İBB’nin, AKP döneminde vakıf üniversitesine bedelsiz tesis edilen Fatih’teki tarihi binaları geri almasına AKP’li ve MHP’li meclis üyeleri engel oldu.

Tarihi binalara AKP engeli
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi

İsmail ARI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) kasım ayı Meclisi toplantısı Saraçhane’deki başkanlık binasında yapıldı. Meclis’te Hukuk Komisyonu ile Altyapı Mesken ve Emlak Komisyonu Müşterek Raporu tartışmalara neden oldu.

Meclise sunulan teklifte, İBB Meclisi ile İBB Encümen kararıyla 2010 yılında, eski Fatih Belediye Başkanlığı binasıyla yanında bulunan mahzenin üniversite hizmetlerinde kullanılmak şartı ile Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kurduğu Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’ne 25 yıl süre ile bedelsiz olarak tahsis edildiği belirtildi. Binaların üniversite tarafından rektörlük binası olarak kullandığı belirtildi.

İBB yönetimi ise Sayıştay’ın önceki yıllarda hazırladığı raporda yer alan “Vakıf üniversitelerine belediyeye ait bir taşınmazın bedelli veya bedelsiz şekilde tahsisi mümkün değildir” ifadelerini hatırlatarak tahsisi iptal etmek ve tarihi binaları geri almak istedi.

Sayıştay kararına ve CHP’li meclis üyelerinin itirazına rağmen, AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oy çokluğuyla teklif Emlak Müdürlüğü’ne iade edildi. Böylece AKP’li ve MHP’li meclis üyeleri tahsisin iptal edilmesine ve tarihi binaların yeniden İBB’ye geçmesine engel oldu.

Üniversitenin internet sitesinde yer alan bilgilere göre, İBB’nin geri almak istediği bina 1914 yılında Mimar Y. Terziyan tarafından semtin kaymakamlık binası olarak tasarlandı ve inşa edildi. Döneminin özgün sivil mimarlık örneklerinden biri olan binanın eski ismi "Şehr-i Emaneti Fatih Dairesi." Kaymakamlık olarak yapılan bina, daha sonra hem kaymakamlık hem de Fatih Nikah Dairesi olarak, daha sonra ise uzun yıllar Fatih Belediyesi Başkanlık Binası olarak kullanıldı.

Meclis’te Sefaköy-Beylikdüzü-TÜYAP Raylı Sistem Hattı için sunulan dış borçlanma talebi ise oy birliğiyle kabul edildi. İBB metro hattı için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan 925 milyon 396 bin dolar+ KDV+ sigorta pirimi için borçlanabilecek. Söz konusu metro hattı 18,2 kilometre uzunluğunda ve 10 duraktan oluşacak.

Belediye Meclisi’ne sunulan bir başka komisyon raporu da İmar ve Bayındırlık ile Eğitim Komisyonu Müşterek Raporu oldu. Meclis’e sunulan raporda, Ataşehir Örnek Mahallesi’ndeki bin 180 metrekare büyüklüğündeki parselin imar planı değişikliği teklifi yer aldı. Teklifte Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan ve Sümeyye Erdoğan’ın yöneticisi olduğu Kadın ve Demokrasi Vakfı’na (KADEM) 49 yıllığına bedelsiz olarak tahsis edilen arazinin imar durumun “Özel eğitim alanından” çıkarılarak “Özel sosyal tesis alanına” alınması talep edildi. Arazi üzerinde KADEM’in 8 katlı bir yurt binası bulunduğu da belirtildi. Bu teklifte yine CHP’li ve İYİ Partili meclis üyelerinin itirazına rağmen AKP’li ve MHP’li üyelerin oylarıyla kabul edildi.