Saray’ın Anayasa değişikliği teklifine muhalefetten tepkiler gelmeye devam ediyor. SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İşleyen “Kirli tarikatların özendikleri Taliban’ın yansıması” ifadelerini kullandı.

Tarikatların özendiği Taliban’ın yansıması
Fotoğraf: AA

Hüseyin ŞİMŞEK

AKP’nin Saray’da süren uzun istişarelerin ardından TBMM’ye sunduğu ve içerisinde tartışmalı düzenlemelerin yer aldığı Anayasa değişikliği teklifi, tepkilere neden oldu. Teklifte, kadınların dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetten dolayı eğitim ve çalışma hakkından yoksun bırakılmamasına yönelik hükümle burka ve çarşaf başta olmak üzere çok sayıda tartışmalı kıyafete anayasal güvence gelebileceği yönünde değerlendirmelere imza atıldı. Teklifte yer alan “Evlilik birliği kadın ve erkek arasında sağlanır” şeklindeki hükmün ise doğrudan LGBT+’ları hedef aldığı kaydedildi.

Teklifin gereksiz bir düzenleme olduğunu kaydeden CHP Antalya Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Rafet Zeybek, BirGün’e yaptığı açıklamada, “imdi yeni bir düzenlemenin hiçbir gereği yok. Seçimler yaklaşıyor. Ekonomideki bozulma ortada. Millet perişan halde. Bu teklif, gündemi değiştirme ve muhafazakar kesimleri etkileme kaygısıyla hazırlanmıştır” dedi.

“Bu millet gerçeği gördü. Artık ne yaparlarsa yapsınlar boş” diyen Zeybek ayrıca, “Halk yaşam pahalılığını tattı. Bu dakikadan sonra bir şeylerin değişeceğini sanmıyorum çünkü pahalılığın geri dönüşü yok. İnsanlar ekin bile ekemiyor. 30-40 dönüm buğday ekenler, 5 dönümü anca ekebiliyor. Üretim durma noktasına geldi. Gıda sıkıntısı yaşayabiliriz. Bu kadar ekonomi, hukuk, demokrasi, eğitim, toplumsal barış sorunu varken tartışmalı düzenlemelere imza atmanın hiçbir anlamı yok. Memleketin sorunları ile ilgilenmelerini tavsiye ederim” ifadelerini kullandı.

FİİLİ ŞERİAT REJİMİ

SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen de Anayasa değişikliği teklifini eleştirdi. İşleyen, “Son birkaç günde tarikat karanlığının dökülen pislikleri ortadayken yapılması gerekenler de açık biçimde ortada olmalı. Devletin ve siyasetin bir avuç tarikata teslim olduğu bir fiili şeriat rejimi hüküm sürüyor. Eğitimden sağlığa her şey paralı hale getirilerek yaşam hakları elinden alınmış yoksul halk çocukları, bu büyük karanlık altında ezilip yok ediliyor. Bütün bu olup biten karşısında muhalefetin, o da tarikatlara dokunmadan ve laikliği ağzına dahi almadan, günler sonra zoraki birkaç laf edebildiği bu durum aslında ülkenin nasıl AKP’ye ve din bezirganlarına teslim edildiğinin de bir ifadesidir” dedi.

HEMEN REDDEDİLMELİ

“Kemal Kılıçdaroğlu’nun AKP’ye hediye ettiği Anayasa önerisi, bu kirli tarikatların özendikleri Talibanların tasarladığı karanlık dünyanın bir yansımasından başka bir şey değildir” diyen İşleyen, BirGün’e yaptığı açıklamayı şöyle sürdürdü: “Muhalefet, bu öneriyi hemen reddetmelidir. Bugün özgürlük için mücadele edilecekse bu muhafazakâr baskı altında ezilen kadınların, gençlerin ve tüm toplumun taleplerine sahip çıkarak, laiklik mücadelesini yürüterek verilebilir. SOL Parti olarak AKP’nin sadece anayasasını değil onun bu gerici, yobaz zihniyetini, halkı yoksulluğa mahkûm eden düzenini toptan reddediyoruz. Memleketimizi bu karanlıktan mutlaka çıkaracağız ve bunun için ülkemizin tüm aydınlık, demokrat, yurtsever insanlarının birikimine güveniyoruz.”

***

HDP İLE GÖRÜŞME İDDİASI

Anayasa değişikliği teklifinin TBMM’ye sunulmasının ardından, Meclis’te grubu bulunan partilerle gelecek hafta bir görüşme yapılacağı ifade edildi. Ancak dün HDP ile ilk temasın kurulduğu iddia edildi. Eski Başbakan Yardımcısı, AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan’ın HDP Meclis Grubu’ndan çıkarken görülmesi, temas için Akdoğan’ın görevlendirildiği yorumlarına neden oldu. BirGün’ün ulaştığı HDP’li Meral Danış Beştaş ise görüşme yapıldığı iddiasını yalanladı.