Erdoğan’ın Çapa Tıp Fakültesi’nin Hasdal’a taşınacağına yönelik sözleri tepki çekti.Taşınma kararının kabul edilemez olduğunu aktaran Mimarlar Odası Başkanı Muhcu, “Asıl amaç, Tarihi Yarımada’nın ranta dönüştürülmesi” diye konuştu

Tarihi Yarımada ranta dönüştürülmek isteniyor

RABİA YILMAZ rabiayilmaz@birgun.net @rabiaylmaz

Öğretim üyelerinin, öğrencilerin, üniversite bileşenlerinin haberi olmadan Çapa Tıp Fakültesi’nin taşınacağı açıklandı. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin mezuniyet töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Yeni dönemde Çapa, merkezde sadece poliklinik hizmeti verecek. Hasdal’da şehir hastaneleri projesinin benzerini uygulamaya koyacağız. Eğitim öğretimde öğrencilerimiz Hasdal’da olacak. 4 sene civarında oralar bitecektir” dedi.

Taşınma kararına tepki gösteren Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, “Tarihi Yarımada’daki üniversiteler ve hastaneler gibi pek çok kamu kurumunun yarımadanın dışına taşınması ile ilgili hükümet ve onun emrindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışma yürütüyor. Bu uzun süreli bir proje. 10 yılı aşkın bir süredir Çapa’nın Tarihi Yarımada’dan taşınması ile ilgili bir organizasyon var. Erdoğan’ın yaptığı açıklama, bu çerçevede bu çalışmaların somutlaştığı anlamına gelmektedir” dedi.

Kamu taşınıyor, özel hastane konuşuluyor
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin taşınmasına yönelik süreci de hatırlatan Muhcu, şöyle konuştu:

“Esas olarak, Tarihi Yarımada’daki kamu yapılarının yarımadanın dışına taşınması ve yerlerinde başka fonksiyonlarda yapıların yapılmasını hedefleniyor. Yarımadadaki hastane ve okullar, ‘ömrünü tamamladığı’ ve ‘yoğunluğu artırdığı’ gibi gerekçelerle taşınmak isteniyor. Ancak yaşanan sürece baktığımızda, söz konusu kamu yapıları taşınırken, yerlerine özel hastanelerin yapılması gündeme getiriliyor. Birtakım rant projeleri bu nedenle de gündemdedir. Asıl amaç, Tarihi Yarımada’nın ranta dönüştürülmesi, bu kapsamda yeni işler ve yeni yapıların yapılmasıdır.”

‘Ya satılacak ya da...’
Yarımadada tasfiye edilen kamu kurumlarının bulunduğu arazilerin son derece değerli olduğunu da hatırlatan Muhcu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunların satılması ve rant amaçlı projelendirilmesi söz konusu. Tarihi Yarımada, hem geçmişiyle, hem taşıdığı mimari ve kültürel değerleriyle, hem de coğrafi alanıyla dünyadaki tarihsel merkezler açısından son derece önemli bir yere sahip. Bu özellikleri nedeniyle de çok değerli parselleri, değerli kültür varlıklarını ve arazileri bünyesinde barındırıyor. Öteden beri kamu varlıklarının ranta dönüştürülmesi gereken alanlar olarak gören bir politika gündemde. Tarihi Yarımada’ya da bu bilinçle yaklaşılıyor.”