Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Damlaya damlaya çeltik olur” projesi kapsamında düzenlenen çeltik hasadına katıldı. Pakdemirli “Suya bundan sonra, artık mücevher gibi davranmamız lazım” dedi.

Tarım Bakanı Pakdemirli: Suya bundan sonra mücevher gibi davranmamız gerekli

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çanakkale’nin Biga ilçesinde Gıda Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı ile “Damlaya damlaya çeltik olur” projesi kapsamında düzenlenen çeltik hasadına katıldı. Pakdemirli “Suya bundan sonra, artık mücevher gibi davranmamız lazım” dedi.

Çanakkale’de 3 yıl boyunca deneme ekimleri yapılan ve başarıya ulaşılması üzerine bu yıl ilk kez Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan “Damlaya Damlaya Çeltik Olur” projesi kapsamında, 10 bin dekar alanda damla sulama sistemiyle çeltik üretimi yapıldı.

Çeltik hasadına katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şunları söyledi:

“ÇELTİK ÜRETİMİ, 2002'DEN BU YANA 2.7 MİSLİ ARTTI”

“500 milyon ton dünyada çeltik üretiliyor. Verimde de biz çok başarılı durumdayız. Türkiye’de çeltik üretimi 2002’de 360 bin ton iken şu anda 980 bin tona geldi. Yani 2,7 misli çeltikte üretimimiz arttı. Hala bir miktar çeltik için dışarıdan desteğe ihtiyacımız olmakla beraber çeltikte yüzde 85 yeterliliğe ulaştık. Bu sene bereketli bir yıl, 1 milyon tonun üzerinde çeltik üretimi bekliyoruz.

"ÇANAKKALE, TÜRKİYE’DE ÇELTİĞİN YÜZDE 10'UNU ÜRETİYOR"

Çanakkale, Türkiye çeltiğinin yüzde 10’unu üretiyor ve ekim alanında da Türkiye’nin 4’üncü sırasında. Kuraklık ve iklim değişikliği ekseninde ister istemez artık suya göre bir üretim, suya göre bir planlama yapmamız lazım. Bu çalışma doğrultusunda da bugün hasadını yapacağımız damla sulu ekilmiş çeltiğin hasadını birlikte yapıyor olacağız. Damla sulamada yüzde 50 tasarruf var. Yani 1 dönümde ne kadar su harcıyorsanız yarısı kadar miktarla çeltik üretimini yapmak mümkün. Maliyeti yaklaşık olarak toprak işleme ve ekim işlemlerinde yüzde 60, işçilikte yüzde 70, tarla kirasında yüzde 30 olarak düşürdük. Toplam maliyette en azından yüzde 20 düşüyor. Bu son derece önemli.

Yine çeltik üreticilerimizin bakanlık olarak her zaman yanındayız. Dekara toplan 86 lira mazot, gübre desteği ve ton başına da 100 lira prim desteği veriyoruz. Tabi ki Çanakkaleli üreticilerimize de 75 milyon lira prim ödemesi yaptık. Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Projesi kapsamında da buradaki 74 projeye 25 milyon lira hibe desteği verdik.

Toprak Mahsulleri Ofisimiz çeltik üreticimizi, diğer üreticilerimizde olduğu gibi bugüne kadar yalnız bırakmadı. Bundan sonra da yalnız bırakmayacak. Kısaca bir tasarruftan bahsedecek olursak, göllendirerek sulamada bin 500- 2 bin ton bir sezonda dekar başına harcarken; 800 ile 900 ton civarında damla sulamayla aynı üretimi yapmak mümkün. Su kullanımında yüzde 50’den fazla tasarruf var. Belki maliyetleri yüzde 20 düşürüyor ama suya bundan sonra artık mücevher gibi davranmamız lazım. Su bizim için çok kıymetli. Hepimiz için çok kıymetli. O yüzden bundan sonra artık çeltik üretimini yavaş yavaş tamamen damla sulamaya geçirmemiz lazım. Bu projenin başka bir faydası daha var. Sadece düz ve sulu arazilerde üretilmeyecek. Su kısıtı, çeltik ekim alanlarında arttırmaya hiçbir şekilde engel olmayacak. O anlamda kendi kendimize yeterliliğimizin sürdürülebilmesi için gelecek on yıllarda azalacak su miktarını hesaba katarsak, bu projenin önemini bir kez daha ifade etmek istiyorum.”

Program sonunda Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, katılımcılara kavurmalı pirinç pilavı ve tatlı ikram etti.

(ANKA)