Adolf Hitler’in yönetimindeki Nazi Almanyası’nın SCCB içlerindeki ilerleyişini durdurarak İkinci Dünya Savaşı’nın kaderini belirleyen Stalingrad zaferi 80 yaşında.

Tarihi değiştiren savaş: Stalingrad zaferi 80 yaşında

Nazi Almanyası'nı durdurarak Avrupa başta olmak üzere insanlığı büyük bir yıkımdan kurtaran Stalingrad zaferi 80 yaşında.

Doğu cephesi olarak adlandırılan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) güneyinde Volgagrad kentinde Kızılordu ile Nazi ordusunu karşı karşıya getiren savaş 23 Ağustos 1942’de başlamış 2 Şubat 1943’te de Kızılordu’nun zaferiyle sonuçlanmıştı.

Yaklaşık beş ay süren Stalingrad savunmasında çeşitli kayıtlara göre 1.5 milyon Sovyet, 800 bin Alman hayatını kaybetti. İnsanlık tarihinin en kanlı muharebelerinden birinin yaşandığı kent, Nazi iktidarının da sonunun başlangıcı oldu. Savaş sırasında Naziler doğrudan sivilleri de hedef almış ve çok sayıda hava saldırısı da düzenledi.

Hitler’in 1942 yılının ilkbaharında Sovyetler Birliğini ele geçirmek üzere başlattığı Barbarossa harekâtı kuzeyde St. Petersburg, güneyde ise Volgagrad kentlerinde büyük bir direnişle durdurulurken olağanüstü bir lojistik desteğe sahip olan Alman orduları, Volga ırmağı kıyısındaki endüstri merkezi kente ulaşabilmek için bin millik bir yolu kat etmek zorunda kalmıştı. Tüm Sovyet ulusları Nazilere karşı büyük bir direnç ve mücadele sergiledi.

Kızılordu’nun 8 Mayıs 1945’te Berlin’e girmesiyle 2. Dünya Savaşı da fiilen sona ererken savaş sonrasında kentin adı SSCB lideri Josef Stalin’e ithafen Stalingrad olarak değiştirilmişti.

Stalin'in ölümünden üç yıl sonra Şubat 1956'da düzenlenen Sovyetler Birliği Komünist Partisi 20. Kongresinde Nikita Kruşçev'in direktifiyle 10 Kasım 1956'da kentin adı yeniden Volgograd olarak değiştirildi.