Tarikatların en az 193 haberine erişim engeli
Fotoğraf: Freewebturkey

Haber Merkezi

2023’ün ilk altı ayında, tarikat ve cemaatlerin adının karıştığı hukuksuzlukları konu alan en az 193 habere erişim engeli getirildi. Engellenen haberlerin konuları ise istismar, şiddet, ölüm, ihale ve devlet kademelerindeki örgütlenme oldu. Engeli talep edenler arasında tarikatların kendisi de var İçişleri ile Aile Bakanlığı da.

Tarikat ve cemaatlerin varlığı ile hükümet tarafından kendilerine sağlanan imtiyazlar tartışma konusu olmaya devam ederken bu oluşumlardan kaynaklanan hukuk dışı olaylar da basında geniş yer buluyor. Freewebturkey'de yer alan habere göre tarikatların; devletten aldıkları ihaleler, kontrollerinde olan ve Diyanet’in göz yumduğu kaçak Kur’an kursları, bu kurslarda yaşanan istismar, şiddet ve ölümler ile çeşitli devlet kademelerinde örgütlenmelerine yönelik pek çok haber yapılıyor. Buna paralel olarak bu tarikat ve cemaatler de bu haberler için erişim engeli kararları aldırmaya devam ediyor. Son olarak, 12 yaşındaki Abdülbaki Dakak’ın yatılı olarak kaldığı Semerkand Vakfı'na ait kaçak medresenin yakınında ölü bulunması konusunda vakfın talebi üzerine alınan iki ayrı kararla 36'sı tweet, beşi haber, dördü de YouTube videosu olmak üzere 45 içerik erişime engellendi.

16 ve 20 Haziran tarihli bu iki karar, 2023’ün ilk altı ayında tarikat ve cemaatlerdeki hukuksuzlukları anlatan haberler için alınan altıncı ve yedinci erişim engeli kararı oldu. Kararlar kapsamında en az 193 haber ve sosyal medya paylaşımı erişime engellendi.