Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi imar planı değiştirilen tarihi Saraçoğlu Mahallesi’nde 70 yıllık Namık Kemal Ortaokulu binasının ‘Turizm, Ticaret ve Konut’ kullanıma çevrileceğini açıkladı.Açıklamada “124 adet daireden oluşan konut alanı, butik, ofis, kafe ve restoranların da inşa edileceği belirtildi

Tarihi Saraçoğlu Mahallesi'ni konut alanı, ofis, kafe, otopark ve restoran yapacaklar

BirGün/Ankara

TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Ankara Şubesi, tarihi Saraçoğlu Mahallesi’nin değiştirilen imar planına ilişkin “Saraçoğlu Mahallesine Hakettiği Kamusal Değerleri Kazandırana Kadar Mücadeleye Devam Edeceğiz” başlığıyla bir açıklama yayımladı. Açıklamada Ankara Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıkarılan imar planına göre tarihi mahalleye ticaret alanları, yurt, özel sağlık alanı gibi çok sayıda yeni yapı inşa edileceğine vurgu yapıldı.

ŞPO’nun açıklamasında “70 yıllık eğitim kurumu olan Namık Kemal Ortaokulu binası bir önceki planda olduğu gibi ‘Turizm, Ticaret ve Konut’ karma kullanıma çevrilerek ranta konu edilmektedir. Planlama alanı içinde 124 adet daireden oluşan konut alanı, butik, ofis, kafe ve restoranlardan oluşan ticari fonksiyonlar için toplam 60 bin metrekare alan, karma kullanım fonksiyonu önerilen konut,ticaret ve turizm alanları, 160 odalı konaklama tesisi, 5 bin 319 metrekare inşaat alanına sahip 18 derslikli eğitim tesisi planlanmıştır” denildi.

40 BİN METREKARELİK YOL ALANI

Açıklamda yaklaşık 40 bin metrekarelik alanın yollara ayrıldığı belirtilerek, “Konut, turizm ve ticaret kullanımı tanımlanmış alanlarda inşaat alanı 5 bin metrekareye kadar kütüphane, sergi salonu, müze, sinema ve tiyatro, gösteri sanatları merkezi, kültürel tesis yapıları, semt konakları gibi ilave yapılar yapılabileceği belirtilmiştir” denildi.

YEŞİL DOKU TEHDİT ALTINDA

Yeni imar planında 680 araçlık otopark yeri planlandığı belirtilen açıklamada, “planlama alanının çok büyük bir kısmını kaplayan konut, turizm ve ticaret alanı olarak belirlenmiş olan alanın altının yeraltı otoparkı olması öngörülmüştür. Dolayısıyla Saraçoğlu Mahallesi’nin en önemli değerlerinden biri olan yoğun yeşil dokusu bu planda da tehdit altındadır. Saraçoğlu Mahallesi sınırlarında yer alan toplam 88 bin 089 metrekarelik yüzölçümlü 14 adet taşınmazdan 12 adet taşınmazın tamamı Maliye Hazinesi mülkiyetinde olup, iki adet taşınmaz Ankara Büyükşehir Belediyesi ile hisseli durumdadır.. Bahse konu toplam 20 adet taşınmazdan mülkiyeti sadece Maliye Hazinesine olan taşınmazlar dikkate alınarak planlama çalışması yapılmıştır” ifadeleri yer aldı.

YEREL YÖNETİMLER VE MAHKEME KARARI HİÇE SAYILMAKTA

ŞPO Ankara Şubesi’nin açıklaması şöyle:

“2019 Mart ayında ülkenin büyük kentlerinin yönetimini kaybeden AKP iktidarı kentlerde söz konusu kamusal varlıklara el koyma ve el değiştirme işlemlerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle tüm hızıyla sürdürmektedir. Bugün bunun en can yakıcı örneği İstanbul’da “Kanal İstanbul” projesi özelinde kaygıyla izlenmektedir. Ankara’da ise benzer bir mantık ile Saraçoğlu Mahallesi, yereldeki tüm karşı çıkışlara rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilen ve özel sermayenin karını artırmaya yönelik olarak ele alındığı açık olan bir dizi planlama faaliyetine ısrarla konu edilmektedir.

Sonuç olarak AKP iktidarı kamunun yararını, yerel yönetimleri ve mahkeme kararlarını hiçe saymakta; ayrıcalıklı imar haklarıyla donatarak kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu Saraçoğlu Mahallesini özel sermayeye hediye etme konusunda ısrarını sürdürmektedir. Bugüne kadar olduğu gibi bu peşkeş projesine karşı da Saraçoğlu Mahallesi tamamıyla kamunun elinde kalarak üzerinde kamusal değerlerin üretildiği, kent merkezi ile bütüncül şekilde tasarlanan bir mekan olma özelliğine yeniden kavuşana kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

cukurda-defineci-avi-540867-1.