Narlıdere Belediyesi’nin restorasyonunu tamamladığı İzmir’in yeni turizm markası Yukarıköy’ün açılış töreni gerçekleştirildi. Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, “Tarihi ayağa kaldırdığımız bu çalışmayla Narlıdere’mize yeni bir turizm destinasyonu kazandırdık” dedi.

Tarihi Yukarıköy vitrine çıktı

BİRGÜN EGE

Narlıdere Belediyesi’nin 3 yıldır süren çalışmalarıyla restorasyonu tamamlanan, İzmir’in yeni turizm markası Tarihi Yukarıköy’de açılış heyecanı yaşandı.

İzmir’e artık ‘yaşayan müze’ olarak hizmet verecek olan Yukarıköy’ün geçmişten gelen mirasını geleceğe taşıyacak tarihi projenin açılışında ilçede her hafta kurulacak olan yerel üretici pazarı da vitrine çıktı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu da konuşmasında, Narlıdere Belediyesi ve İzmir Valiliğinin 3 yıllık süren bir çalışma ile kentte muhteşem bir atmosfer yarattığını söyledi.

Özuslu, “Bizi bir zaman yolculuğuna çıkaran, gelecek nesiller için geçmişimizin zenginliğini koruyarak geleceğe miras bırakan bu eseri bu kente kazandıranlara teşekkür ediyorum. Yukarıköy’ün İzmir’in yeni cazibe merkezi olacağına hiç şüphemiz yok. Bu çalışma Yukarıköy sakinlerine girişimcilik ruhu da kazandıracak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’in özellikle belirttiği gibi kadınların olmadığı hiçbir şeyin başarıyla ulaşma şansı yoktur” dedi.

Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, geçmişten geleceğe taşıdıkları Yukarıköy’ün restorasyonu sırasında pandemi ve ekonomik zorluklarla karşılaştıklarını ifade ederek, “Eğer burası bir an önce yapılmasaydı belki de terk edilecekti ve gelecekte belki de burada büyük büyük apartmanlar dikilecekti. Biz kamu görevi yapıyoruz. Çevremize, doğamıza ve geçmişimize sahip çıkmak da bizim en büyük görevlerimiz arasında yer alıyor. Vatandaşlarımızın vergileriyle restorasyonunu tamamladığımız bu tarihi bölgede de bunu gerçekleştirdik. Tarihimize sahip çıktık. 300 yıl önce kurulan bu tarihi alanda 122 binanın çatılarını, cephelerini onardık. Altyapısını yeniledik. Aydınlatma ve peyzaj çalışmaları gerçekleştirdik, yerel üretici pazarı kurduk. Tarihi ayağa kaldırdığımız bu çalışmayla Narlıdere’mize yeni bir turizm destinasyonu kazandırdık. Narlıdere’de kamu binaları, fabrikalar, büyük kurumlar yok. Bu yüzden buradaki en büyük istihdam olanağını günübirlik turizmle sağlayabiliriz” diye konuştu.

YUKARIKÖY PROJESİ

Adını Ali Onbaşı Deresi etrafındaki nar bahçelerinden alan Narlıdere’nin tarihi ve kültürel kimliği, bölgenin ilk yerleşim yerini kapsayan Yukarıköy Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi ile geleceğe taşınıyor. İzmir Valiliğinin katkıları ve Narlıdere Belediyesi’nin 3 yıllık yoğun çalışmasıyla aslına uygun olarak restore edilen yapılar, ziyaretçilerine geleneksel kültür deneyimini yaşatan bir ‘açık hava müzesi’ olarak hizmet verecek.  

Geçmiş yaşam kültürünün izlerini barından, nüfusunu yüzde 90 oranında yerli halkın oluşturduğu Yukarıköy, kültür turizminin İzmir’deki yeni rotası olacak. Otantik yapısı ve zengin kültürel mirasıyla İzmir’in turizm destinasyonları arasındaki yerini alacak Yukarıköy, aynı zamanda toplumsal katılım ve sürdürülebilirliğin de merkezi olacak. Geleneksel mimarisi ve karakteri korunarak yaşayan bir müzeye dönüştürülen Yukarıköy’de yöre halkı da sağlam adımlarla sokağa çıkacak ve ekonomik özgürlüğe kavuşacak. Her hafta sonu yerel üretici pazarının kurulacağı tarih kokan bölgeye gelen ziyaretçiler hem yerel yemeklerin ve misafirperverliğin tadını çıkaracak hem de yeme-içme bölümleri ve kültür-sanat alanlarında yeni anılar biriktirecek.