İmrahor Camii’nde başlatılan restorasyon çalışması kapsamında ağaçlar kesilerek, konteyner kuruldu. Arkeolog Yavaşçay “Tarihi yapıyı bozuyorlar” dedi.

Tarihi caminin yapısını bozdular
Fotoğraf: Depo Photos

Öncü DURMUŞ

İstanbul'un Fatih ilçesi’ndeki Yedikule semtinde bulunan İmrahor Camii’nde restorasyon çalışması başlatıldı. Başlatılan çalışmada tarihi yapının bahçesinde yaklaşık 25 ağaç kesilirken, boşaltılan alana beton dökülerek doldurma yapıldığı ortaya çıktı. Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, yapılan restore çalışmasına tepki gösterdi.

Yavaşçay, BirGün’e yaptığı açıklamada cami ile ilgili şunları anlattı: “Burasının en önemli kısmı İstanbul’un ilk dini yapısı olması. Bizans döneminde manastır olan bu yer, 2. Beyazıt döneminde camiye çevriliyor ve 1894’de İstanbul da yaşanan depremde büyük bir hasar alıyor. 1920’de de burada çıkan yangından sonra resmen kaderine terk ediliyor. Yeni başlayan restorasyon ile beraber tarihi yapının bozulduğunu üzülerek görüyoruz.”

MUHATAP BULAMADIK

Fatih Belediyesi’nin üzerine düşeni yapmadığını söyleyen Yavaşçay, “İçerisindeki bahçede yaklaşık 25’e yakın köklü ağaç kestiler ve burayı betonla doldurdular. Bunun yanında çalışan işçiler için konteyner kurulmuş. Restorasyonun yapılma şekli buraya yakışmayan, tarihe zarar verecek bir şekilde. Bunun acilen durdurulması ve hatalardan dönülmesi gerekir. Pencere boşlukları, orijinal halinden uzak taşlarla kapatılmış. İçeride bir sarnıç ve çeşme var. Bu ikisi de o yapıya uygun onarılmalı. İşçilerin kullanması için içeriye yerleştirilen konteyner yapıya zarar vermeden acilen kaldırılmalı. Bunun yerine Fatih Belediyesi’nin çok amaçlı salonu mevcut burası kullanıma açılmalı” ifadelerini kullandı. 

Konu ile ilgili sorumlu bulamadığını belirten Yavaşçay, “Normal şartlarda restorasyonun kimin yaptığı, kime yaptırdığı, ihale bedeli, ne kadar sürede yapılacağı bir levha ile beraber herkese açılır. Ama burada böyle bir şey yok ulaşmaya çalıştık ama muhatap bulamadık. Burada gerekli önlemler bir an önce alınsın ve bu yapı korunarak restore edilsin” diye konuştu. Öte yandan restore çalışması hakkında bilgi almak için aradığımız İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü konuya ilişkin açıklama yapmadı.