Kolombiya’da halk sandık başında. Hiç solcu başkanı olmayan Güney Amerika ülkesinde, Tarihsel Pakt’ın adayı Gustavo Petro, “Tarihi değiştireceğiz” diyor.

Tarihi değiştirmek için sandığa
Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kolombiya'da halk, yeni başkanını belirlemek amacıyla bugün sandık başına gidecek. Seçmen sayısının 38 milyonu aştığı ülkede başkanlık seçiminin birinci turunda, tüm anketlerde önde görünen Tarihsel Pakt’ın adayı solcu Gustavo Petro, mevcut sağ yönetime son vermek istiyor.

Ülkede 13 Mart'ta düzenlenen Kongre seçimlerinde başarı elde ederek partisini birinci sıraya taşıyan eski Bogota Belediye Başkanı Petro, kazanması halinde halka mevcut politikaları toptan değiştirme sözü verdi. Kendisi de 1990’da silah bırakan M-19 gerilla örgütünün gerillası olan Petro, “Değiştireceğiz” diyor.


Kolombiya İçin Ekip koalisyonu adayı sağcı Federico Gutierrez de başkanlığı kazanmaları durumunda halihazırda devam eden politikalarda ciddi değişime gideceklerini vurguladı. FARC ve ELN ile yaşanan çatışmalar üzerinden ülkeyi konsolide eden sağcı liderlerin ellerindeki “güvenlik”, “ulusal beka” argümanları alınca Gutierrez de diyaloğa her zaman açık olacaklarını söyledi.

Eski Medellin Belediye Başkanı Gutierrez ise mevcut Devlet Başkanı Ivan Duque'nin ilişkileri askıya aldığı Venezuela yönetimiyle herhangi bir değişikliğe gitmeyeceklerini belirtti.

Anketlerde, son zamanlarda dikkat çeken Yolsuzlukla Mücadele İdarecileri Birliği adayı Rodolfo Hernandez ise seçimi almaları durumunda yolsuzluk ve rüşveti ortadan kaldıracaklarını kaydetti. Uzmanlar, eski Bucaramanga Belediye Başkanı Hernandez'in pazar günkü seçimlerde sürpriz yapabileceği üzerinde duruyor.