Zonguldak İdare Mahkemesi, Kız Meslek Lisesini önce kültür varlığı olarak tescil edip, daha sonra değiştiren Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun son kararının yürütmesini durdurdu.

Tarihi okulun yıkımını mahkeme durdurdu

AYCAN KARADAĞ

Zonguldak’ta yapımı 1964 yıllarına dayanan ve tarihi eser olarak tescil başvurusu yapılan tarihi Kız Meslek Lisesi’nin yıkılarak, yerine şehir hastanesi otoparkı yapılmasına karşı yürütülen mücadele kazanıldı. Zonguldak İdare Mahkemesi, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun verdiği tescili iptal ederek yürütmeyi durdurma kararı verdi.

RANT OYUNU BOZULMUŞTUR

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, kararın kent için önemli olduğunu vurgulayarak, “Zonguldak’ta tarihi Kız Meslek Lisesi üzerinden hayata geçirilmek istenilen ‘ısrarlı rant oyunu’ yargıdan dönmüş bulunmaktadır. Türlü arayışlarıyla, eşi benzeri görülmemiş bir ısrarla, bakanlıklar üzerinden baskılar kurularak, kültür varlığı tescil kararını bile geri çektirenlere, adalet ders niteliğinde bir yanıt vermiştir. Söz konusu talan olunca büyük bir ihtiras ile hedefe kitlenenleri, baskıyı görünce eğilip bükülen düşünceleri, şehrimizin gündemini, enerjisini yıkım formülleri ile çalanları, Zonguldak halkının vicdanına bırakıyorum" diye konuştu.

Yavuzyılmaz, şöyle devam etti: "Kültür varlığımızın ve kent hafızamızın yok olmaması için mücadele eden herkese ve bu direnişe sahip çıkan Zonguldak halkına bir kez daha sonsuz minnetlerimi sunuyorum. Rant oyunu bozulmuş, kazanan Zonguldak olmuştur."

NE OLMUŞTU?

AKP Zonguldak Milletvekili Hamdi Uçar, yapımı halen devam eden hastane inşaatında yeterli otopark alanı olmadığının söyleyerek, hemen yanındaki Kız Meslek Lisesinin yıkılmasını ve yerine otopark yapılmasını istedi. Kamuoyunda gelişen tartışmalar üzere devreye giren Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV), okulun, taşınmaz kültür varlığı olarak koruma altına alınması için Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna başvurdu. ZOKEV’in başvurusunu yerinde bulan Kurul, gerekli koşulları sağladığına karar verdiği okulun tescili için işlemleri başlatmıştı. Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, baskılar sonrasında oy çokluğuyla kültür varlığı olmadığına karar vermişti.