Nevşehir’de özel bir anaokulundaki görüntüler öğrencilerin tarikatlara teslim edildiğini bir kez daha gösterdi. Çeşitli dini törenler adı altında öğrencilere gelinlik ve fes giydiren kurum, camilerde de etkinlikler düzenliyor.

Tarikat karanlığı okulları kuşatmış
Fotoğraflar: BirGün

Gökay BAŞCAN

Nevşehir’de Nakşıbendi Tarikatı’na bağlı Özel Safa Kelebek Anaokulu’nda çocuklara dini törenler adı altında gelinlik, türban, fes giydiriliyor. Camide Osmanlı dönemine ait kıyafetlerle de etkinlikler düzenlenirken, kadına şiddet yasasının kaldırılmasını isteyen bir yazar da öğrencilere ‘eğitim’ veriyor. Yine başka bir etkinlikte kız çocuğunun elinde bebek olduğu görülüyor. Anaokulu yöneticileri öğrencilerle beraber sık sık da Nevşehir Valisi'ni ziyaret ediyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel anadokulundaki görüntüler çocukların gerici tarikat ve cemaatlere teslim edildiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Kurumun sosyal medya paylaşımları anaokulunda okuyan çocukların yaşına uygun olmayan elbiselerle tören düzenlediğini gösteriyor. Maketten yapılan Kabe etrafında bir araya gelen öğrencilere Hac elbiseleri giydirildi. Öğrencilerin kabe etrafında bir araya geldiği videoya ilahi müzikleri eklendi.

Bir diğer videoda ise anaokulu öğrencilerinden biri elinde tespih, seccade ve kafasında fes ile arkadaşlarını namaza çağırıyor. Videonun devamında ise davet eden çocuk önde Kuran okurken arkada başı örtülü kız çocuklarıyla, önde fesli erkek çocuklarının ellerindeki tespihle saf tuttukları görülüyor.

HURMA VE TESPİH

Ürkütücü videolardan biri de çocuklara hazırlatılan ‘İslam Girişi Kapısı’. Kalp içerisinde sevgi, sorumluluk, merhamet ve yardımseverlik kelimelerinin yazıldığı kapıda ayrıca Arapça ifadeler yer alıyor.

“Haydi, abdestin nuruyla nurlanıyoruz. Abdest almayı öğreniyorum” yazılı tahtanın önüne maketten çeşme de yapılmış. Öğrenciler sıraya girip maketin önünde abdest alıyormuş gibi yapıyor.

Öğrencilere yaptırılan dikkat çeken etkinliklerinden biri de ‘Mekke’de bir Cuma’. Etkinlik kapsamında çocuklara yaptırılan Kabe maketinin yanında hurma ve tespihler de bulunuyor.

Çocukları siyasete alet eden kurum sosyal medya hesabından açıkça paylaşımlarda bulunuyor. Suriye’ye yapılan operasyonlara ilişkin çocuklara övgü dolu sözler söyletiliyor.

CAMİDE ETKİNLİK

Ayrıca çocuklara sık sık cami ziyareti de yaptırılıyor. Pedagojik eğitimleri dahi olan cami imamlarından ‘vaaz’lar dinleyen öğrencilerin başı örtülüyor. Birçok videoda ayrıca kız çocuklarının camide gelinlik, erkek çocuklarına fes giydirildiği görülüyor.

Videolar arasında en çarpıcı olanlar ise çocuklara yaptırılan ‘Amin Alayı’. Okula ilk defa gelen çocuklara yapılan törende kız çocuklarına gelinlik giydirilirken diğer çocukların etrafında oturduğu görülüyor.

OYUNCAK BEBEKLİ GÖSTERİ

Nevşehir Belediyesi Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen ve ailelerin de katıldığı ‘Amin Alayı’nda skandal görüntüler yer alıyor. Tek tip giydirilen çocuklar çeşitli dini ritüelleri gerçekleştirirken kız çocuğunun elinde bebek olduğu görülüyor.

Yaz okulu da açan kurum, ders olarak dini bilgiler veriyor. Dersler kısmında, ‘Kur’an-ı Kerim’, ‘Sure ve Ayet Ezberleri’, ‘Tecvit ve Mahreç Çalışmaları’, Siyer ve İtikat Dersleri’, ‘Adab-ı Muaşeret-İbadet’ ve ‘Algoritma ile Robotik Kodlama’ dersleri yer alıyor.

***

KANUNU SAVUNAN KADINLARI HEDEF ALDI

Cami hocalarının yanı sıra pedegojik eğitimi olup olmadığı bilinmeye çeşitli kişiler öğrencilerle etkinlikler düzenliyor. Bunlardan biri de kendini eğitimci-yazar olarak adlandıran Neslihan Nur Türk. Safa Vakfı’nın çeşitli etkinliklerine de katılan Türk, sosyal medyada kadını koruyan 6284 sayılı kanunun kaldırılmasından yana. Refah Partisi’nin ‘6284 Sayılı Kanun neden kaldırılmalıdır?’ videosunu alıntılayan Türk, “İnsanın temel hatası, kıt insan aklı ile yapılmış kanunları yürürlüğe koyup huzur bulmayı ummasıdır. Bir hatayı ‘Bu bizim kırmızı çizgimizdir’ diyerek savunmak o çizgide boğmayı ve boğulmayı göze almasıdır” dedi.