BirGün’ün Türkiye’ye duyurduğu tarikatta 6 yaşındaki kız çocuğunun ‘evlendirilmesi’ skandalında ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kurulması kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, komisyon 19 üyeden oluşacak.

'Tarikatta çocuk istismarı' skandalına ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu

BirGün'ün ortaya çıkardığı, Hiranur Vakfı’ndaki çocuk istismarı skandalına ilişkin Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kararda, "Altı Yaşındaki Bir Kız Çocuğunun Evlilik Adı Altında İstismara Maruz Bırakılması Olayının Araştırılarak Benzer Olayların Yaşanmaması ve Her Türlü Çocuk İstismarının Önlenmesi için Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Anayasa'nın 98'inci, İç Tüzük'ün 104 ve 105'inci maddeleri uyarınca bir Meclis araştırması açılmasına, bu araştırmayı yapacak Komisyonun 19 üyeden kurulmasına, Komisyonun çalışma süresinin Başkan, Başkanvekili, Sözcü ve Katip seçimi tarihinden başlamak üzere 3 ay olmasına ve gerektiğinde Ankara dışında da çalışmasına, Genel Kurulun 03.01.2023 tarihli 44'üncü Birleşiminde karar verilmiştir" denildi.

BİRGÜN YAZDI, ÜLKE AYAĞA KALKTI

BirGün yazarı Timur Soykan, 3 Aralık'taki "Karanlık dünya bir çocuğu yuttu: Tarikat karanlığında henüz 6 yaşında…" başlıklı yazısında, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 2002’de altı yaşındayken imam nikahıyla ‘evlendirdiğini’, kadının çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını yazmıştı. Yaşananlar, H.K.G.’nin şikayetiyle ortaya çıkmıştı.

Soykan, 7 Aralık'ta BirGün'de yayınlanan "Utancın fotoğrafları" başlıklı yazısında da H.K.G.’nin çocuk yaşta gelinlik giydirildiği ve ‘nişan’ına ait dehşet verici fotoğrafları yayımlamıştı. Bu iki yazı da BirGün tarafından manşete taşınarak topluma duyuruldu.