"Tarım arazileri asla yapılaşmaya açılamaz"

Yaren ÇOLAK

Edirne’de tarım arazileri üzerinde yapılaşmayı artıracak olan 1/ 25.000 ölçekli çevre düzeni plan değişikliğine ilişkin yurttaşlar itiraz dilekçesi verdi.

Edirne Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından askıya çıkarılan planda, tarımsal amaçlı yapılar için maksimum inşaat alanı hükmünün, dört katına çıkarılmasına yurttaşlar tepki gösterdi.

Askıda olan plana karşı Edirne Kent Konseyi, TMMOB İKK, SOL Parti ve Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği üyeleri itiraz dilekçesi verdi.


“Biz bu plan iptal edilene kadar mücadele edeceğiz” diyen Prof. Dr. Osman İnci, “Plan değişikliği ile plan yapma zorunluluğunun ortadan kaldırılması kendi içinde çelişki yaratmaktadır. Plansız yapılaşma ve hayvancılık işletmelerine izin verilmesi Çevre Kanunu’na da aykırı. Plan değişikliği bu şekilde uygulanırsa telafisi imkansız çevre zararlarına yol açacak. Ayrıca 2013 yılında Danıştay’ın verdiği iptal kararının ardından mahkeme kararına aykırı şekilde aynı amaçlarla planda değişiklik yapmak hukuka aykırıdır” ifadelerini kullandı.