşkeye girmek isteyen grup, üniversitenin özel güvenlik görevlilerince durduruldu. Öğrenciler, bir süre İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Eyüp Özveren ile görüşüp, yerleşkeye girmek istediklerini söyledi. Özveren ise içeri alınmayacaklarını belirterek, öğrencilerden dağılmalarını istedi.
Yerleşkeye girmekte ısrar eden grupla girişte barikat oluşturan özel güvenlik görevlileri arasında arbede yaşandı, öğrenciler barikatı aşıp yerleşkeye girdi. İçeride, Hacette Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer aleyhine pankart açan öğrenciler, daha sonra sloganlar eşliğinde ODTÜ'de protesto eylemi yapanların yanına gitti.


KESK VE ATO DA DESTEK VERDİ

ODTÜ’lü öğrencilerin yanı sıra diğer illerden gelen üniversite öğrencileri ve akademisyenler, sendika ve kitle örgütü temsilcileri ODTÜ’de buluştu. Önce “bu şenlik için rektörün izni yok” denilerek okula alınmayan KESK ve bağlı sendika yöneticileri ve Ankara Tabip Odası Başkanı ile farklı illerden gelen öğrenciler daha sonra ODTÜ’lü akademisyenlerin görüşmeleri ile okula alındı. Basın mensuplarının da okula girişleri engellenmek istendi.


DİRENMEK YAŞAMAKTIR
Kommer’in arabasını yakan 68 kuşağından Tuncay Çelen, ODTÜ’nün devrimci geleneğinin 1968’den bu yana sürdüğüne değinirken, Erdoğan’ın yaptığı açıklamalarla kendi ayağına sıktığını söyledi. KESK Genel Başkanı Lami Özgen de “Direnmek yaşamaktır, ODTÜ direniyor biz KESK olarak ODTÜ’nün yanındayız” diyerek dayanışma mesajı verdi.
ODTÜ’ye sahip çıkan konuşmaların ardından Sevinç Eratalay, Pınar Aydınlar, Nejat Yavaşoğulları, Redd üyesi Güneş Duru, Marsis, Grup Gündoğarken, Gülsen Tuncer ve Beyoğlu Kumpanya’nın katılımıyla bir konser gerçekleştirildi.
ODTÜ’lü öğrenci ve akademisyenler baskılara karşı iki gün boyunca üniversiteyi terk etmeyerek üniversitelerine sahip çıkmıştı.

***

İÜ öğrencileri: ODTÜ onurumuzdur


İstanbul Üniversitesi öğrencileri ODTÜ'deki polis şiddetini ve iktidar yandaşı rektörlerin ODTÜ'yü kınayan açıklamalarını 'ODTÜ Onurumuzdur' forumuyla protesto etti. Akademisyenler de   foruma yoğun ilgi gösterdi. Hukuk Fakültesi araştırma aörevlileri Barkın Asal ve Cemil Ozansoy'un da konuşma yaptığı forumun ardından rektörlük binası önüne yürüyen öğrenciler Rektör Yunus Söylet'e yazılan açık mektubu okudu. Öğrenciler Rektör Danışmanı Hasan Rıza Güven ile görüşerek mektubu ilettiler.

***

Galatasaray’da rektöre tepki dinmiyor

Galatasaray Üniversitesi (GÜ) Rektörü Ethem Tolga'nın ODTÜ öğrencilerini eleştiren açıklaması tepki çekmeye devam ediyor. GÜ öğrencileri önceki günkü protestolarının ardından dün de dersleri boykot etti. Derslere girmeyerek rektörlük önünde toplanan 200 kişilik grup “Rektör istifa”, “Bizim değil, AKP'nin rektörü” sloganları attı. Rektörün öğrencilere açıklama yapmasını talep eden gruptan birkaç öğrenci rektörlük binasına alındı. Rektörle görüşen öğrenciler, Ethem Tolga'nın kendilerine “Kalabalık önünde konuşamam” diyerek aşağı inmeyi reddettiğini söylediler.


***

SAÜ: Rektör ve Erdoğan protesto edildi

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Rektörü Muzaffer Elmas'ın da aralarında bulunduğu Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği'nin ODTÜ’de gelişen olaylar üzerine yaptığı açıklamayla ODTÜ’lü öğrenci ve öğretim üyelerini suçlamasını SAÜ öğrencileri protesto etti. Rektörlük önünde toplanan öğrenciler rektörün iktidara yalakalık yaptığını, bilimi satanların, emperyalist savaş çığırtkanlarının yanında durduğunu, öğrencilere yöneltilen polis saldırısını haklı göstermeye çalıştığını söyleyerek “Yalakalık değil bilim istiyoruz” pankartı açtılar. Ali Merdan Çelik

***

İTÜ'de güvenlik öğrencilere saldırdı

Rektör Mehmet Karaca'nın ortak açıklamaya imza atmasına tepki gösteren İTÜ öğrencileri ve öğretim görevlileri, Maslak Yerleşkesi'nde toplandı. Eylemciler rektörün açıklamalarını kınayarak rektörü istifaya davet etti. "Rektör Karaca İTÜ'yü karartma" sloganları eşliğinde yürüyen ve asistanların da destek verdiği yaklaşık 300 öğrenci,rektörle görüşmek istedi. 20 kişilik bir grupla ÖGB’ler arasında arbede yaşandı.

***
Erdoğan: 'ODTÜ'de lastik yakmayı mı öğretiyorlar?'

BaŞbakan Erdoğan, dünde ODTÜ'de yaşanan protestolara değindi ve suçlamalarını sürdürdü. ASO’nun ödül töreninde konuşan Erdoğan, "Olayda sadece demir leblebi atmak yok, sırtlarda çantaların içinde kilit taşları, onun yanında molotoflar, bir taraftan da kampüsün içinde otomobil  lastikleri yakılıyor. Merak ediyorum, bu okulun yönetimi, akademisyenleri bu öğrencilere bu işi mi öğrettiler? Nasıl sapan kullanılır, hangi cins kullanılır veya araba lastikleri ne zaman, hangi ortamda nasıl yakılır veyahutta molotof nasıl yapılır, kimlere nasıl atılır. Bu mu öğretildi bunlara? Biz de öğrencilik yaptık, biz kimsenin burnunu kanatmadık. Öyle yetiştik, geldik" dedi. Başbakan Erdoğan, '10 gündür medya kuruluşlarının şiddet eylemi yapan öğrencilerin sırtlarını sıvazlandığı'nı da belirtti ve ODTÜ'deki olaylarla ilgili ''Allah korusun bir başka siyasi parti kendi kitlesini bu öğrencilerin karşısına dikerse o zaman CHP Genel Başkanı ne diyecek, bu sorumsuzluğun hesabını nasıl verecek? '' yorumunda bulundu.


Erdoğan,  rektörle görüştü
ODTÜ Rektörü Ahmet Acar ile Başbakan Erdoğan dün biraraya geldi. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin içeriğine dair bir bilgi verilmedi. Görüşmenin Rektör Ahmet Acar’ın talebi üzerine gerçekleştiği öğrenildi. Hürriyet gazetesine açıklamalarda bulunan Rektör Acar, “Sanırım Sayın Başbakan yanlış bilgilendiriliyor. Olayların nasıl geliştiğini tek tek anlatacağım. Ortada yanlış bilgiler var. Tepkim Başbakan’a değil” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan, Acar ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüştü.

*** 

KİM NE DEDİ?

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası:  Başbakanın ve Başbakanın linç kampanyasına katılan üniversite yönetimlerinin yaptığı değerlendirmelerden anlaşılıyor ki, demokratik hassasiyetler ve demokratik kabuller iktidar çevrelerinin toplumsal ve politik algısı arasında yer almamaktadır. Başbakanın tavır ve sözlerinde cisimleşen algı, vatandaşların tebaa olarak görüldüğü, ‘tek adam diktası’ hedefinin belirleyici olduğu, haksızlığa ve adaletsizliğe karşı tepki gösterilmesinin yasaklandığı ya da şiddetle bastırıldığı, üniversitelerin bilimin değil siyasi iktidarın emrinde bulunduğu bir modeli işaret etmektedir.


Mimarlar Odası ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi:  Öğrencilerin demokratik haklarını kullanmasına tahammül edemeyen “demokrasi karşıtı” bir anlayışla yapılan saldırı sonucunda birçok öğrenci yaralanmış, öğretim elemanları ve çalışanlar etkilenmiş ve eğitim yapılamaz hale gelmiştir. Ardından öğrencilerin evlerine operasyonlar yapılarak gözaltı ve tutuklamalar gerçekleştirilmiş ve nihayetinde; gözaltına alınanların yargı tarafından serbest bırakılmasıyla kamu vicdanı bir nebze dahi olsa rahatlamıştır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 3600 kişilik koruma ordusuyla girdiği ODTÜ'de barışçıl protesto gösterisi yapan öğrencilere yönelik  uygulanan şiddet AKP'nin bardağı taşırdığının göstergesidir.


İNSAN HAKLARI DERNEĞİ: ODTÜ’lü öğrencilerin protestosu ile başlayan bu yeni sürecin öğrettiği en önemli şey, Türkiye’de gösteri hakkına saygı duyulmadığı ve polis şiddetinin bizzat Başbakan tarafından kutsandığı otoriter yönetim anlayışının iyice açığa vurmasıdır. Gösteri ve toplanma yolu ile düşüncelerini ifade etme en temel insan hakkıdır. Bu hak kullanılırken elbette ki şiddete başvurulmayacaktır. Ancak her gösteri hakkının polis şiddeti ile yani devlet şiddeti ile bastırılması, o devletin polis devleti olduğunu ve otoriter bir yönetim anlayışı ile yönetildiğini gösterir. Öğrencileri suçlayıp, polisin şiddetine sessiz kalanları kınıyoruz. Başbakanın nasıl ki Roboski’de sorumlu olan silahlı kuvvetlere teşekkür etmesi gibi, ODTÜ’de öğrencilere saldıran polise teşekkür etmesini kınıyoruz. Kendisini dinlenmekten koruyamayan bir Başbakanın, asker ve polis şiddetini engelleyemeyen bir Başbakanın yaptığı tek şey askere ve polise teşekkür etmektir.
KESK: Artık tüm yurdu kuşatan, içten içe yerleştirilen AKP düzeninin kalın duvarları çatırdamaktadır. Çareyi daha fazla basıda ve otoriterleşmekte bulan Başbakan ise tarih ve tekerrür ikliminde12 Eylül faşist darbe sürecinin bir benzerini yaşatma çabasındadır. ODTÜ‘de yaşanan olaylarda öğrencilerin maruz kaldığı polis şiddetini kınayan, öğrencisine sahip çıkan; üniversitelerin iktidarların böbürlendiği projeler üreten, şirketlerin taşeronu gibi çalışan, kâr hedefine odaklanan imalathaneler olmadığını öğrencileriyle birlikte haykıran, akademik özgürlüklere, ifade özgürlüğü ve bilim ve özgürlükçü düşünceye sahip çıkan öğretim görevlilerine karşı kendi rektörlerini sahneye taşımaktadır. İktidar baskısı altında önüne konulan metne imza atan, en asgari düzeyde dahi bilim insanlığı etiği ile bağdaşmayan rektörlere ise demokrasi tarihine karşı gösterdikleri bu sorumsuzluğa ilişkin en güzel cevap, yine mensubu oldukları üniversite öğrencileri, öğretim görevlileri ve üniversite emekçileri tarafından verilmiştir.


SOSYAL İŞ: Polisin ODTÜ’yü adeta savaş alanına çeviren tutumunu, hükümetin hak ve özgürlükleri hiçe sayan kışkırtıcı tavrını, iktidara yaranmak adına gazetecilik ilkelerini ayaklar altına alan bazı basın kuruluşlarının yanlı ve provokatif yayınlarını; akademik ve demokratik hak ve özgürlüklere sahip çıkmak yerine hükümetin antidemokratik yaklaşımını benimseyen çeşitli üniversite çevrelerinin açıklamalarını kınıyor; başta ODTÜ olmak üzere üniversitelerin iktidarın önünde diz çökmediğini, üniversiteyi üniversite yapan değerlerin hala savunulduğunu gösteren üniversite camiasını kutluyor, dayanışma duygularımızı ifade ediyoruz. Hem üniversitelerin iktidarın taşeronu haline getirilmesi hem de üniversitelerde işçilerin taşerona adeta köle edilmesine karşı mücadelemizi öğrencisinden öğretim üyesine, memurundan işçisine tüm üniversite bileşenleri ile birlikte sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz.


ALEVİ BEKTAŞİ FEDERASYONU: Genel Başkan Selahattin Özel, yaptığı yazılı açıklamada, ODTÜ'lü öğrenci ve öğretim görevlilerine yönelik saldırıları kınadı. ODTÜ'de öğrencilere yapılan ve vahşete varan polis saldırısını kınadığını dile getiren Özel, "Ne yazık ki, polis devleti olduğumuz, sivil bir diktatörlükle karşı karşıya kaldığımızın örnekleri her gün giderek çoğalmaktadır ve Türkiye, AKP iktidarının ceberrut zihniyeti altında bir Ortadoğu ülkesi görünümünü kazanmaktadır" dedi. Başbakan'ın, ODTÜ'lülere saldıran polise teşekkür ettiğini hatırlatan Özel, "Hak, adalet, özgürlük arayan herkesi azarlayan, hakaret eden, ötekileştiren Erdoğan'ın polise teşekkür etmesi tesadüf müdür?" diye sordu.
Özel, "ODTÜ, bu ülkenin onurudur, vicdanıdır. Toplumsal mücadele tarihi içinde hep ezilenlerden yana tavır koymuş, ülkemizin bağımsızlığını savunmuş, yetiştirdiği değerlerle yüz akımız olmuştur. Alevi Bektaşi Federasyonu olarak ODTÜ öğrencilerini ve öğrencilere uygulanan polis şiddetine tepki gösteren üniversite camiasını selamlıyoruz" dedi.


ODTÜ'ye TMMOB'dan destek
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı'nın da içinde olduğu heyet, ODTÜ'yü ziyaret ederek, öğrenci ve öğretim görevlilerinin yanında olduğunu bildirdi. Soğancı, TMMOB 2. Başkanı Züber Akgöl, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan, TMMOB Ankara İKK Sekreteri Bülent Tatlı, İMO Ankara Şube Başkanı Selim Tulumtaş, Makine Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Ercüment Çervatoğlu'nun içinde bulunduğu TMMOB heyeti, polis şiddetine, ardından da Başbakan'ın saldırılarına maruz kalan öğrenci ve öğretim görevlilerine destek mesajlarını iletti.

***

Ankara Üniversitesi’nde öğrenciler boykotta

Ankara Üniversitesi’nin Gölbaşı Kampüsü'nde kantin fiyatlarının yüksekliği nedeniyle, öğrencilerin 20 Aralık'ta başlattığı 'boykot' genişleyerek sürüyor. Kantindeki yiyecek fiyatlarının yüksek olduğunu belirten öğrenciler alternatif fiyat listesi hazırladı. Listeyi kantin işletmecisine sunan öğrenciler aldıkları 'Boykottan sonra görüşelim!' cevabının ardından boykota devam kararı aldı.
Boykot nedeniyle kendi yiyecek ve içecek standını açan öğrenciler 'Çay boykotta içilir' diyerek, talep ettikleri fiyatlar kabul edilene kadar eyleme devam edeceğini açıkladılar. Boykot eylemine öğrencilerin ilgi ve desteği büyük.

***
Hacettepe’den Erdoğan protestosu soruşturması

Hacettepe Üniversitesi yönetimi Ankara Üniversitesi’nin akademik açılış törenine katılan Başbakan Erdoğan’ı protesto eden 5 öğrencisi hakkında soruşturma açtı.
Başbakan Erdoğan’ın, 3 Ekim tarihinde Ankara Üniversitesi’nin Akademik Açılış Yılı Törenine katılması Ankara ve Hacettepe üniversitesi öğrencileri tarafından protesto edilmişti. Başbakan’ın törene katılmasını “AKP defol” pankartı açarak protesto eden 11’i Gençlik Muhalefeti üyesi, 7’si Genç Sen üyesi toplam 18 kişi gözaltına alınmış, daha sonra serbest bırakılmışlardı.