Tarihte bugün: Sınıfının lideri Ernst Thälmann

İşçi sınıfının uluslararası önderlerinden, Almanya Komünist Partisi (KPD) lideri Ernst Thälmann doğum gününde unutulmadı. 16 Nisan 1886’da Hamburg Altona’da doğan Thälmann uzun yıllar KPD’nin liderliğini yaptı. Weimar Cumhuriyeti yıllarında dönemin en etkili siyasi eylemi olan Hamburg Ayaklanması'nı yönetti. Hamburg işçilerinin “Teddy”si. 1933 yılında Nazi polisi Gestapo tarafından tutuklandı. 11,5 çeşitli cezaevlerinde ve toplama kamplarında tek başına hücrelerde tutuldu. Adı, İspanya'da faşist lider Francisco Franco'ya karşı Cumhuriyetçilerin saflarında savaşan enternasyonal tugaylardan birine verildi. 11. Tugay’ın adı Thälmann Taburu olarak değiştirildi.

Demokrasi güçleri ve dünya işçi hareketi, Komünist Enternasyonal önderliğinde Thaelmann’ın serbest kalması için kampanyalar yürüttü. Nazi orduları Sovyetler Birliği’ne saldırdığında söylediği “Stalin, Hitler’in boynunu kıracak” sözü faşizme karşı mücadelede sloganlaştı.

18 Ağustos 1944’te Buchenwald Toplama Kampı’nda Hitler’in özel emriyle kurşuna dizilerek katledildi. Almanya'nın çeşitli yerlerinde onlarca anıtın yanı sıra Küba'da Thälmann adında küçük bir ada da bulunuyor. Kendisi adına yapılmış 1954 tarihli Ernst Thalmann - Sohn Seiner Klasse (sınıfının oğlu) ve 1955 tarihli Ernst Thalmann - Führer seiner klasse (sınıfının lideri) isimli iki film bulunuyor.