Yozgat’ta hızlı tren güzergâhı üzerinde faaliyet yürüten maden ocağının kapasitesi yaklaşık 25 kat artırıldı. 830 adet futbol sahası büyüklüğündeki bölgede faaliyet yürütecek ocağın tamamı tarım ve mera alanı.

Tarım, hayvancılık ve hızlı trende yaratacağı riskler madene engel değil

Gökay Başcan

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesi, Karadikmen köyünde, Ankara-Sivas Hızlı Tren güzergahı üzerinde faaliyette olan maden ocağı için kapasite artırımına gidildi. Patlatma yöntemiyle işletilen ocağın kapasite artırımıyla birlikte 830 adet futbol sahası genişliğindeki alanda faaliyet gösterilecek.

2008 yılında aldığı çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararıyla kurşun, bakır, çinko, gümüş, altın madenciliği faaliyetine başlayan Gazioğlu Alüminyum Ticaret ve Sanayi A.Ş., 2012 yılında maden ocağını Soner Temel Mühendislik İnşaat Ticaret ve Anonim şirketine devretti.

ALAN 4 KAT BÜYÜDÜ

Devir işlemiyle birlikte madencilik faaliyetinde kapasite artırmak isteyen Soner Temel Mühendislik İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi için ÇED olumlu kararı verildi. Mevcut, 1998.48 hektar işletme ruhsatı, 24.94 hektar ÇED alanı olan maden ocağında kapasite artırımıyla faaliyet alanı birlikte 592,76 hektara çıkarılacak. Yaklaşık 25 kat artan kapasitenin yanı sıra alana zenginleştirme tesisi ve 2 adet atık depolama sahası açılacak.

62 milyon TL proje bedeli olan ve 11 yıl işletilmesi planlanan maden ocağından yılda 1 milyon 800 bin ton cevher üretilecek.

TREN GÜZERGâHI ÜZERİNDE

Ruhsat sahasının içerisinde geçen TCDD Genel Müdürlüğü tarafından inşaatı devam eden Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı, ÇED alanına ise sadece 280 metre uzaklıkta yer alıyor. ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre ‘patlatma’ yapılacak bölgede tren inşaatına ve sonrasında doğabilecek zararları tespit için pilot patlatmalar yapılacak. Bu patlatmalar Hacettepe Üniversitesi’nin yetkilileri eşliğinde yapılacak.

TARIM VE HAYVANCILIK

İşletme ruhsatı ve ÇED alanının tamamı mera ve tarım alanı içerisinde yer alıyor. Geçimini tarım ve hayvancılık ile sağlayan kentte faal nüfusun yüzde 80’i tarım sektöründe çalışıyor. Ülkenin 5 tahıl ambarından biri olan Yozgat’ın başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, çavdar, fasulye, mercimek, şekerpancarı, patates, soğan ve ayçiçeği.

Kentin bir diğer geçim kaynağı ise hayvancılık. Geniş meralara sahip ilde Yozgat’ta en çok koyun, sığır, kıl keçisi ve tiftik keçisi besleniyor. Bunları yanı sıra tavukçuluk ve arıcılık da yapılıyor.

***

Bitmeyen hızlı tren projesi

12 yıldır bitmeyen Ankara-Sivas Hızlı Tren projesi yılan hikayesine döndü. Geçen ay açıklama yapan CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, “Cumhuriyetin ilk demir yolu projesi olan Ankara -Sivas Demir Yolu Projesi o dönemin teknolojisiyle beş yılda bitirilmişti. YHT’nin 12. yılının sonundayız, hâlâ hizmete açabilmiş değiliz’’ dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Sivas mitinginde verdiği sözü hatırlatan Karasu, ‘’Erdoğan 31 Mart Yerel seçimlerinden önce geldiği Sivas’ta hızlı tren hattının 2019 Ramazan Bayramı’nda açılacağını ifade etti. Şimdi 2020 bitmek üzere ve bir buçuk aylık bir süre kaldı. Bu yıl da açılmayak gibi’’ dedi.

Hattın maliyetinin de belirsizliğini koruduğunu söyleyen Karasu, proje için 3 farklı maliyet konuşulduğunu fakat hangisinin gerçek olduğunu bilmediklerini belirti.