İskandinav ülkeleri, NATO’ya resmi başvurularını yaptı. Ancak ülkede gerginlik artıyor. Finlandiya Komünist Partisi (SKP) üyesi Heikki Ketoharju, savaş örgütü NATO’ya karşı çıkan solcuların hedef gösterildiğini belirtti.

Finlandiya’da NATO’ya karşı çıkanlar hedefte

Yaren ÇOLAK

İskandinav ülkeleri İsveç ve Finlandiya, dün NATO merkezinde düzenlenen törenle İttifak’a üyelik başvurularını Genel Sekreter Jens Stoltenberg’e sundu. İki ülkenin katılımının güvenliği artıracağı ve NATO’yu güçlendireceği öne sürülürken bölgede de tansiyon yükseliyor. Finlandiya Komünist Partisi (SKP) üyesi Heikki Ketoharju ülkedeki siyasi durumu BirGün’e anlattı.

Son bir haftadır ülkenin gündemi NATO diyen Ketoharju, tırmanan gerginliğe dikkat çekti. NATO üyeliğinin ülkede yeterince tartışılmadığını belirten Ketoharju, “NATO üyeliğine girildiğinde bunun sonuçları ve alternatifleri hiç düşünülmedi” dedi ve ekledi:

“Ülkede demokratlar,liberaller, sağcılar hepsi NATO için birlik oldu emperyalizmi istemeyen solculara karşı ise adeta taciz var. Bu da ülkedeki atmosferi gerçekten garip kılıyor. Barış için mücadele eden biz solcular, ‘fanatik’ NATO’cuların hedefindeyiz.”

ARGÜMANLARI YOK

Finlandiya’nın NATO üyeliği ile ‘tarafsızlık’ statüsünü tamamen yitirdiğini vurgulayan Ketoharju, “Ancak NATO’yu destekleyenler bunun farkında bile değil. NATO’yu desteklemek için temelli argümanları dahi yok. Hiç meydan okumadan NATO’yu direkt kabul ettiler” diye konuştu. Finlandiya için de İsveç için de yeni bir süreç başladığının altını çizen Ketoharju, “NATO üyeliği komşu ülkelerle risk ve gerilimi artıracak. Baltıklardaki güç dengelerini değiştirecek. Güvenlik sorunu asıl şimdi başlıyor” ifadelerini kullandı.

tarihi-basvuru-1017489-1.
Heikki Ketoharju
Finlandiya Komünist Partisi (SKP) üyesi

ANKARA’NIN TALEPLERİ NE?

Ankara, İsveç ve Finlandiya’nın PKK, SDG ve YPG gibi örgütlere destek verdiğini belirterek NATO’ya üye olmalarına karşı çıkıyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü konuşmasında bir kez daha bu itirazı şu sözlerle dile getirdi: "NATO’nun genişlemesi bizim için hassasiyetlerimize gösterilecek saygı oranında anlamlıdır. Hem PKK/YPG’ye her türlü desteği verip hem de bizden NATO üyeliği için destek istemek, tutarsızlıktır."

Bloomberg’e konuşan üst düzey kaynaklar, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine karşılık taleplerini şöyle sıraladı:

• Silah ambargosunun kaldırılması

• F-35 programına dönüş

• F-16’ların satışının onayı

• S-400 yaptırımlarının kaldırılması

• İsveç ve Finlandiya’nın PKK ve YPG’yi terör örgütü ilan etmesi.

ADIM ADIM ÜYELİK SÜRECİ

NATO’ya üye olmak için gerekli adımlar nedir?

• İlk olarak NATO’ya resmi bir başvuru talebinde bulunulması gerek.

• Kuzey Atlantik Konseyi yani NATO’nun en üst siyasi organı başvuruyu değerlendirir. Konsey, bakanlar ve başbakanlar düzeyinde olabilir.

• Eğer Konsey başvuruları kabul ederse aday ülkeler ile NATO arasında üyelik görüşmeleri başlar.

• Eğer üye ülkeler anlaşırsa üyelik protokolü imzalanır ve aday ülkeye resmi davet gönderilir.
•Daha sonra aday ülkeler NATO’nun aldığı kararı kendi ulusal prosedürlerine göre değerlendirir ve oylamaya sunar.

• Aday ülke başvuruyu onaylayarak, onay anlaşmasını Washington’a gönderir ve resmi olarak üye olmaya hak kazanır.